Annons:
Etikettallmänt
Läst 23814 ggr
Honestyisdead
5/5/11, 11:42 PM

Europarekord i våldtäkter

Mest jämlikt och mest våldtäkter - en paradox? I Sverige anmäls mångdubbelt fler våldtäkter än i andra europeiska länder.

Sverige är ett land där gruppvåldtäkter tillhör vardagen och där det finns speciella sjukhusmottagningar för våldtäktsoffert. Nu bekräftar forskare från elva EU-länder att Sverige har hest våldtäkter i hela EU.

Detta slås fast i en nyligen genomförd studie. Man vill samtidigt tona ned statistiken med att siffrorna delvis kan bero på att man i Sverige har en större anmälningsbenägenhet.

Enligt rapporten sker det drygt 5.000 våldtäkter per år i Sverige medan det i övriga jämförbara länder bara sker ett par hundra per år. Forskarna menar att mörkertalen i dessa länder kan vara stora.

Även i Sverige är dock mörkertalen stora. Brottsförebyggande rådet uppskattar att för varje anmäld våldtäkt begås ytterliggare fyra som inte anmäls.

Studien visar vidare att England och Sverige är de två länder där anmälningarna sällan leder till åtal. Detta slår polis bort med förklaringar som att det är svårt bevisläge, då de flesta fall av våldtäkterna inte ger skador och det är svårt att finna gärningsmannen bakom överfallsvåldtäkterna.

Leif GW Persson har annan syn på orsaken

Han delar inte den uppfattningen, utan menar att det beror på polisens erbarmliga handläggning och handläggningstider.

- Nio av tio våldtäktsmän kan alltså räkna med att klara sig, säger han.

Hälften av dem som ändå ställs inför åtal hävdar att kvinnan givet sitt samtycke och ingen brukar erkänna. Svenska åklagare instämmer delvis i att just bristfällig bevisning är den vanligaste orsakten till att våldtäktsåtal läggs ned, enligt studien.

Artikeln är skriven av David 2009, men känns fortfarande aktuell. Våldtäckter är tyvärr fortfarande alldeles för vanligt.

Fråga; Känner du någon som blivit våldtagen? Om ditt svar är ja, blev detta anmält?

Annons:
ChristineL
5/6/11, 9:13 AM
#1

Fy vad hemskt! Jag känner tack och lov ingen som har blivit våldtagen.

pyromanen
5/6/11, 10:28 AM
#2

Känner flera st som blvit sexuellt utnyttjade som barn/mycket unga. Om det räknas som våldtäkt vet jag inte. Ingen av dom fallen har anmälts utan tystats ner/gömts undan.

Honestyisdead
5/6/11, 12:28 PM
#3

Jag känner ett par st. Och några som varit nära.
Helt ofattbart att vi i Sverige har så många.

Maria
5/6/11, 1:12 PM
#4

#2 Jag tror numera att "övergrepp" på minderåriga räknas som våldtäkt. Alltså behöver det inte handla om penetrering när det gäller barn för att vara våldtäkt och det är ju ett litet framsteg.

Jag tror problemet är globalt.

Att det handlar om att vi numera, med all rätt, anmäler i större grad och därför hamnar på "topp" när det gäller sådana här undersökningar.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

hus-musen
5/6/11, 1:54 PM
#5

Jag upplever det som att vi i sverige inte är lika benägna att tysta ner våldtäkter, det finns en mer allmän spridd åsikt att den som blir våldtagen får skylla sig själv och det ska tystas ner utomlands enligt min erfarenhet.

Qui dormit, non peccat

 


freudiana
5/6/11, 2:46 PM
#6

Håller med #5! I Sverige har det blivit mer accepterat och inte längre skuldbelagt hos offret att tala ut om övergrepp. Att vi har en ökning i anmälningar ser jag enbart som en positiv trend. I så många länder vågar Kvinnor varken anmäla eller tala om våldtäkt därför att det endast blir till deras egen nackdel.

Jag har väninnor som för många år sedan tagit våldtäkt och övergrepp till rätten. De blev så smutskastade och nedbrutna av försvaret och uthängda i pressen att det snarare verkade som om DOM var mytomana galningar. Dessutom tog deras egna familjer avstånd ifrån dom och i ett fall ställde familjen sig på förövarens (en familjemedlem) sida. De förlorade allt. Sin integritet, sitt människovärde, sitt anseende och sin familj.

Efter att ha bevittnat detta, så ville jag inte anmäla att jag blivit våldtagen, eftersom mina vänner, offren i dessa rättegångar, blev de som förlorade i långa loppet (trots att några förövare dömdes till små fjantiga fängelsestraff och var ute efter 1 till 1 1/2 år…och då fortsatte terrorisera sina offer).

Nuförtiden har man juridiskt ändrat på offrets bevisbörda och fler förövare blir dömda. Hade jag blivit våldagen nu, och inte för 18 år sedan, så hade jag definitivt anmält det! Mycket har förändrats till det bättre för offren.

Annons:
Honestyisdead
5/6/11, 3:26 PM
#7

#6 3 år sedan var jag med i en rättegång där min väninna var offret, och inte är det någon skillnad på att offret blir smutskastat och nedbrutet.

Det är ju så avokaterna gör för att försöka vinna och det lär inte ändras.

Jag tycker fortfarande att det är skambelagt att ha blivit våldtagen, att folk tycker man får skylla sig själv om man gick till den där festen, hade den där kjolen och sa det där. Ofta så blir den som blivit våldtagen också misstrodd.

Jenahbella
5/6/11, 3:33 PM
#8

jag tror inte vi i sverige har mer våldtäckter, tror det är så att fler anmäler här.

freudiana
5/6/11, 4:25 PM
#9

Hera, jag håller med -ännu är det hemskt och skambelagt, men det går ändå åt "rätt" håll. Vi Kvinnor har det så ofantligt mycket bättre i Sverige och har bättre lagar som skydd än i resten av världen -men de flesta av oss har ingen aning om det! Jag är "tacksam" att leva i detta land och inte i något annat där situationen är MYCKET värre (i USA som ett "demokratiskt", "modernt" exempel).

#8, Precis, det är fler Kvinnor (och män) som vågar anmäla i Sverige. Tack och lov, men tyvärr är det fortfarande så att de flesta förövare går fria trots anmälan.

[Wera]
5/6/11, 5:43 PM
#10

Jag tror att det kommer in fler anmälningar på våldtäkter än i många andra länder. Precis som #4 skrivit.

Doll
5/7/11, 11:34 AM
#11

Ingen våldtäkt som tur är, men har blivit ofredad ett x antal ggr, alla anmälda, alla nerlagda… Dock fick sig alla en ordentlig spark eller smäll på ett eller annat sätt, så dom kom i alla fall inte helt smärtfritt undan.

Skulle aldrig falla mig i tanken att inte anmäla, oavsett vad det handlar om.

[swiss]
5/9/11, 1:55 AM
#12

Usch, det var hemskt många våldtäkter per år. :(

skotty
9/18/11, 9:48 AM
#13

Min syssling var 17 år när hon blev våldtagen på en Burger King, av en turk som jobbade där. Hon kördes till sjukhuset direkt och polisen kontaktades direkt och hämtade honom på plats. Han fick 4års fängelse.

Annons:
Gur4m1
9/18/11, 11:43 AM
#14

#23 skönt att höra!! Att Han åkte dit! Tråkigt med din syssling såklart :(

Jag tror att Sverige, trots elaka advokater, ändå är mer öppna i själva samhället- Om jag idag möter en våldtagen kvinna så möter jag henne inte med misstro eller kallar henne för saker- vilket jag kanske hade gjort om det varit för 50 år sedan.  Våldtäkt ÄR svårt att bevisa m inga skador finns- för då är det ord mot ord om att det ar mot kvinnans vilja. Det är jättesvåt det där, och hemskt. Vad som fått vår statistik att ksjuta i höjden senaste åren (Även om statistiken stigit stadigt de senaste 30 åren) är att idag räknas mer än våld + samlag in under ramen av vad man kan anmäla som våldtäkt.

Men ändå är det ottäckt många som aldrig ens anmäler en våldtäkt- eller åldtäktsförsök och jag hahr så svårt att förstå det. Jag känner jättemånga tjejer som berättat om sådant- och ingen är överfallsvåldtäkter av totala främlingar i mörkret- utan det är tjänstemän, familjemedlemmar och nära vänner. :( Är lätt att räkna de som gått genom tonårstiden utan sexuellt utnytjande eller våldtäktsförsök, för de är få i min omgivning.

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

Froya
9/18/11, 6:21 PM
#15

Ja, jag blev våldtagen som 17-åring och anmälde det efter påtryck från vännerna. Det var dock ett misstag, det fick mig bara att må ännu sämre.

Det första jag fick göra var att klä av mig alla kläder och lägga mig i ett stort, ljust rum bland massor av sjukhuspersonal där de tog diverse prover på mig. Hade nog fått totalt panik om inte en gullig undersköterska i ungefär min ålder satt och höll min hand och pratade med mig hela tiden.

Jag ångrade mig på en gång, ville ta tillbaka, orkade inte. Men då hade jag redan fått en advokat och hon talade strängt om för mig att om jag tog tillbaka detta nu så skulle jag bli stämd av honom.

Dagen efter fick jag gå på förhör hos polisen. Det var en kvinnlig polis.

Hon; - Ja, alltså den här killen, han verkar ju vara så trevlig och ordentlig. Jag har svårt att tro att han gjort det här. Men du menar alltså att han har det?

Jag; Ja…

Hon; Jaha, ja jag har svårt att förstå det, men… Ja, hur mycket hade du druckit sa du?

Rättegången gick. Blev helt svartmålad med liknande frågor under hela den delen också. Han gick givetvis fri. Efteråt sa min advokat att jag hade kunnat gå ifrån rättegången om jag velat (?! se fyra stycken upp..) om jag velat för hans advokat hade sagt att han i så fall inte skulle gå vidare med saken..

Jag litar noll på polis eller rättsväsendet idag..

Honestyisdead
9/18/11, 6:27 PM
#16

#15 Usch ja.. Jag blev tvingat till att vittna i en rättegång där en väninna hade anmält två killar för våldtäckt. Frågorna hon fick var fruktansvärda. Hon både dumförklarades och framställdes som slampa!

VeronicaKahlbäck
6/18/12, 9:11 AM
#17

Oj vad det kan vara olika!

Har varit tre fall om våldtäkt i min närhet som jag kan komma på rak arm.

Första gäller ett par som varit tillsammans i fyra år och är förlovade, tjejen anmäler killen för upprepade våldtäkter.
Han får fyra år.

Andra gäller en grupp killar som ofta spelade spratt på festerna men en gång gick det över styr och en kille anmäler dessa för våldtäkt men de blir dömda för grov misshandel och får upp till två år.

Tredje gäller en tjej som åker hem till hennes drömkille (vilket hon gjort ofta under många år) anmäler killen för våldtäkt och han blir dömd till tre år.

Enbart i den andra historien fanns det fysiska bevis så i den första och tredje dömdes det enbart på tjejens ord vilket för mej är obegripligt, jag säger inget om hur det egentligen gått till i dessa fall men bilden jag får av rättsystemet är otäck, att man på sina ord utan andra bevis kan fälla någon.

Ni som varit på rättegång där brottsrubriceringen är våldtäkt, har offret alltså varit i samma sal som den misstänkte gärningsmannen?

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Honestyisdead
6/18/12, 1:10 PM
#18

#17 I rättegången som jag fick vittna i satt gärningsmännen och offret i samma sal ja.

VeronicaKahlbäck
6/18/12, 1:15 PM
#19

#17 Usch vad hemskt i alla tre ovanstående händelser har de varit i separata rum, trodde det alltid var så vid den typen av brott..

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Honestyisdead
6/18/12, 1:16 PM
#20

#19 Ja, jag gillade det inte alls.

Annons:
hus-musen
6/18/12, 2:08 PM
#21

#19 Som jag förstått det så är det enbart vid speciella skäl man kan slippa sitta i samma rum.

Qui dormit, non peccat

 


tvättäkta bybo
6/18/12, 11:06 PM
#22

näe… jag har aldrig utsatts för något sådant (inte ens försök) själv och inte vittnat om det heller… ojoj, jag skulle ha blivit så obeskrivligt förbannad om någon hade försökt utsätta mig för något sånt eller om jag hade sett någon bli utsatt… jag skulle absolut ha använt fysiskt våld, INGEN ska behöva utsättas för något sånt, skulle aldrig låta det händ!! ALDRIG!!

[Devya]
8/17/12, 8:55 PM
#23

Jag har inte blivit våldtagen men jag har varit med om att ha nästan blivit våldtagen ett antal gånger där. Ett par gånger av mina så kallade "vänner" och en annan gång av en familjevän - mitt på ljusa dagen bland folk som inte ingrep…

Jag har numera bara två killkompisar som jag litar på men jag kan förstås inte lita på dem till hundra procent. Min pojkvän är även kompis med de här killarna, annars så "tillåter" han inte att jag har killkompisar efter det jag har varit med om.

[Emma--]
8/17/12, 9:44 PM
#24

Jag vet en, och hon anmälde det tillslut.

Kalli
8/19/12, 3:44 PM
#25

Nej, har mig veterligen ingen i min närhet som råkat ut för våldtäkt eller något liknanande.

Off-Topic bor atikeln kanske korrekturläsas, ser väldigt slarvigt ut att våldtäkt är felstavat på flera ställen bland annat i rubriken.

Gur4m1
10/30/12, 10:04 AM
#26

"Sverige är ett land där gruppvåldtäkter tillhör vardagen och där det finns speciella sjukhusmottagningar för våldtäktsoffert."

Nu när jag läser denna igen så känner jag en bitterhet i det där uttalandet. Låter som att det faktum att vi har speciella motagningar för våldtagna är ett bevis i sig att vi har många våldtäkter? JAg vet ju att man fått kämpa för att få dessa mottagningar och att alla länder borde ha en. Och jag är även övertygad om att Sverige har ett mörkertal, men inte på långa vägar som i länder där sex före äktenskapet, sex med många olika partners, eller sexualiteten hos kvinnan ses som tabu. Sexdriften och "dålig kvinnosyn" är nog minst lika stor hos andra Europeer och män i Asien som hos svenskar och engelsmän. I vissa lädner finns inte end begreppet våldtäkt för det existerar inte i den sociala världen att en kvinna skulle kunna säga nej till en man- hur mäter man våldtäkter i sådana länder?

Men jag är alltid för att motverka, ett land ska ha noll trafikolyckor och noll sexuella övergrepp, eller åtminstonde noll ouppklarade sexövergrepp. Det borde vara ambitionen även om den knappast någonsin kan uppnås.

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

Aniara4
11/1/12, 10:16 AM
#27

"…där gruppvåldtäkter tillhör vardagen"? Vems vardag? Inte min i alla fall.

Jag tror också helt klart att det beror på större benägenhet att anmäla. Även om det finns ett mörkertal och våldtagna personer fortfarande kan behandlas oerhört illa i rättsprocessen, så är det ändå bättre än i väldigt många länder. Vi HAR ju t.ex. mottagningar för våldtagna (även om det skulle behövas många fler) vilket också sänder en signal om att samhället tar det här på allvar och att det finns hjälp att få.

Det finns länder och regioner i Afrika där nästan alla Kvinnor har blivit våldtagna, skulle inte tro att de har högre anmälningsstatistik än Sverige.

Annons:
Aniara4
11/1/12, 10:18 AM
#28

Alltså, jag tolkar statistiken i TS som att i Sverige anmäls många våldtäkter även när chansen att få förövaren dömd är små, i andra länder kanske man bara anmäler i de fall där det är osedvanligt grovt, finns vittnen, eller på annat sätt är närmast omöjligt att inte anmäla?

Falurven
11/1/12, 12:49 PM
#29

Jag har blivit utsatt. Anmälde det och det lades precis ner.

Mvh Nathalie

thilda-
11/1/12, 3:37 PM
#30

har ingen i min närhet som har blivit våldtagna tack o lov

Ilya
11/1/12, 3:37 PM
#31

Ja, jag. Anmälde det inte men någon annan gjorde och han åkte dit. Två år bakom lås o bom. Detta var dock länge sen -> 6 år har gått.

Jag tror Sverige har så hög statistik för att vi i detta land vågar anmäla mer, vi har en annan syn på våldtäkter än människor i andra länder också. I många andra länder kan det räknas som våldtäkt här i Sverige, skillnaden är bara att dom inte anmäler/inte ser det som våldtäkt.


Afturelding
11/3/12, 11:23 AM
#32

Ja, en av mina bästa vänner blev våldtagen ett flertal gånger av sitt ex, och misshandlad. Hon hade redan lämnat honom när hon orkade prata om det. Hon anmälde det aldrig eftersom att hon hade det tillräckligt jobbigt med de hot hon fick utstå efter att ha lämnat honom, och så klart med att bearbeta vad hon varit med om. Dessutom var hon 17, och ville inte att familjen skulle få veta på en gång. Sedan rann det bara ut i sanden när hon träffade sin nuvarande, förlovade sig och fick en underbar son.

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Sarah
11/4/12, 1:46 PM
#33

Inte anmält. Ung och dum.

I princip alla tjejer jag känner har blivit utsatta av ngn typ av övergrepp eller påtryckningar som gjort att de haft sex mot sin vilja. Ingen av dem har anmält heller :(

Sarah
11/4/12, 1:47 PM
#34

Föreslår att ni tar bort c´t i titeln så att ordet våldtäkt är rättstavat. Viktigt ämne bör ha en rättstavad titel :)

Annons:
[Tilde]
12/19/12, 4:13 PM
#35

Jag tror att det är ganska uppenbart att fler anmäler våldtäkter här; Väldigt många länder i Europa är mycket religiösa och då är det skamligt att ens prata om sånt, medan vi i Norden är mycket mer öppna och såklart inte lika troende.

Nu tryckte jag "nej", men kom på att en tjej i min klass på gymnasiet blev sexuellt utnyttjad under sin tid som utbytesstudent i USA. Hon var full på en fest, så full att hon däckade och då hade någon kille passar på. Jag tror att hon ville anmäla, men att skolan och företaget hon reste med inte ville…

[NinaCrown]
2/1/13, 4:38 PM
#36

Vad jag vet så känner jag tre tjejer som varit utsatta.

En var med om en överfallsvåldtäkt och åkte direkt till sjukhus och undersöktes, men minns inte om hon anmälde, dock tror jag det.

En vart drogad på krogen och vaknade upp med två främmande karlar utan att veta vart hon var… Tyvärr vägrar hon inse att hon blivit våldtagen och skämtar bort det med "att hon uppembarligen måste vara så snygg att folk är villiga att påkosta sig dyra droger på att kunna ha sex med henne". Det gjorde mig så otroligt ledsen och arg när jag hörde det Rynkar på näsan

Den tredje vart utsatt av sin dåvarande partner, och hon vart så skärrad att hon inte vågade anmäla förrens efter flera år med terapi… Så självklart led det inte till något…

Gur4m1
2/1/13, 4:52 PM
#37

Det där med drogad och våldtagen- läste en "rappport" där någon forskat kring de toch påstod att droger + våldtäkt var en myt. Vet inte vad jag ska tro om det. Ävne om de tinte var droger, alkohol är om inte annat en drog. Män som utnytjar Kvinnor i fyllan is the worst men d beter sig som att det är en rättighet "hur ska man annars få tjejer".

…lite ot. ----_---;

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

[NinaCrown]
2/1/13, 5:24 PM
#38

#37 Vad är det i den "rapporten" som avgjort att man inte kan bli drogad och sen våldtagen? Låter väldigt underligt enligt mig.

Gur4m1
2/1/13, 5:26 PM
#39

#38 jag gillade inte den rapporten heller, kan jag ju säga. Men ja,d et var en rapport eller något liknande där ja, "rapedrugs är en myt". "kvinnorna blir helt enkelt för fulla" etc.

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

[NinaCrown]
2/1/13, 5:29 PM
#40

#39 De kanske fått för sig att Kvinnor inte reagerar på droger, bara alkohol Oskyldig

Gur4m1
2/1/13, 5:39 PM
#41

#40 mja var mer att hela idén var en myt och inte förekom, alltås att tjejer inte blir drogade på krogen/fester etc.

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

Annons:
Aniara4
2/1/13, 6:13 PM
#42

Nu var jämförelsen i den här tråden med Europa, men nyligen kom det ju statistik från FN som visar att var femte kvinna i världen blivit våldtagen eller utsatts för våldtäktsförsök. Och situationen för Kvinnor i Indien har ju uppmärksammats nyligen iom kvinnan som dog efter en gruppvåldtäkt och misshandel. "– Varje dag står det om våldtäkter av Kvinnor med dödlig utgång i indiska tidningar. Den här händelsen är visserligen extrem, men absolut inte ovanlig." säger en forskare i Lund.

Jag tror inte det sker fler våldtäkter i Sverige än någon annanstans. Däremot tror jag att anmälningsfrekvensen är mycket högre, och att fler anmäler även i fall där det kan bli svårt att få någon dömd. Även om det fortfarande är alldeles för många som inte orkar eller inte vågar.

Geru
2/1/13, 6:18 PM
#43

#42 Kan inte säga att jag är direkt överraskad. Kvinnosynen är inte direkt bra ute i världen, och den är inte ens bra i sverige på många ställen.

“I don't think the human race will survive the next thousand years, unless we spread into space.”

-Stephen Hawking

BlackSpiritWolf
2/1/13, 10:13 PM
#44

Känner en som blev våldtagen och känner till kompis kusin som blev det. Den första låg och sov  i sin säng på inackorderingen på skolan när en kille gick in objuden i huset och våldtog henne när hon sov. Hon vaknade av att äcklet låg ovanpå henne. Hon anmälde men polisen lade ner undersökningen för "det fanns inte bevis nog".

Kompisens kusin blev våldtagen på en fest. Kusinens mamma och hon anmälde det, och en hel jävla cirkus drog igång. Den som våldtog hotade att döda henne och hennes familj, dom blev tvungna att leva på annan ort m.m. tills allt var över. Vet inte hur det gick, men har för mej att svinet åkte dit för det.

m4rkus93
2/1/13, 10:44 PM
#45

jag har själv blivit sexuellt utnutjad i flera år och vad jag vet räknas det till våldtäckt vet inte om alla håller med om det men men…

byggarn30
2/2/13, 12:05 AM
#46

Ja, jag känner flera stycken, både med kniv mot strupen inblandat, flera stycken på en liten kvinna till försök, ett (på syrran som misslyckades) och gammal gubbe (70+) som antastade exet (då kanske 12).

m4rkus93
2/2/13, 12:26 AM
#47

varför säger alla tjejer/kvinnor det finns pojkar/män som oxå blir utsatta och vad är skillnaden? varför skilljer ni på det? jag är kille och har blivit utsatt i flera år… händelserna är inte anmälda då jag själv varken vill dra upp det igen eller tror att det änns finns nått bevis för det… jag har även hört att många killar/män som anmäller blir utskrattade och inte trodda… det är lika hemskt för en man att bli våldtaken eller sexuelltutnytjad…

Honestyisdead
2/2/13, 12:30 AM
#48

47 det spelar ingen roll vilket kön man har.

Annons:
Geru
2/2/13, 1:13 AM
#49

Det ska inte spela någon roll, men det spelar just nu väldigt stor roll vilket kön man har.

“I don't think the human race will survive the next thousand years, unless we spread into space.”

-Stephen Hawking

Gur4m1
2/2/13, 8:37 AM
#50

#47 förstod inte riktigt allt du skrev i det där inlägge tmen jag vet män som blivit våldtagna och se xuellt utnytjande är sexuellt utnytjande och jag vet inte om det räknas som våldtäkt, men man kan bli anmäld för sexuellt utnytjande, ofredande osv också. Det är inte bara "antingen eller". Ingen vettig människa påstår att män inte kan bli våldtagna, även om jag mött högt utbildade, intelligenta män som påstår att det är skillnaden mellan Kvinnor och män: Män tackar och tar emot, kvinor ska göra en stor grej av det. (ja, jag hoppas att dessa män har ändrat åsikt den dagen de jsälva eller deras familj råkar ut för något hemskt!).

Män kan bli våldtagna av andra män- med tillhyggen eller annat, måste int ehandla om homosexuealitet, utan ren kränkning. Män kan även utnytjas av kbvinnor anser jag, hört många historier om killar osm däckat och vaknat av att en tjej börjat leka med dem i sängen- men sådant skrattas bort, mannen förväntas vara tacksam om en kvinna ger sexuell kontakt, men omvänt skulle det bli katastrof. Värt att tänka på för er tjejer som "gillar att ta för sig" :)

Finns kulturer där "våldtäkt" inte existerar för konceptet att en kvinna kan säga nej till en man som vill ha sex- existerar inte. Ungefär så ser jag på män och att som man bli våldtagen i Sverige- det existerar knappt för tanken/idébilden finns inte riktigt i vår kultur och det är hemskt. EN pojke som blir utnytjad sexuellt, tas däremot på stort allvar, direkt det handlar om barn så är det mycket alvarligt, men en vuxen man kan man väl ändå inte våldta? ;) Han är ju stor och stark, kan ju inte ha sex utan stånd? :> (jo, det tycker jag att man nog kan).

Kön, klädsel, bakgrund, allt spelar tyvärr roll idag. Som de tär idag så är det upp till offren att hålla sig ur vägen än att bli skyddade.

#47 en kille berättad ene gång en hemsk historia där han blev sexuellt ofredad och misshandlad av en grupp andra män, där blev han utskrattad av en kvinnlig polis som tyckte att "en man kan inte bli våldtagen". Men detta var under 90-talet och jag hoppas ju verkligen att attityden bland poliser och högre instanser blivit bättre sedan dess :(

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

m4rkus93
2/2/13, 8:44 AM
#51

men så fort nån skriver om att folk blir våldtagna så antar alla att det är en tjej för det och det är det jag tycker är fel! vi killar kan oxå bli det och visa har redan vlivit det!

m4rkus93
2/2/13, 8:54 AM
#52

jag har då både blirvit våldtagen och sexuelltutnytjad om man ska se det så som du gör #49 det är en hemsk upplevelse och jag hoppas ingen annan ska få uppleva den

en kille kan få stånd utan att vilja själv… detta är nått som händer när kroppen blir upphetsad och inget man styr själv… inom detta ämne ska man även värdera alla människor på samma sätt det görs inte i dagens samhälle och det är grymt fel! en man behöver inte häller tacka och ta emot och va glad!! det är sjukt fel alla män vill inte ha sex och antagligen inte med den som våldtar än!

Gur4m1
2/2/13, 8:56 AM
#53

#51 för även om det förekommer även mot män så är det procentuellt så frutkansvärt mindre än Kvinnor. Därför antar man att ddet handlar om en kvinna när man talar om våldtäkter. Sen finns däet utan tvekan säkert ett större mörkertal bland män som på ett eller annat vs blivit utsatta för övergrepp/våldtäkter, just för att "det existerar ju inte".

Men de tär lite osm när man läse rom misshandel (inte hustrumisshandel) så antar man nästan alltid att det handlar om män- för män är i statistiken dne som oftast blir utsatt och utför mishandeln. Det är sällan man tänker "aha, en tjej har misshandlat någon nu igen…"

Även om det såklart förekommer.

För övrigt m4rkus93, så undrar jag om du talat med någon om det som hänt dig? Även om det vore försent att anmäla (vilket jag tvivlar på då du är så ung! och det låter som ett allvarligt brott!) så är det nog bra att prata med någon professionell om det som skett för att bearbeta det.

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

m4rkus93
2/2/13, 9:06 AM
#54

jag har min flickvän som stödjer mig genom detta sedan går jag hoss en kurator med jämna mellanrum att anmälla finns inte änns hos mig nog att det var mycket saker men det finns inte 1 ända bevis som stärker det jag säger… skulle detta tas upp igen skule det bli fruktansvärt jobbigt och omöjligt att få personen fälld

Gur4m1
2/2/13, 9:28 AM
#55

#54 bra att du kan prata om det med din flickvän och kurator :) Grejen är mer om du anmäler så finns iallafall enanmälan där även om den inte går vidare- Om denna person gjort så mot ANDRA pojkar eller barn/ungdomar. Det är bra bara det, att personen får ögonen på sig. Om du känner förövaren vill säga.

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

Annons:
[NinaCrown]
2/2/13, 12:03 PM
#56

#55 Av precis den anledningen anmälde en av mina bekanta sin fd partner tillslut. Hon visste att det skulle läggas ner med en gång, men skulle någon annan i framtiden anmäla honom så får den personen mer trovärdighet då det redan skett en dylik anmälan mot honom tidigare.

Att anmäla är inte bara för en själv, det är personer längre fram i tiden med.

Wdit: Sen är det ju även ett typ av avslut för den utsatte…

m4rkus93
2/3/13, 9:42 AM
#57

#55 jag skulle aldrig orka göra en anmäla på nått som detta… dessutom vill jag aldrig att mina föräldrar eller mina bröder ska få veta om detta… detta är nått som ytterst få känner till och det ska förbli så

Gur4m1
2/3/13, 10:08 AM
#58

#57 vilka skulle få reda på det? är du 18+ så ser jag inte varför andra skulle se din anmälan? :)

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

m4rkus93
2/3/13, 6:31 PM
#59

äää på ett eller annat sätt kommer det säkert ut isf… litar inte på sverige ett dug…

Gur4m1
2/3/13, 7:03 PM
#60

JA dne där Sverige är en pina ;/ Nu finns det förmodligen lagar som reglerar sådant, sen har både läkar eoch psykologer tystnadsplikt. Så ser inte hur det skulle komma ut till någons kännedom om du inte själv berättar det för människor. Men du gör precis som du vill :) Tänkte me rom du kanske skulle finna någon tillfredställelse i att hindra att det händer någon annan eller att personen i fråga får sitt straff, tids nog.

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

m4rkus93
2/3/13, 7:16 PM
#61

jag känner inte att det gynnar mig utan mer skadar mig att ta upp en anmälan… då många killar/män inte tas på alvar häller jag går hos kurtor för att lösa detta och litar inte på någon annan än kuratorn och min flickvän… jag är inne på såna ställen där unga tjejer ofta visar upp sig och får dom på andra tankar då dom ofta gör det för att känna sig uppskatade tar jag upp en vänlig kontakt med dom som inte har nått med det andra att göra… utan gör det för att dom ska komma bort från den skiten det brukar hjälpa många flickor bara dom får nån som tror på om och vissar det för dom så jag hjälper mig själv genom att hjälpa andra… det räcker för mig

Gur4m1
2/4/13, 9:11 AM
#62

#61 just därför behöver man anmäla, du blir ju en i statistiken, bevis på att män blir utsatta också. Sen var du kille/barn/ungdom, sådant tas på mycket större allvar. Bra att du hittat ett sätt att må bättre på genom att hjälpa andra.

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

Annons:
m4rkus93
2/4/13, 11:13 AM
#63

nej inte anmälla den som utfört det är god vän med familjen. och isf lär han säga det till min familj då han hade det som "hot" första gången…

Gur4m1
2/4/13, 3:25 PM
#64

#63 men ett sådant hot är effektivt men ett luftslott, han skulle väl ändå skada sig själv mest om han berättade om det till din familj? :/

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

m4rkus93
2/4/13, 3:55 PM
#65

mmm ja du jag tycker det räcker med flickvän och kurator

Gur4m1
2/4/13, 4:05 PM
#66

#65 Absolut, som jag sagt tidigare, det är såklart helt upp till dig, du gör ju inget fel eller så :) Känns mer viktigt att göra vissa poänger om andra i liknande sits som dig läser här, också. Det är den där hemska skamen som styr oss (och ger föröövaren makten), själv varit där men med andra saker. Idag skulle jag inte tvekat en sekund att anmäla om någon gjorde så mot mig, då får andra tycka vad de vill. M4rkus93,  Jag önskar dig allt gott. Lycka till!!

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

m4rkus93
2/4/13, 5:52 PM
#67

tack så mycket jag kämpar vidare mot ett bättre liv och kunna lägga det gamla bakom mig

Upp till toppen
Annons: