Allmänt

K.Ä.R.L.E.K. - en kärleksfull apronym

2007-10-26 00:47 #0 av: kermit

Kommunikation - Ärlighet - Respekt - Lekfullhet - Engagemang - Känslor Det är viktiga punkter i alla våra relationer, men i denna artikeltext har jag valt att rikta mig till kärleksrelationer.

 

 

Kommunikation - Prata med varandra, oavsett vad det handlar om. En ren linje utan brus är viktigt för att undvika missförstånd och sårade känslor. Tro inte att din partner är en tankeläsare, och tro inte att du inte har skyldighet att berätta om du har önskemål om något speciellt. Det är viktigt att vara tydlig med sina önskemål. Värme och kärlek är också mycket viktigt  i kommunikationen med varandra, eftersom då skapar man en positiv atmosfär som gör att det blir lättare när det är jobbiga saker på agendan.

Ärlighet -  Lägg korten på bordet och spela öppet. Visst kan man bluffa och hoppas att det går att hem, men risken är att man blir så van, att man gör det en gång för mycket och förlorar allt man har. Och det är minst lika viktigt, om inte viktigast att du är ärlig mot dig själv. Vad känner du för din partner? Behandlar han dig med respekt? Hur mår du i ert förhållande? Är du dig själv hela vägen, eller går du över dina egna gränser för att bli accepterad? Ärlighet vara längst.

Respekt - Det är ett måste för att överhuvudet taget kunna ha en positiv relation till andra människor. Utveckling och fördjupning i en relation bygger på förståelse inför varandra. Man måste också kunna respektera andras val såsom kläder, matvanor och andra mindre allvarliga ovanor. Genom att bara kritisera och peka på de svaga punkterna skapar man kyla och avstånd mellan varandra. 

Blir du behandlad på ett sätt som inte känns bra inom dig, är du skyldig dig själv att sätta ner foten och säga ifrån. I värsta fall  är du kanske tvungen att lämna relationen om din partner fortsätter att göra övertramp på din integritet.

Lekfullhet - "... jag vill aldrig bliva stur", sa Pippi Långstrump. Det är en bra inställning. Många tappar lekfullheten och barnsligheten på vägen mot vuxenlivet. Nästa gång ni kommer förbi en lekplats, sätt er på varsin gunga och känn luften i håret igen och den kittlande magkänslan. Ni går garanterat därifrån med ett leende på läpparna och känner er några år yngre.

Engagemang - Delar ni på vardagens göromål? Visar ni intresse för varandras arbetsdag? Vet du vad hon går och drömmer om att åka på semester? Vet du vilka böcker han gärna skulle vilja läsa? Att visa att man bryr sig, att inte ta saker och ting för givet är ingredienser för ett harmoniskt och välmående förhållande. Ibland tror man kanske att det måste kosta en massa pengar för att ansträngningarna ska märkas, men oftast är de små sakerna som är gratis, som får de största effekterna. Den enda investeringen som krävs, är vilja. 

Känslor - Jobbiga, varma, osäkra, sårade, glädje, upphetsade, arga, passionerade, empatiska, respektfulla, rosa-moln-svävande. Känslor är en stor del av våra liv.

Känslor sätter sig i kroppen som olika sjukdomar om vi undertrycker dem eller inte vågar ta fram dem till ytan. Ilska sitter t.ex.ofta i käkarna Detta gäller både ilska till andra och ilska till oss själva, som inte kommit till uttryck. Vissa människor kan ha så mycket ilska i käkarna att de hackar tänder på nätterna. Det finns ett samband mellan ilska och hudsjukdomar. Om vi inte får fram vår frustration kan den sätta sig som en hudsjukdom

 Det är inte farligt att bråka utan det är snarare en väg till att lösa problem och därmed komma tätare på varandra. Men det är viktigt att ha ett konstruktivt fokus och ha intentionen att vilja lösa situationen, istället för att lägga över skulden på den andra. Lufta grundligt om det börjar stinka och njut av den friska, syrerika luften mellan er efteråt.

Vad betyder  K.Ä.R.L.E.K. för dig?

Anmäl
2007-10-28 18:22 #1 av: [SharpMissy]

Kärlek betyder för mig exakt så som du beskrivit bokstäverna ovan.

Anmäl
2007-10-29 08:00 #2 av: vanessa

Otroligt bra och så sant. Inte ett ord att tillägga. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-10-29 16:52 #3 av: Haresi

Kärlek betyder: nonting som man aldrig kan nå

Anmäl
2007-10-29 22:23 #4 av: enja76

håller med helt och fullt !!!!

Anmäl
2007-10-29 23:31 #5 av: Haresi

Jag vet bara inte vems citat det e . Det är säkert någon munk i tibet eller ngt

Anmäl
2008-02-03 01:18 #6 av: PirjoH

 

Så sant så sant Glad

Anmäl
2008-02-03 12:05 #8 av: Maria

Jättebra artikel. Finns knappast något att tillägga...

/Maria

 

Anmäl
2008-02-03 16:12 #9 av: Liss

Skit bra ord! håller med till fullo!:)

Anmäl
2008-02-03 17:07 #10 av: [Quellii]

Wow :) Jättebra! ^^

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.