Kroppen

Massera mera!

2007-10-07 04:09 #0 av: kermit

Massage är både en vetenskap och konstart. Det är en urgammal behandlingsmetod och redan i tidernas begynnelse förstod människorna intuitivt att kroppslig beröring och handpåläggning kan framkalla djupgående psykiska och fysiska förändringar. När vi får massage blir vi öppna, tillgängliga och harmoniska. När vi ger massage uttrycker vi oss själva och visar omsorg genom våra händer. massage är en kreativ konstart genom vilka både den som ger och den som får utforskar och blir mer självmedvetna.

 

Massage och behovet av beröring

Massage är både en vetenskap och konstart. Det underbara med den är att din beröring och dina handgrepp medför varsamma och välgörande förändringar hos din partner samtidigt som du själv berikas och får tillfälle att utforska din egen kreativitet. Massage är lika berikande för den som ger, som för den som får.

Massagen ökar blodcirkulationen och hjälper musklerna att slappna av. Stress och spänningar sveps undan och du blir mer harmonisk. Hormonet oxytocin frigörs och är kroppens eget lugn-och-ro hormon och direkt motsats adrenalin. Oxytocin är även det hormon som frigörs vid orgasm.

Det behövs ingen riktig massagebänk för hemmamassören, utan man kan klara det fint på andra sätt också. Man kan t.ex. lägga en madrass på köksbordet om man har ett tillräckligt stabilt sådan, eller så kan man behålla madrassen på golvet om man hellre vill det. Nackdelen med att vara på golvet är att det är lätt man får ont i ryggen och axlarna av fel kroppshållning. Var noga med att inte spänna ryggen och ha ett mjukt underlag för knäna.

 

Massagetillbehör

  • Du behöver massageolja eller lotion. Det finns många olika parfymerade och naturella oljor på marknaden.De flesta är blandningar av olika oljor så tänk på att om du är nötallergiker så ska oljan inte innehålla mandelolja. Det går att använda olivolja om man vill. Hälsoeffekterna är många, även om doften är mindre trevlig. Tänk bara på att köpa ekologiskt!
  • Lägg ett varmt och rent lakan på madrassen som din partner ska ligga på.
  • Använd stora, rena handdukar att täcka de delar som inte masseras, så att kroppen inte kyls av. Kroppstemperaturen sjunker snabbt när man ligger stilla, och det är viktigt att din partner är varm och avslappnad.
  • Kuddar på lämpliga ställen under kroppen lindrar spänningar och lösgör stela muskler, samt att din partner får det bekvämare. En kudde under knäna när din partner ligger på rygg och strax nedanför knäna när hon ligger på magen. En tunn kudde under buken jämnar ut svankrygg.

 

Hur du använder din kropp

Under massagen är det oerhört viktigt att du tänker på din egen kropp också.

När du står vid ett bord ska du hålla fötterna isär och stadigt förankrade i golvet, med knäna avslappnade. Fäll kroppen framåt från höfterna och böj knäna. Använd hela kroppstyngden till att justera hur djupt massagen ska nå.

När du ligger på knä på golvet ska du hålla knäna åtskilda för att ge dig själv stöd och jämnvikt eller hålla ena knäet böjt med hela fotsulan i golvet. Kuta inte med ryggen.

Andas alltid djupt medan du masserar. Om du är medveten om din andning förstärks din energi och vitalitet. Energiflödet inom dig överförs till din partner och stärker hans förtroende och förmåga till avslappning.

Det är alltid bra att förbereda sig själv på massagen mentalt en stund innan. Ta några minuter att slappna av i hela kroppen och andas i lugna, djupa andetag. Har du kalla händer så gnugga dem varma innan du tar oljan och lägger dem på din partners rygg. Gör en " Mr Miyagi" från Karate Kid. Slå ihop händerna hårt och gnugga handflatorna snabbt mot varann! Det sätter fart på värmen och energiflödet i dina händer.

 

Kan alla massera?

Det finns böcker att köpa och kurser att gå, men jag tror helt klart att man klarar sig fint på att vara lyhörd och lita på sin intuition.

Använd hela handen och var försiktigt med att använda fingrarna i nyprörelser. Det ger sämre kontaktkänsla och upplevs oftast inte som avslappnande. Är din partner kittlig, så minskar risken för skrattattacker om du är långsam, och fast i rörelserna.

Det kan inte gå för långsamt när man masserar.  Ha inte bråttom!

Det är bättre det går sakta och att både du och din partner har en möjlighet att slappna av och verkligen njuta, än att det sveps över i hastiga och stressade rörelser. Det ger rakt motsatt effekt. Tänk på att det är en intim stund och ha gärna lite soft musik och nersläckt i rummet. Tända stearinljus ger den rätta stämningen. 

 

När ska massage undvikas?

Massage är nästan alltid välgörande, men det finns tillfällen då man bör undvika massage:

  • Ge inte massage till någon som har hög feber, infektion eller smittsam hudsjukdom.
  • Massera aldrig infekterade svullnader eller någon odiagnostiserad inflammation eller bulnad
  • Om din partner har akut ryggvärk eller oförklarlig värk på andra håll bör man gå till en läkare innan man masserar
  • Om din partner har blodpropp, veninflammation eller hjärtbesvär måste läkare rådfrågas före massage.

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2007-10-07 15:58 #1 av: [SharpMissy]

Ååh, massage hade varit skönt!

Jag tänker varje år att jag skulle unna mig att gå till en massör, men det blir liksom aldrig av...

Anmäl
2007-10-07 21:23 #2 av: kermit

Det är snart jul. Börja skriv önskelistan redan nu....  Oskyldig

Anmäl
2007-10-07 21:44 #3 av: SeaHawk

Hmm, nu tyker jag att vi ska lugna ner oss lite här va???

 

Anmäl
2011-03-02 20:41 #4 av: Hera

Puttar upp den här intressanta artikeln :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-03-03 15:50 #5 av: [Mairah]

Massage är verkligen skönt att få. Glad

Anmäl
2011-03-03 23:18 #6 av: Buffaomini

vart en gång hos en proffesionell massör...för att jag vann det.
men måste gå igenom. det är så enormt skönt, men någon som orkar "knåda" mig läänge :P

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.