Kroppen

Om preventivmedel, del 1: Kondomen

2010-06-10 12:55 #0 av: ChristineL
bildbank-sexualundervisning-amnesbilder-kondomfar.

Nu startar vi en artikelserie här på Relationer som kommer handla om olika preventivmedel. Kanske kan detta vara till hjälp för dig som är osäker på vad som passar just DIG, kanske funderar du på att byta? Hoppas detta gör att du får lite klarhet i vad som är vad. Först ut är KONDOMEN!

Kondomen är det absolut bästa preventivmedlet som finns. Varför? Jo, det är det enda som skyddar både mot oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar, det går att få tag på i de allra flesta butiker, kiosker, bensinstationer och apoteket. Att alltid ha ett par kondomer i plånboken när du som singel har tillfälliga sexuella kontakter visar att du är ansvarsfull, både killar som tjejer bör tänka på att skydda sig. Bollen ligger hos båda parter, skäms inte över kondomen!

 

Kondomer.jpg

 

RFSU (Riksförbundet För Sexuell Upplysning) står för den mesta kondomförsäljningen i Sverige. De har märken som Profil, Mamba, Black Jack, NamNam, Grande, Thin, Näkken, Easy, Naked, Zenith, 17006 och Royal. Kondomen finns i en mängd olika färger, dofter, smaker, former och storlekar. De mest fantasifulla är lättast att hitta i en sexbutik, jag har själv sett kondomer med djurfigurer på toppen, antagligen gjorda mest för nöjes skull och inte med tanke på skydd. Men det är ju skydd vi vill lägga fokus på. Så hur ska du veta vilken kondom som är bäst? Det finns en lösning på det också. Mixpack såklart! Kan vara knepigt att få tag på hemma på ica, men kan beställas via rfsu.se.

 

Historia

Kondomer av olika slag har funnits ända sedan 1300-talet f.kr. Det var i Egypten man då använde sig av djurhudar och tarmar för att skydda sig. Inne på 1500-talet började man även använda linne, hur säkert det nu kan ha varit? De tillverkades för hand och var väldigt dyra.

Det var Charles Goodyear som i mitten av 1800-talet uppfann vulkaniseringsprocessen vilket gjorde att man kunde tillverka gummi och kondomerna blev då också billigare att köpa. Samtidigt som kondomanvändandet ökade, växte också motståndet då man ansåg att det ledde till ökad prostitution. En motsägelsefull lag ledde till att preventivmedel var tillåtna men det var förbjudet att upplysa om dem.

Var ordet ”kondom” kommer från vet man inte. I England kallades kondomer förr för ”French letters” (Franska brev) medan de i Frankrike gick under benämningen ”capote anglaise” (Engelsk överrock). Det finns inga belägg för att kondomer ska ha med den franska staden Condom att göra, inte heller att det fanns en uppfinnare som hette ”Mr Condom”.

 

Hur?

Ja, hur ska man egentligen sätta på den dära gummihatten då?

 

  • Bryt kondomförpackningen på mitten. Det finns en liten skåra på mitten, som är lätt att känna om det är mörkt.
  • Rulla sedan upp kondomen en bit, så att du vet åt vilket håll den ska rullas på.
  • Personen som ska ha på kondomen ska ha stånd när den rullas på. Om penisen har förhud, dra tillbaka den.
  • När du rullat på kondomen en liten bit (om penisen har förhud drar du upp den igen) trycker du försiktigt ut luften längst upp i kondomen. Sen fortsätter du att rulla på kondomen ner över hela penisen ända ner till penisroten. Hela kondomen ska rullas ut, även om det blir lite ”korvigt” längst ner.
  • Efter samlaget bör du dra ut penis innan styvnaden avtagit. Håll runt kondomens ring när penis dras ut så att kondomen sitter kvar.
  • Använd inte samma kondom två gånger.
  • Släng kondomen i en soppåse. Spola inte ner den i toaletten. En kondom rymmer cirka 7 liter vatten, och kan orsaka stopp i vattenledningarna.

Om olyckan är framme

Tyvärr kan ju kondomer gå sönder. För att förebygga detta är det viktigt att tjejen är rikigt upphetsad då slidsekretet bildar ett bra glidmedel, många kondomer är också glidmedelsbehandlade men det kan behövas lite extra. Finns också att köpa på apoteket eller i en sexbutik. RFSU har olika typer av glidmedlet Klick och även ett som heter Glid.

Men om kondomen nu skulle spricka så finns det akut-p-piller receptfritt på apoteket. Det heter Norlevo och ska tas så snabbt som möjligt efter samlaget, dock max 72 timmar efteråt. Finns även ett nytt nu som heter EllaOne, det får man utskrivet av läkare och kan tas upp till 120 timmar efter samlaget, men även det så fort som möjligt.

 

Allergi?

De flesta kondomer på marknaden idag är gjorda av latex om en del kan vara allergiska mot. RFSU's kondom Zenith är gjord av plast och är därför allergivänlig. Tyvärr är de lite dyrare än latexkondomer, men de leder kroppsvärmen vilket ger en skönare känsla.

 

Källa: RFSU

Anmäl
2010-06-10 13:47 #1 av: Hera

Mycket bra artikel Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-06-10 14:05 #2 av: Salladshataren

Trevligt att läsa, tycker jag! Glad

Anmäl
2010-06-10 14:10 #3 av: ChristineL

Tack så mycket! Glad Hoppas verkligen den här serien kommer att upskattas och vara till hjälp.

Anmäl
2010-06-10 21:50 #4 av: Bergspuman

Tillägg om latexkondomer: Inte helt tillförlitliga. Jag har testat. De tenderar att bli fladdriga och prassliga och därför halka av lättare.

Det verkar som om gummit är det som smiter åt bäst och ger bästa skyddseffekten. Tyvärr, luktar gummikondomer väldigt illa.

Personligen har jag svårt för gummilukten och tycker den är avtändande. Känslan gör mig inget, det är lukten jag inte kan med.

Mycket bra artikel - och det kan inte tillräckligt ofta upprepas att det bör vara självklart att ha kondomer hemma eller i fickan, när man är singel och har olika sexkontakter.

Anmäl
2010-06-10 22:05 #5 av: viktoria91

Kondomer håller bäst i kylskåpet=) har man dem i fickan/plånboken ett tag kan dem lättare gå sönder än vad dem skulle gjort i vanliga fall.=)

Anmäl
2010-06-10 22:11 #6 av: Hera

Viktigt med kondomer är att de inte utsätts för stora temperaturskillnader. Då blir de snabbt dåliga.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-06-11 00:10 #7 av: ChristineL

Ja, vad roligt! Dela med er mera av er kunskap/erfarenheter om kondomer! Vi ska se till att få en sommar full av skyddat sex tycker jag :)

Anmäl
2010-06-11 09:47 #8 av: viktoria91

#7 helst mer än bara en sommar ;P

Anmäl
2010-06-11 11:25 #9 av: ChristineL

#8 - Absolut mer än bara en sommar ;)

Anmäl
2010-06-17 14:06 #10 av: [Fiction]

#4 Nu uppstod det lite förvirring här, tror jag. Jag förmodar att du syftar på plastkondomer när du skriver om "fladdrighet"? Latex och gummi är nämligen samma sak.

Anmäl
2010-06-17 19:06 #11 av: [Fiction]

En sak som kan vara värd att poängtera vad gäller kondomer, är att det är viktigt att hitta rätt sort och storlek. Man kan tycka det borde vara en självklarhet att testa olika former och varianter till dess att man funnit en sort som passar en, men min erfarenhet är att ytterst få killar har koll på detta.

Min pojkvän, 33 år gammal, använde en kondom i rätt storlek för första gången så sent som i år. Han är ganska välutrustad och de flesta kondomer går inte att rulla på till roten utan når endast bakom ollonet. Han har på ngt vis lyckats inbilla sig att detta var normalt och att det är så de skall sitta, så när jag påpekade att kondomen var på tok för liten verkade han mest förvånad. Jag lyckades få tag på en kondom av annat märke hos gynekologen och, efter att ha testat denna, insåg han ju själv att han har använt fel storlek under alla sina år som sexuellt aktiv; att de faktiskt går att rulla på utan ta tag i kanterna och tänja ut dem med våld för att få dem över ollonet och att de inte behöver gå sönder stup i kvarten för att de sitter så illa. *!*

Det är således minst lika viktigt att använda en kondom som passar som att använda en öht.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.