Kroppen

Älskling, tycker du jag har dålig andedräkt?

2007-10-09 02:48 #0 av: kermit

Dålig andedräkt är ett ganska vanligt problem. En norsk-amerikansk undersökning visade att över hälften av den vuxna befolkningen har en utpräglat illaluktande andedräkt när de vaknar på morgonen. Det beror på att munhålans rensnings- och reningsprocess, som sköts av tuggning och salivproduktion, ligger nere medan vi sover. Vi får en ökad nedbrytning av proteiner, en ökad mängd avstötta slemhinneceller och en ökad tillväxt av bakterier i munhålan. Mums!

Är du kvinna och ska snart ha mens? Då ökar risken för dålig andedräkt, och speciellt om du lider av sk. dysmenorré (smärtsamma menstruationer). 

Det bästa man kan göra är att sköta sin munhygien med tandborstning minst 2 ggr/ dag, gärna även efter varje måltid. Tandtråd, tungskrapa,  tandpetare och munvatten är bra grejer att komplettera med.  Det finns även tuggummi och tabletter med flour i som sägs stärka tänderna. Men flour är även ett gift, och med tanke på all den munvård vi ägnar oss genom livet, rekommenderar jag er att ta en titt på andra alternativ i hälsokostbutikerna. På tungans rygg finns papiller, som liknar korta grässtrån på en gräsmatta. Det är en prima miljö för de bakterier som ger illaluktande andedräkt.

Jag tror de flesta då och då diskret flåsar i handflatan för att kolla lukten. Men det finns de som undersöker det lite oftare än andra. De lider av en sjukdom som heter Halitofobi - inbillad dålig andedräkt  och det kan te sig så extrem att de isolerar sig och vågar inte prata med andra.

Dålig andedräkt på första dejten kan vara dödsstöten för en fortsatt romans. Det är bortkastad tid och pengar på nya kläder, snygg frisyr och den finaste restaurangen, om det enda din dejt kommer ihåg, är lukten av sopor ur din mun.

Hur påpekar man till sin partner att han/hon har dålig andedräkt? Går det över huvudet taget att göra det på ett snyggt och diskret sätt?  Ska man kanske  köpa hem Vademecum och anordna en liten gurgeltävling på kvällskvisten som förspel? Eller investera i en tungskrapa och slå vad om att sambon inte vet vad den ska användas till? Förhoppningsvis svarar h*n; "Självklart vet jag det, det är ju en tungskrapa! Man gör så här...."   ;)

Eller så säger man helt enkelt; Sweetie, jag hade verkligen uppskattat om du gjorde något åt din andedräkt. Den stinker!

 PS!  Visste ni förresten  att Komodovaranen är en tandhygienists mardröm?  I tändernas fördjupningar trivs nämligen en rikhaltig bakterieflora och många av bakterierna kan ge upphov till blodförgiftning (sepsis). Ett bytesdjur som undkommit en komodovaran, men blivit bitet, dör med stor sannolikhet inom en vecka av blodförgiftning.

BILDTEXT:På tungans rygg finns papiller, som liknar korta grässtrån på en gräsmatta. Det är en prima miljö för de bakterier som ger illaluktande andedräkt.  

Anmäl
2007-10-09 12:37 #1 av: zeretki

En expojkvän till mig borstade tänderna en gång om dan. Gissa om jag påpekade detta? Jag gjorde det så försiktigt jag kunde men han var känslig så det blev fel iallafall.

Han blev skitarg och vägrade lyssna på mig...

 

Anmäl
2007-10-09 13:00 #2 av: Hera

Dålig andedräkt kan även bero på sura uppstötningar. Det är inte lika lätt att göra ngt åt. Då hjälper varken tuggummi eller tandborstning.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-10-09 15:12 #3 av: kermit

Ja det finns många anledningar till dålig andedräkt. Det kan även bl.a. bero på mediciner. Men om man sväljer tuggummit eller tandkrämen, då?   ;)

Anmäl
2007-10-09 22:14 #4 av: bubbelbubbel

hm. jag frågade precis min sambo om detta, och han sa samma sak som jag tänkte, en sån sak ska man väl ändå kunna prata om ! jag har inga problem att säga till honom att han inte luktar hallon på morgonen, och jag är ju också medveten om att jag inte heller gör det. men jag blir ju inte ledsen om han påpekar det, och inte han heller. det är skönt, sånt har vi inget problem med :)

dock kan jag väl förstå ifall det är lite jobbigt i en ny relation..
då får man väl kanske lägga fram det lite snyggt :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.