Kroppen

Kyssar gör dig kärare!

2007-10-08 01:17 #0 av: kermit

Den är ett tecken på kärlek. Mer intim än sex. Men varför kysser vi varandra – egentligen? Häng med på en pirrande resa i kyssens historia.

Alla gör det. Men varför? Vetenskapen har faktiskt inte lyckats gräva fram varför människor kysser varandra.
Däremot finns flera etablerade teorier.

Den vanligaste är att kyssen började som en hälsningsform. Människor kunde lukta och smaka på varandra för att avgöra om det var en vänligt eller ovänligt sinnad bekant man mötte.

I dag får man dock säga att vi har gått ifrån att kyssas enbart ur säkerhetssynpunkt.
- Kyssen har länge florerat som något mycket erotiskt. Kyssen är så intim att den är mer förknippad med känslor än vad ett samlag är, säger sexologen och psykologen Maj-Briht Bergström-Walan.

Hon var med och skrev historia under 1950-talet då Sverige som första land i världen införde obligatorisk sexualundervisning i skolorna.

I dag har hon hunnit bli 82 år och har ett halvt sekels erfarenhet av människors känsloliv. Det en gång bruna håret är visserligen vitt, men hon är lika rak i ryggen och går lika direkt på sak som för femtio år sedan.

- Vid ett samlag spelar det inte lika stor roll vad man har ätit eller druckit, om man har dålig andedräkt eller dåliga tänder. Samlaget, menar hon, är mer tekniskt än vad kyssen är.

- Kyssen, däremot, är ett tecken på kärlek! Det handlar om att vidarebefordra en känsla av välbehag till sin käresta.

Vaughn Bryant är professor i antropologi vid Texas A&M University och något av en historisk expert i ämnet kyssar och deras ursprung. Han har länge arbetat med att spåra kyssen bakåt i tiden.

- Det finns en grottmålning som man skulle kunna tolka som två streckfigurer vars huvuden rör varandra. Vissa hävdar att figurerna faktiskt är kyssande människor. Men det skulle lika väl kunna vara två män som skallar varandra!


I stället tror han att det är i litteraturen som den första kyssen bevarades.

Några av världens äldsta skrifter är de indiska vedaskrifterna från 1500-1000 f Kr. Vedaskrifterna talar målande om älskande som sätter mun mot mun och sniffar på varandra med munnen.

I vedaskrifterna används ordet busa/bosa för svenskans kyssa. Samma ord kunde dock också betyda såväl lukta som känna och slicka. Kyssen förknippades alltså med flera sinnesfunktioner och stärker därmed teorin om att kyssen var till för mer än bara njutning.

Maj-Briht Bergström-Walan tror att kyssen är odaterbar.
- Så länge människan har älskat, har hon kyssts.

Ändå menar hon att det är förhållandevis nyligen som det blev allmänt accepterat att kyssas offentligt.
- Innan 50-talet kysstes man inte på öppen gata. Men det är fortfarande tabu för två män eller två kvinnor att kyssas öppet.

Fast även det kommer att förändras
Hon funderar ett tag på hur livet var förr, om vardagen var hårdare, om det satt längre in att visa sina känslor öppet.

- Jag kan inte komma ihåg att jag har sett mina föräldrar kyssas. Kanske att de gjorde det, men inte inför mig. Av hänsyn, kanske. Man skulle inte dra in barnen i något så intimt.

Romarna hade tre kategorier
Det var under 300-talet f Kr som kyssen tog sig utanför Indiens gränser. Enligt Vaughn Bryants kartläggning förde Alexander den stores trupper med sig kyssen via Persien och Syrien vidare till Grekland och romarriket.

Först hos romarna blev kyssandet ett allmänt brukat samhällsfenomen. Bland annat delade romarna upp kyssarna i tre grupper: Osculum, den vänskapliga kindpussen, basium, kärleksfullt med läppar mot läppar och savium, den passionerade tungkyssen.

Trots att kyssen har representerat kärlek, vänskap och respekt, har den inte alltid setts med blida ögon. Under medeltiden och den tidiga kristna perioden ansåg framför allt den katolska kyrkan att de religiösa heliga kyssarna hade spårat ur.

Man ansåg att en kyss som ämnade väcka köttsliga lustar var en ren dödssynd. Men trots påvliga förbud mot kyssar som inte avsåg att prisa Gud överlevde kyssen och lyckades etablera sig allt mer.

Viktigt för relationen
I dag är det tydligt hur stor vikt kyssen har i våra kärleksrelationer, menar Maj-Briht Bergström-Walan. Hon har i många år arbetat med par med relationsproblem, och berättar att hon blir ledsen när hon möter par som har slutat att kyssas.

- Många par har sexuellt samliv genitalt, men de kysser inte varandra. Däremot pussas man! Det är inte lika intimt. Men kyssar är oerhört viktiga. Det händer så mycket i en kyss... Vibrationer!

Avsaknaden av kyssar i ett förhållande kan tyda på att man har börjat avlägsna sig från varandra känslomässigt. Men det finns hopp även i ett kysslöst förhållande, tror Maj-Briht Bergström-Walan, för principen fungerar även baklänges.

- Man kan bli kärare av kyssar. Det handlar om njutningen man vill förmedla i en kyss, och överföra från sig själv till sin partner.

Och för dem som tvivlar på den egna tekniken går det att lära sig.
- Det är bara att prova på sig själv!

Hon knyter ena handen och för den upp till munnen, illustrerar och förklarar hur man ska testa sig fram.

- Sen kan man testa med sin partner och berätta vad man tycker om. Man ska experimentera, så att kyssen får variation.
Därmed står det klart.

Att kyssas är inte bara trevligt, det sprider också kärlek och är relationsstärkande.

Så låt dig inspireras!

 

Kyssäkta info: 

  • Vid en kyss förbränns 26 kalorier i minuten.
  • Det vetenskapliga namnet för kyssande är philematologi.
  • Den första filmkyssen utförde John Rice och May Irwin i filmen "Kyssen", 1896.
  • Filmen med de flesta kyssarna är Don Juan från 1927. Mary Astor och Estelle Taylor delade på 127 kyssar av John Barrymore.
  • En människa ägnar i genomsnitt två veckor av livet åt att kyssas.
  • Världens längsta kyss varade i 29 timmar. Rekordet sattes i New York 1998.
  • Ordet busa/bosa blev via latinets basium västvärldens varianter av kyss.
  • Efter ryska revolutionen 1917 lade makthavarna sig till med traditionen att använda kyssen som officiell hälsning. Kyssen stod då som en symbol för makt och auktoritet. Med stor förvåning såg västvärlden tv-bilder med Sovjets ledare Leonid Brezjnev kyssande den östtyske diktatorn Erich Honecker

 

Källa: Ica-kuriren

Anmäl
2007-10-08 02:43 #1 av: vanessa

Intressant. Som sagt, för mig är kyssen det mest intima för mig. Vilket känns lite patetiskt att känna. Men så är det för mig. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-10-08 11:23 #2 av: Johanna

bra artikel!.. kyssar är jätteviktigt... skulle aldrig kunna vara tillsammans med ngn som inte kyssar bra...

tur att Daniel är bäst ;)

Anmäl
2007-10-08 21:30 #3 av: [SharpMissy]

Suverän artikel!

Kyssen är även för mig, något väldigt intimt.

När jag träffade SeaHawk, så var det den kyss jag fick av honom, den kyss jag aldrig kommer att glömma. Efter att ha kysst en hel del killar i mitt liv, så kändes han så Rätt, så Perfekt! Det var som en pusselbit som passade ihop och en känsla av att jag hade hittat hem. Han var helt fantastisk på att kyssas, han kysstes precis så som jag alltid velat bli kysst men aldrig fått uppleva... Där och då visste jag att det inte kunde bli någon annan man än han, för mig. Jag var helt såld!

En kyss är som sagt, väldigt intim. Jag skulle inte klara av att få veta att han skulle kyssa någon annan...

Anmäl
2007-10-09 12:11 #4 av: BraveandCrazy

Det ska jag komma ihåg när/om jag någon gång får sällskap igen.
Pussa/kyssa dom ofta så förblir kära i mig Flört

Medarbetare på HBT ifokus

Anmäl
2007-10-09 18:05 #5 av: Anna77

#1 Håller med dig!

#3 Härligt att läsa,förstår vad du menar.. kanske jag har hittat rätt nu då..Kyss Hade min första blinddate för ett par veckor sen och det kändes precis som du beskrev! Helt otroligt.Generad

Anmäl
2012-03-16 15:28 #7 av: lizaohman

I och med att intresset för Maria Magdalena och Jesus ev förhållande stått i centrum så kastades en del teorier med bevisning fram. Ett av dessa "bevis" är en ofullständig/förstörd mening om att Jesus ofta kysste MM på ....... . Men även om det stått "munnen" så finns det en annan vinkling. Intressant nog så var en kyss på munnen ett sätt att dela den helige anden, alltså helt asexuellt.

Om jag inte missminner mig så kysser inte eskimåer varann.

Kyssar ska öka immunförsvaret.

Så - nu vet jag inget mer om kyssar (mer än att det smakar gött :)

Anmäl
2012-11-26 16:48 #8 av: pistenbully

Tack för en trevlig och informativ artikel :-D

Anmäl
2012-11-27 13:25 #9 av: Devya

Jag har aldrig förstått mig på kyssar. Det ger mig ingenting. I vårt förhållande har vi aldrig varit så mycket inne på att kyssa varandra, men lika förälskade har vi varit ändå. :) Så ingen kan börja komma och tycka synd om oss bara för att vi inte kysser varandra (och har aldrig gjort det för den delen). Det är bara inte vår grej.

 

Anmäl
2012-11-27 13:56 #10 av: sundsvallstjej

#9 ja alla är vi olika. Huvudsaken att ni känner lika. Själv älskar jag kyssar och tycker det skulle kännas konstigt om min partner aldrig ville kyssas

Anmäl
2012-11-27 14:16 #11 av: Devya

#10 Ja, det är ju viktigt att både jag och min partner tycker på samma sätt för annars skulle det ju inte fungera. :) Jag har definitivt hittat rätt då han inte heller tycker om att kyssas. Det verkar nämligen vara väldigt många som tycker om det där. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.