Annons:
Etikettkroppen
Läst 33675 ggr
ChristineL
2009-04-09 17:48

Kort om prostata- och testikelcancer

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Prostatacancer är en sjukdom som innebär at man utvecklar en cancerform i prostatan, en körtel som ingår i de manliga könsorganen. Cancer i sig, som de flesta kanske redan vet, innebär att vissa celler förökar sig utan de normala (och nödvändiga) begränsningarna. Detta beror på genetiska förändringar, mutationer, i cellerna. Dessa celler kan även sprida sig till andra delar av kroppen, särskilt skelettet och lymfkärlen, och bilda så kallade metastaser.

Anatomi
Prostatan är en del av de manliga könsorganen. Den bidrar till produktion och lagring av sädesvätska. Den är normalt ungefär tre centimeter lång och väger 20 gram. Den finns i bäckenet, strax under urinblåsan och framför ändtarmen. Den består av många småkörtlar som är placerade runtom urinledaren. Placeringen gör att sjukdomar i prostatan ofta medför problem med urinering, ejakulation och tömning av tarmen.

Allmänt
Prostatacancer förekommer endast hos män, oftast äldre än 50 år. Medelådern för diagnos är 72-74 år. Detta är den vanligaste cancerformen hos svenska män, ca 9000 personer drabbas varje år, tyvärr är det också den cancerform som svarar för flest dödsfall.
Sjukdommen är vanligare i västvärlden som USA, Kanada och Sverige, än va den är i Asien. En förklaring kan vara att vi här har bättre sjukvård som ger fler diagnosticerade fall.
Det finns ingen känd metod för at förhindra att prostatacacer uppkommer, genetiska faktorer och matvanor tycks ha betydelse. Bland annat zink och selen kan minska risken medan rökning, fysiks aktivitet och vasektomi inte är av betydelse för just den här cancerformen. Däremot är det ju alltid bra att hålla sig i form.

Symptom och diagnos
I tidiga stadier ger prostatacancer inga symptom. Diagnosen görs ofta vid en uppföljning av förhöjda värden av ett prostataspecifikt antigen, som man upptäckt vid en rutinundersökning. Misstänker man prostatacancer får man först lämna ett blodprov, men det bekräftas först efter vävnadsprov i mikroskop.

Behandling och biverkningar
Prostatacancer kan behandlas med kirurgiskt ingrepp, strålbehandling, hormonbehandling, cellgifter eller en kombination av flera behandlingsformer.
All behandling mot prostatacancer ger symptom i form av biverkningar bl.a. nedsatt sexuell funktion (impotens och minskad orgasmnjutning) och urinläckage. För män med lokaliserad prostatacancer (cancer som inte har hunnit sprida sig) kan ett alternativ vara att avstå från kurativ behandling för att undvika dessa biverkningar. Dock kan oron för att leva med obehandlad cancer överväga oron för att leva med svåra biverkningar. I en svensk studie uppgav sex av tio män i åldern 50-80 år att de skulle kunna tänka sig att överväga att avstå från behandling för att slippa impotens medan fyra av tio alltid skulle välja behandling oberoende av konsekvenserna om det fanns en teoretisk möjlighet att behandlingen skulle förlänga livet. Detta svåra dilemma gör att många prostatacancerpatienter känner extra oro och ångest inför valet av behandling utöver den oro som själva sjukdomen ger. Trots denna beklämmande situation lever en av fyra män med prostatacancer i total känslomässig isolering. Av de övriga tre av fyra som inte lever i känslomässig isolering har de allra flesta (åtta av tio) ingen annan än sin partner att anförtro sig till.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Prostatelead.jpg

Testikelcancer
Detta är den vanligaste typen av cancer för män mellan 25-45 år, ca 300 drabbas varje år.
95% av de personer som har diagnostiserats med testikelcancer botas för gott. Det vanligaste tecknet på sjukdomen är att en testikel har svullnat eller blivit större.
Sjukdomsorsaken är för närvarande inte känd men testikelcancer förekommer oftare hos män vars testiklar inte har glidit på plats i pungen. Om personer i släkten har haft testikelcancer är risken att drabbas större. Det finns två olika typer av testikelcancer, seminom, som drabbar män i 30-45 årsåldern, och non-seminom, som drabbar män mellan 20-30 år. Non-seminom testikelcancer sprider sig och växer relativt snabbt.

Källa: Svenskspråkiga Wikpedia 2009-04-09
http://sv.wikipedia.org/wiki/Prostatacancer#cite_note-epidemiologi-0
http://sv.wikipedia.org/wiki/Testikelcancer

Foto; www.fotoakuten.se

Annons:
[Puppan]
2009-04-09 20:22
#1

Jättebra artikel och oerhörd viktig information. Det gäller att karlar gå på regelbundna kontroller. Just nu så har min bästa väninnans pappa prostatacancer.

Sen äre oxå superviktigt att vi Kvinnor går å gör dessa cellprover.

ChristineL
2009-04-09 20:42
#2

Ja, det behövs vekligen! Kan tänka mig att det verkligen är männens skräck :/

[Puppan]
2009-04-09 20:54
#3

Jamenvisst.. huga!

Lena1971
2010-05-08 20:55
#4

En liten påminnelse…

Mustaschkampen pågår!

Glad


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

ChristineL
2010-05-09 12:10
#5

Bra Lena! :)

JazzBass
2014-04-22 13:35
#6

Såg den här artikeln och tänkte upplysa om ett sätt att upptäcka testikelcancer. Nämligen ett graviditetstest. (!) Ger det positivt utslag på manligt urin är det bäst att åka till läkaren och få saken granskad på riktigt. I alla fall om man får tro en story som cirkulerat lite på nätet på sistone. Själv ser jag dock ingen orsak att inte tro på den.

Storyn berättar om en skojfrisk man som blivit dumpad av sin flickvän, som råkat lämna några graviditetsteststickor efter sig. Skojfrisk som han var måste han testa dem, och till hans förvåning visade de positivt utslag. Han tog en bild av det makabra resultatet och lade ut den på nätet nånstans. Av en händelse såg en läkare bilden, och denna berättade att han högst troligen drabbats av testikelcancer och borde uppsöka läkare omgående. Det ämne som graviditetstesterna reagerar på utsöndras nämligen även av testikelcancertumörer. Så han gjorde som han blev uppmanad, och mycket riktigt hade läkaren rätt i sina misstankar. Tack vare graviditetstestet blev cancern upptäckt i tid.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Annons:
[Älskamig]
2014-05-19 19:41
#7

Min morfar dog nu i vår av prostatacancer. :(

Portie
2014-05-19 20:50
#8

#7 Usch, hemskt. Min morfar lider också av prostatacancer, något som går i släkten. Ett tag blev han frisk men sen kom det tillbaka igen och nu verkar det inte vilja ge med sig. Så jobbigt att se, innan var han och mormor två pigga och glada pensionärer som gillade att hitta på saker, nu orkar inte morfar det längre och det är så sorgligt..

[Älskamig]
2014-05-19 20:55
#9

#8: Låter som detsamma som med min morfar.. Han hade haft prostatacancer, men sen fick läkarna bort den.. Sen återkom den och det gick inte att hindra. Det spred sig mot ryggen och ja.. Tillslut somnade han in… Trist när det går från att mormor och mrofar var två friska och glada pensionärer, till att nu bara mormor finns kvar och hon sitter i rullstol och är heller inte så pigg (fast hon har inte prostatacancer *fniss i allt elände*)

Hoppas det går bra för din morfar! Kram.

Lia
2014-05-19 23:19
#10

Min morfar dog augusti 2011 i prostatacancer. Det hade spridit sig till levern. Han blev 70 år, 7 månader och 7 dagar minns jag.

erspers
2014-05-20 00:24
#11

Vi blev erbjudna av firman genom företagshälsovården där jag jobbar att testa oss för 5-6 år sen o det var jag o en till som gjorde det (av 70 stycken)…mycket pga av att det var ett rätt osäkert test..togs genom blodprov…jag hade 0.3 någonting o hade man under 3.0 så var det bra har jag för mig..

S

Dumpuck
2014-05-20 15:13
#12

Tycker män ska få samma kallelse som Kvinnor får för undersökning om cellförändringar där nere, skam att det inte är så.

Mona22
2014-10-14 17:02
#13

pappa fick det och det spred sig sedan. 2011 dog han, då hade han haft det i 6 år endå så han fick leva ett tag allafall.

Annons:
Honestyisdead
2014-10-14 17:23
#14

#13 Beklagar!

iMacKalle
2016-04-27 22:34
#15

Det många inte vet är att PSA är ingen värdemätare på cancer, utan mer en irritationsmetod, där man genom uteslutningsmetoden får fram om det är urininfektion, könssjukdom eller cancer som alla ger höga PSA värden.


Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Portie
2017-08-13 02:04
#18

Min morfar dog för 3 veckor sen av prostatacancer som sen spred sig till skelettet. Hemskt att se honom kämpa och magra av allt mer för att tillslut inte vilja träffa någon och för att till sist inte ha någon ork alls. Han har alltid varit en aktiv människa så det var hemskt att se förvandligen han gick igenom. Han kämpade i 7 år.

Honestyisdead
2017-08-13 02:50
#19

#18 Beklagar!

Portie
2017-08-15 21:43
#20

#19 Tack

Annons:
Upp till toppen
Annons: