Kroppen

Om preventivmedel, del 3: Spiraler

2010-06-24 17:51 #0 av: ChristineL
bildbank-sex-relationer-p-medel-pmedel-hspiral-jp.

Del tre i våran artikelserie om preventivmedel kommer att handla om olika spiraler. Det finns både kopparspiral och hormonspiral. Läs mer för att få veta hur de fungerar och skillnaden mellan de båda. Kom ihåg att hormonspiral och kopparspiral skyddar INTE mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Hormonspiral

Det är en liten T-formad spole av plast med en cylinder på skaftet som, precis som minipiller, innehåller gulkroppshormon. Har ni läst våran tidigare artikel om minipiller vet ni att gulkroppshoromonet påverkar livmoderns slemhinnor så det blir svårare för spermierna att simma igenom, därmed förhindras oönskad graviditet.

 

Hur gör jag?

Hormonspiraler finns receptbelagt på apoteket och kan endast sättas in via en gynekologisk undersökning. Den sätts in precis så som den ser ut, som ett T med andra ord.

 

Fördelar

Mycket ovanligt med biverkningar över huvud taget, men hormonspiralen kan passa bra till kvinnor med riklig mens. Det är också ett mycket säkert preventivmedel mot oönskad graviditet. Hormonspiralen kan sitta kvar i kroppen upp till fem år men kan tas ut tidigare om så önskas.

 

Nackdelar

Man kan få oregelbundna blödningar som kan upphöra så länge spiralen finns kvar.

 

_Bildbank_Sex-Relationer_P-medel_pmedel-kspiral_jpg_460_999_0.jpg

Kopparspiral

 

Kopparspiral

Kopparspiralen ser nästan likadan ut som hormonspiralen, även denna T-formad av plast men med koppartrådar runt skaftet och/eller armarna. Dess huvudsakliga verkar är att göra spermierna funktionsodugliga med den lilla mängd koppar som den avger. Största delen av kopparen fastnar i slemhinnorna och stöts ut med mensen så det är ingenting som stannar kvar och är farligt för kroppen.

 

Hur gör jag?

Även kopparspiralen måste sättas in via en gynekologisk undersökning, just som ett T.

 

Fördelar

Mycket säker preventivmetod mot oönskad graviditet. Den kan sitta kvar i hela 5-8 år men kan tas ut tidigare om så önskas.

 

Nackdelar

Kan orsaka långa och rikliga mensblödningar. Vid sexuell smitta ökar risken för spridning till äggledare och äggstockar i samband med isättning och uttag, därför testas man alltid innan man får kopparspiral.

 

Känns spiralen?

Nej, det kan kännas lite obehagligt när den sätts in och tas ut men annars märker du inte av den. Killen som du har sex med kan känna änden eller trådarna på spiralen, men det ska vara så pass lite att det inte störs.

 

Källa: RFSU

 

Anmäl
2010-06-24 17:57 #1 av: Hera

Ännu en bra artikel :)

Vill bara säga också att spiralen kan kännas ett tag som mensvärk efter isättning. Min kompis hade värk i 2 dagar, men sen slapp hon mensen :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-06-24 19:45 #2 av: pyromanen

Och så finns det kvinnor som inte kan ha spiral alls, därför att deras livmoder "jobbar och jobbar" med sammandragningar för att försöka bli av med det "främmande föremålet" spiralen. Effekten blir blödningar och värk som inte ger sig. Så var det för mig tyvärr.


Anmäl
2010-06-24 23:47 #3 av: Bergspuman

Ytterligare ett p-medel som inte passar mig dessvärre. Har redan menstruationsblödningar på 6-7 dagar, vilket gett mig anemi som jag dragits med i flera år.

Tidigare vet jag att det hette att spiral gav man främst till kvinnor som redan fött de barn de ville ha.

Jag undrar om ni kommer att ha med en artikel om säkra perioder?

Anmäl
2010-06-25 00:32 #4 av: viktoria91

Jag undrar om det kommer att finnas om p-dator?^^

Anmäl
2010-06-25 08:43 #5 av: ChristineL

Absolut! Vi fixar om både säkra perioder och p-dator :)

Anmäl
2010-07-12 17:56 #6 av: StickyKitten

Gör det inte sjukt ont att sätta i spiraler, för vissa? Har hört många skräckhistorier Obestämd

Anmäl
2010-07-12 18:02 #7 av: Hera

#6 Jovisst gör det ont på somliga.
Jätteont. Mamma höll på att svimma.
En kompis hade smärtor några dagar.

Men ingen av dom har fött barn naturlig väg. Kanske spelar det in.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-07-12 18:03 #8 av: viktoria91

#7 Det ska inte spela in har jag hört om man fött vaginalt.

Anmäl
2010-07-12 18:04 #9 av: Hera

Det är vad jag fick veta när jag ville ha en sprial. De sätter helst inte in på kvinnor som inte fått barn.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-07-12 18:07 #10 av: viktoria91

Till mig sa dem att det ska inte vara skillnad, finns även sk "flick-spiral" som ska vaar mindre än vanlig.

Anmäl
2010-07-12 18:11 #11 av: Hera

Fick minsann inte jag höra något om.

Jajja, jag hade i alla fall inte vågat sätta in en :P

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-07-12 18:12 #12 av: viktoria91

#11 inte jag heller=P Ökad mens och smärtor behövs verkligen inte heller som det brukar bli av spiral. Jag håller hårt i min p-dator^^

Anmäl
2010-08-19 21:25 #13 av: pernillaa

Vad gäller hormonspiral borde det kanske, enligt mitt tycke, även stå lite om hur lång den förmodade stabiliseringsperioden är. Man kan ha problem upp till ett halvår i början. Jag själv satte in en i slutet av mars och fram till 29e juli, exakt 4 månader, så var jag bara blödningsfri i totalt 13 dagar(och då räknar jag även med dagar där jag bara har varit blödningsfri i kanske 5 timmar). Sen blev det en tiodagars stormbehandling med gulkroppshormon för att tömma livmodern då den fastnat i nån sorts oändlig loop där den inte kunde sluta producera slemhinna. Det är en väldigt besvärlig spiral och man är betjänt av att veta att det kan vara knepigt i början. Upp till ett halvår kan det vara lite knepigt om man har otur men det bör ha stabiliserat sig efter 3 månader.

Den är värd att kämpa för men att veta vad man kan ha otur att få gå igenom är väldigt bra innan man ger sig in i det. För det är inte alla gånger så roligt att varken sätta in den eller ta ut den.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2010-08-20 12:27 #14 av: Namiko

När jag skulle skaffa min spiral så var det inga problem med att jag inte fått barn (bm tyckte dock att det var bra att jag valde hormonspiral då dom gärna inte satte in kopparspiral på unga tjejer). Gjorde inte heller ont alls, kändes lite mysko bara. Jag satte inte ens in den när det är rekommenderat utan var mitt emellan två blödningar. Första mensvärken blev dock rätt mysko, det gjorde inte ondare men istället för en konstant värk så kom den i små korta impulser som nästan golvade mig, jag var ju van med samma mängd värk men när den inte är konstant så känns det värre. Hade mellanblödningar i några månader och efter ett halvår slutade mensen upp helt. Har nu inga problem med pms heller och den enda biverkningen jag har märkt av var att jag hade lite lättare att få finnar det första året.

Jag valde hormonspiral för att få ett bra skydd utan för mycket hormoner då vi är väldigt känsliga i min familj och att dessutom få chansen att slippa mens och mensvärk kändes underbart. Risken att man får gå igenom några dagars smärta var femte år är helt klart värt det.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2010-08-20 15:50 #15 av: Emmlo

Hej. Jag har hormonspiral och har haft den sen 2009 ungefär. Vissa perioder får jag en fruktansvärd smärta vid samlag och sen går det över. Någon som fattar varför? :s

Anmäl
2010-08-21 12:28 #16 av: pernillaa

Var sitter smärtan, i själva underlivet eller magen/ryggen?`Jag kan också få väldigt ont. Min upplevelse av varför är för att jag är lite svullen i underlivets slemhinnor och som om livmodertappen också vore svullen och extra känslig så det gör ont när killen slår i livmodertappen. Det sätter sig i magen för mig. Främst precis för och efter mens och vid ägglossning.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2010-08-23 10:06 #17 av: Emmlo

Det gör ont på höger sida i underlivet bara en bit in. Inga smärtor i magen eller något sånt. Jag har också funderat på om det kan vara något sånt att jag får speciellt ont då jag vanligtvis skall ha min mens. För detta kommer bara ibland och det gör sjukt ont verkligen och jag måste alltid avsluta, men sen tänker jag på ifall spiralen kan hamna snett.

Anmäl
2010-09-06 21:47 #18 av: viktoria91

När kommer nästa del?=)

Anmäl
2010-09-06 22:22 #19 av: ChristineL

Den är på väg ;) Jag har varit bortrest och sedan jobbat jättemycket så har inte riktigt haft tid bara, men finns ett gäng på lager :)

Anmäl
2010-09-06 22:24 #20 av: viktoria91

#19 Hoppas att du hade dte trevligt på din resa. =)

Anmäl
2010-10-30 15:59 #21 av: chokladfudge

Det spelar ingen roll eller inte om man har fått barn när det gäller spiraler. Det enda som spelar roll är att man har tillräckligt stor livmoder. Jag kan kopparspiral sedan ca tre veckor och trivs kanon med den.

Anledningen till att vissa svimmar i samband med insättningen är pga att man har en "svimningsreflex" som kan sätta in när man pillar med livmodern, det är alltså troligare att hon som det berättas om tidigare i denna tråd svimmade pga denna reflex och inte pga smärtan.

Kan tillägga att alla inte testas för könssjukdomar så som det står i artikeln.

Anmäl
2010-10-30 16:03 #22 av: Hera

#21 Jo, det spelar roll eftersom man lättare får sjukdommar om man inte fått barn. Väggarna är då mer mottagliga och har inte blivit "hårda".

Och jo, man kan svimma av smärtan som det medför.
Svimmningsreflex har ingen gynekolog någonsin pratat  med varesig mig eller min mamma om.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-10-30 16:16 #23 av: chokladfudge

För att få spiral så spelar inte barnafödande någon roll, och det var det vi diskuterade om jag inte minns fel. Har man ett sexuellt beteende som ökar risken för könssjukdomar så är spiral en dålig idé oavsett om man har fått barn eller inte. Dessutom så är det som texten säjer vid insättning och uttagning som risken är större med spiral och därför bör man använda sig av kondom ett tag efter insättningen.

 Såklart att man kan svimma av smärta, men när det nu finns en svimningsreflex så ter det sig för mig som mer troligt att den är boven i dramat. Min barnmorska berättade för mig om reflexen och att jag därför skulle ta det extra lungt när jag reste mig efter insättandet och ta det i min egen takt, det var bättre att jag låg kvar en stund till om jag kände att jag behövde än att jag riskerade att svimma. Jag rekomenderades också att röra på tårna samt tänka på andningen under undersökningen och insättningen för att hålla igång blodcirkulationen.

Anmäl
2010-10-30 16:22 #24 av: Hera

Jag syftade inte på sjukdomar, skrev fel, jag menade infektioner. Infektionsrisken är större då man inte fått barn, man är mer mottaglig då.

Och att hålla igång blodcirkualtionen och tänka på andning är bra för att försöka undvika svimmning. Men som sagt, jag har aldrig hört talas om en svimmningsreflex.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-10-30 16:43 #25 av: chokladfudge

Även med infektioner är risken störst vid insättning och uttagning, därför gäller kondom och att man inte badar ett tag efter insättningen. (förlåt att jag glömde att nämna bad vid mitt förra inlägg, det var väl för att vi diskuterade sjukdomar då istället för inftektioner.) Har man ofta underlivsinfektioner är heller inte spiral någon bra ide, vilket kanske bör läggas till i artikeln.

Anmäl
2010-10-30 16:50 #26 av: Hera

FORTFARANDE är risken större om man inte fått barn. Risken för utstötning är också större för kvinnor som inte fått barn.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-10-30 17:02 #27 av: chokladfudge

Ja, men den är marginell.

Anmäl
2010-10-30 17:24 #28 av: Hera

Min gyn undviker gärna att sätta in spiral hos ngn som inte varid gravid.

För övrigt så hade jag ändå inte vågat efter den smärta som min mamma kände. Flört

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-11-17 21:48 #29 av: punkmusic

Jag har en hormonspiral och den funkar utmärkt, har bara haft den sedan september och knappt några blödningar! :)

Visst var det aningen smårta när man satt in den. Men iden går ju snabbt över haha

Och jag har då inte fött barn hehe Flört

Anmäl
2010-11-17 21:54 #30 av: Hera

#29 Nej, alla gynekologer är ju inte lika.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-11-17 22:02 #31 av: punkmusic

# 30 Nej precis, och om du någongång överväger att skaffa spiral endå hör dig för vad andra har gått till för gynekologer

Anmäl
2010-11-18 11:12 #32 av: pernillaa

Måste bara göra en notis här om hur det gått för mig med min hormonspiral. Vill inte avskräcka folk från att använda den för jag har haft problem med allt jag har provat så det var inte oväntat. =)

Jag satte in min hormonspiral 24 mars i år. Därifrån fram till 29 juli hade jag bara haft 16 blödningsfria dagar och då räknar jag dagar med småblödningar som blödningsfria. Så alltså 111 dagar med mens och 16 dagar utan under den perioden. Haha, firade faktiskt 100dagars-jubileum med en öl.Cool
Fick sen en tiodagars-behandling med gulkroppshormon och på andra dagen slutade jag blöda. var utan i 9 dagar, blödde i 14 dagar, utan i 13 dagar, blödde i 27 dagar, utan i 4 dagar, blödde i 8 dagar och sen var jag faktiskt utan en hel månad innan jag fick en mens på bara typ 2 dagar. Just när jag trodde jag skulle ge upp så gick det helt plötsligt till sig. =)

Jobbig period men det är värt det och sitter det nu nån tjej nånstans som vill ge upp med sin spiral p.g.a. blödningar kan jag säga såhär, det KOMMER att gå över! Visst finns det en liten grupp som absolut inte kan ha hormonspiral och det är upp till var och en vad man står ut med. Men oavsett om det tar ett helt år innan det går till sig så kan det vara värt det. Invänjsningsperioden är bara en gång och byter man till en ny direkt när man tar ut den gamla så flyter det bara på som vanligt. Det är värt det.
Dessutom kan man nog inte påstå heller att det aldrig går över för jag tror knappast någon använt hormonspiral i 10 år och blött så fruktansvärt. Ett år tycker jag fortfarande är inom någon typ av rimlig gräns för en hormonspiral. För mig tog det strax över ett halvår.

Min barnmorska gav mig förslag på en möjlig lösning som mest var på teori-nivån. Något som hon och hennes kollegor diskuterat. Att man skulle kunna äta p-piller under en period när man har hormonspiral för att få någon balans i hormonerna. Så har ni problem kan ni ju ta upp det med er barnmorska. Nu behövde ju inte jag det trots allt. =)

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2010-11-18 12:19 #33 av: Hera

Herregud, jag hade gett upp efter 3 månaders blödning. Tycker inte 111 dagar är värt det. Snacka om att du är en kämpe :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-11-19 10:37 #34 av: oh-la

jag har kopparkopparspiral, har inte fött barn och gjorde inget test för könssjukdomar när den sattes in. fick dock en liten pencillinkur direkt efter insättandet eftersom den var tvungen att sättas om 3 ggr. det gjorde ont, men inte så fruktansvärt, och det som gjorde ont var inte själva insättandet, utan den tång man använder får att hålla fast livmodertappen. gick en månad med lite, lite stänkblödningar, sedan var jag tillbaks på exakt samma antal dagar som innan instättandet, och knappt märkbar mensvärk. precis som innan. för mig är det här det bästa jag testat någonsin och jag slipper stoppa i mig en hormon till. helt underbart!

ang. könssjukdomar och infektion har jag enbart hört och läst att risken över lag är större eftersom man vid insättandet riskerar att skjuta upp bakterier i livmodern. det är därför man använder bakteriedödande så det ska vara så sterilt som möjligt. risken för könssjukdomar ökar något eftersom man öppnat en "passage" upp i livmodern. det är precis som att infektionsrisken ökar när man har kateter. hur som, jag är supernöjd och det var inget snack om annat än att jag skulle ha spiral trotts att jag inte fött barn.

Anmäl
2010-11-29 23:35 #35 av: Agilis

Det kommer (alternativt har redan påbörjat) utföras en studie om en ny typ av spiral som skall vara skonsammare. Den är diamantformad. Bor ni i Uppsalatrakten så kan ni vara med i den om ni vill.

Jag deltog förra året i en studie om p-piller och psykiska besvär. Jag hör till de som inte tål hormoner, utan mår väldigt dåligt av det. Nu vill man i alla fall utreda om det är placebo, eller om det faktiskt beror på p-piller. Det ville jag ställa upp på, alltid kan det hjälpa någon.

Anmäl
2010-12-07 21:47 #36 av: Ylva_87

# 32 Den metoden med att sätta in p-piller under en tid för att stabilisera provade dom på mig när jag hade p-stav. Det fick önskad effekt att jag blev av med mensen, men jag fick tillbaka små blödningarna när jag slutade med -piller. Jag hade därför p-stav & p-piller under 3 års tid och det fungerade jätte bra. :)

Anmäl
2010-12-08 12:05 #37 av: pernillaa

Måste bara tillägga att jag inte haft mens nu på ett tag. Inte ens småblödningar så det känns definitivt värt det. ^^

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2010-12-08 13:14 #38 av: Hera

jättabra pernillaa :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-01-05 11:58 #39 av: pernillaa

Fortfarande inga blödningar what so ever. Överlycklig! ^^

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2011-04-29 11:22 #40 av: lemuu

Jag har kopparspiral och jag hade inte satt i den om jag vetat om vilka hemska flytningar man kan få, de är (ursäkta) långa och tjocka slemmisar som jag kallar dem, så värt o slänga en tanke på om du vill ha sådana en gång om dagen eller varannan dag...

För övrigt så gjorde det ganska rejält ont då jag satte in den men jag är 19 år och har inte fött barn så det är därför. Man rekommnederas inte att sätta in en kopparspiral sa min gynekolog om man inte fött barn. Men vill man ha en så kan man såklart få en ändå. Om man är i stabil relation

Anmäl
2011-04-29 19:57 #41 av: [Mairah]

Jag fixade inte spiral. Bara blödde och blödde och hade ont. Och jäkligt ont gjorde det at sätta in den. Det var en hissnande känsla. Gynnekologen sa att de kunde bero på att min livmoder låg bakåt..Obestämd SÅ nej, spiral var inget för mig.

Anmäl
2011-05-15 18:40 #42 av: punkmusic

#36  Låter kanon! Det enda negativa jag har hört är att du får mycket större chans för blodproppar när du äter två preventivmedel samtidigt, eller sa det ngt annat om den punkten?

Anmäl
2011-09-15 09:51 #43 av: Åsa S

Min gynekolog sätter inte in kopparspiral på nån som inte fött barn han tycker det är vansinne att många gynekologer går med på det numera, han sade att det inte bara var ökad infektionsrisk han har även sett problem med sammanväxningar vilket kan göra det svårt få barn sedan om man vill det och han vill inte riskera göra någon infertil var det han sade, så man bör kanske tänka sig för ifall man tror man vill ha barn sedan. Skulle själv vilja ha kopparspiral men har ju inte fött barn försökte få honom att sätta in en ändå hänvisade till min höga ålder (40år) och att jag nog ändå var för gammal för att skaffa barn men han hittade ett pyttelitet myom och då var jag ju ändå ingen lämplig kandidat. Så man får väl fortsätta knapra pillrena man inte gillar och får biverkningar av.

Anmäl
2011-09-15 12:37 #44 av: Gur4m1

#43 märkligt, min gynekolog  (kopparspiral)sa att det där om att bara de som fött barn ska använda spiral är en "myt"- precis som att "man inte bör använda tampog innan man haft sex". Finns ju risker såklart, men det finns det ju med hormoner också. Min gyekolog fick övertyga mig då jag hört det som din läkare sa- men då min gynekolog föreläser om preventivvmedel på ett sjukhus som är ganska ledande inom forskning, sjukvvård etc  om jag uppfattat rätt (Linköping) så har jag valt att lita på honom. Han har ingen orsak att ljuga för mig och göra mig steril :) Men ja, en del kan/borde aldrig ha skaffat det. Men det vet man ju dessvärre oftast först i efterhand.

För mig har kopparpsiralen varit en välsignelse, speciellt då jag inte tål hormoner och är orolig för dess bieffekter. Jag fick riklig men och värk före, får det fortfarande efter insättandet. Upplever inte att jag blöder mer nu efte ett år- eller att det gör ondare- men försa månaderna så blödde jag oregelbundet, småblödningar och långa blödningar. Så förstår om läkaren vägrar sätta in spiral om han undersökt dig och sett att din livmoder inte passar för ändamålet- men jag förstår inte alls att helt enkelt bara vägra ge kvinnor, alla kvinnor, en spiral.

Anmäl
2011-09-15 14:45 #45 av: Hera

#43 Två gynekologer jag har varit hos säger samma sak. Och efter deras förlkaringar så väljer  jag att tro på dom.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-09-15 15:05 #46 av: Gur4m1

Jo men det finns ju barnmorskor fortfarande idag som häcklar mammorsom inte kan amma sina barn som en katastrof och veterinärer som tycker att detär onödigt att kastrera utekatter. Jag skulle lita på dem som är mest insatta/specialiserade i forskningen, än antalet som tycker samma sak. Jag vet inte vilket som är sant men ser inte att risken att bli steril- som ändå är så liten skulle vara värre än tex risken att dö? (då tänker jag på blodpropp och annat som i alla tider diskuterats kring användningen av hormoner som preventivmedel).

De flesta r ju medvetna omatt det är ca 10% av alla kvinnor som inte kan ha spiral. Det handlar ju om att beräkna risker, det förstår jag. Men jag kan inte förstå att en gynekolog vägrar ge spiraler på de grunderna- men ändå kan ge tex p-piller? :D

 

Anmäl
2011-09-15 15:39 #47 av: Hera

Vi gör alla våra egna val. Jag väljer att tro på de jag träffat, och inte personer jag aldrig träffat. Självklart kan de ha fel, men eftersom jag inte tänker sätta in en spiral i vilket fall som, så spelar det mindre roll för mig just nu. Tungan ute

 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-09-15 16:39 #48 av: Gur4m1

#47 Absolut. ÄR allas val, nu funderar jg inte så mycket på varför man vävljer att lita på sin läkare- det ska ju vara självklart! :) Men vröfr läkarna gör det valet att ta den ställninen är jag konfunderad över.

Stavar som en kratta, men måste även påpeka att min dammsugare knyckte några tangenter från min laptop så detär extra illa XD

Anmäl
2011-09-15 16:53 #49 av: Hera

Hahaha :P

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-11-06 17:30 #50 av: pernillaa

Nu antar jag att de flesta hormonella preventivmedel kan åstadkomma detta men det kanske är värt att tas upp ändå.
Jag som haft väldigt struligt med min hormonspiral och extrem PMS m.m. p.g.a. den valde att ta ut den efter ett år. har skrivit om detta tidigare i inlägg #13 32 37 och 39. Det gick utför med humöret tillslut. När jag sen tog ut hormonspiralen blev det etter värre. Jag kände inte igen mig själv och det har tärt på mitt förhållande.
Det blev något fel på mina hormoner efter spiralen.
Hormonspiralen har rubbat någonting för mig. Jag är 26 och lite för ung för menopaus så... :P

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2011-11-06 23:00 #51 av: Forest

Bra artikel :) Själv har jag haft både kopparsprial och hormon, tyckte inte det gjorde jääääätte ont men visst obehagligt var det. Därimot vart jag gravid med hormonsprialen Cool gjorde givetvis inget på det sättet fick vi våran lilla dotter för 9 årsen.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-11-08 13:06 #52 av: Magrat

Kopparspiralen fungerade utmärkt för mig i ett år, sen stötte tyvärr min kropp ut den i samband med mensen.

Jag kan ändå rekommendera kopparspiralen till andra, jag uppskattar att det inte är massa hormoner, och har man uselt minne och glömmer att ta tabletter så är det rätt suveränt. Största nackdelen är väl att man blöder så mycket mer.

Däremot, vad jag märkte saknades i artikeln, är den förhöjda risken för utomhavandeskap. Åtminstone så varnade min gynekolog för det, kan inte det vara värt att nämna?

//  Leona

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.