Kroppen

Om preventivmedel, del 2: P-piller och minipiller

2010-06-18 15:44 #0 av: ChristineL
bildbank-sex-relationer-p-medel-pmedel-ppiller-jp.

Del två i våran artikelserie om preventivmedel kommer handla om p-piller och minipiller. För- och nackdelar, hur de fungerar och hur de används. Kom ihåg att dessa skyddar INTE mot sexuellt överförbara sjukdommar.

P-piller

Den vanligaste typen av p-piller innehåller en kombination av kvinnans könshormoner, östrogen och gulkroppshormon. När man använder p-piller så förhindras ägglossning, på så sätt kan inte befruktning ske, men de gör även slidsekretet segare så det blir svårare för spermierna att ta sig igenom och påverkar slemhinnorna så att eventuellt befruktat ägg inte kan fästa och utvecklas.

 

Hur gör jag?

P-piller får man utskrivet av barnmorska eller läkare och sedan hämtar man ut det på apoteket. Det finns olika typer av p-piller också och vad som är bäst för dig kommer du fram till gemensamt med din läkare. Tabletterna tas en gång per dag, vid ungefär samma tidpunkt. Har det gått mer än 36 timmar emellan måste kompletterande skydd (exempelvis kondom) användas under en vecka. Samma sak gäller även vid diarré och kräkningar då kroppen inte hinner ta upp hormonerna.

Har du lätt för att glömma bort dom? Ha pillerkartan i plånboken och ställ mobilen på larm. Då har du dom alltid med dig och du får en påminnelse om att de ska tas.

 

Fördelar

  • Regelbundna blödningar

  • Mindre blödningar

  • Inga ägglossningssmärtor

  • Risken för mensvärk och PMS-besvär minskar

 

Kom även ihåg att vi är alla individuella inte säkert att just du får dessa fördelar. Dessutom måste p-pillrerna tas korrekt för att det ska fungera. Prata alltid med din barnmorska.

 

Nackdelar

  • Övergående besvär och mellanblödnigar

  • Nedstämdhet

  • Minskad sexlust

  • Bröstspänningar

  • Illamående

  • Viktökning

 

Kvinnor som behandlas eller har anlag för blodpropp rekommenderas inte att använda p-piller, ej heller storrökare då risken för hjärt- och kärlsjukdommar kan öka.

Även här vill jag påpeka att vi är alla olika och inte säkert att du alls påverkas av några biverkningar. Rådfråga barnmorskan igen om det är något du undrar över eller känner dig osäker på.

 

_Bildbank_Sex-Relationer_P-medel_pmedel-minipiller_jpg_460_999_0.jpg

 

Minipiller

Till skillnad från vanliga p-piller innehåller minipiller endast gulkroppshormon och rekommenderas till de kvinnor som avråds från att äta östrogen. De fungerar på samma sätt som p-piller och biverkningarna är liknande. Även minipiller skrivs ut av barnmorska och ger ett fullgott skydd från första mensdagen. Dock är det extra viktigt att du verkligen tar minipillren vid samma tidpunkt varje dag, de är mycket känsligare än vanliga p-piller. Fördelen minipiller har är de inte påverkar bröstmjölken så de kan användas vid amning.

 

Källa: RFSU

 

Anmäl
2010-06-18 17:03 #1 av: viktoria91

usch, dem biverkningarna känner man igen=/ glad att jag slutade! =D

Anmäl
2010-06-18 22:05 #2 av: Bergspuman

Jag tillhör det fåtal kvinnor som tyvärr fick blodpropp av p-piller. En stroke i höger hjärnhalva för drygt 20 år sedan. Är fullt återställd, men detta är orsaken till att jag inte velat skaffa barn. En graviditet, där kvinnan haft blodpropp, måste noggrant kontrolleras, och kvinnan måste underkasta sig profylaxbehandling med heparinsprutor dagligen. Det var något jag inte hade det bittersta lust med. Så stor var inte min barnlängtan.

En kollega på mitt företag, en lite yngre tjej, genomgick detta. För att hon så gärna ville ha barn. Hennes första barn hade dött i livmodern i 8:e månaden.

Jag rös när jag hörde henne berätta om sprutorna.

Det är nog tur att vi är olika.

Inte heller kan jag hormonbehandlas på något sätt, vare sig p-medel eller för att få kontroll på mellanblödningar som jag drabbats av pga förstadier till menopaus.

För mig har p-pillrena enbart medfört elände.

Anmäl
2010-06-18 22:08 #3 av: viktoria91

#2 usch vad hemskt=/ bra att du blev återställd!=)

Anmäl
2010-06-21 16:30 #4 av: Hera

Ännu en bra artikel :) Bra jobbat!

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-10-30 16:04 #5 av: chokladfudge

Inte heller de som har migrän bör ta kombinerade p-piller. Jag läste i en broshyr i barnmorskans väntrum att det var förrenat med livsfara. Varför det är så kommer jag dock inte ihåg.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.