Allmänt

Feng shui i sovrummet

2007-10-16 04:12 #0 av: kermit

Feng shui [fung schwai] är exotiska men välkända ord för de flesta svenskar idag. Jag tänkte plocka fram förstoringsglaset och rikta in mig på bagua*området Kärlek & Relationer och passa på att bjuda in er i sovrummet.

 * Bagua är en karta man använder för att lokalisera de olika livsområdena i ditt hem. Kärlek & relationer är en av totalt 9 st.

Feng shui är en österländsk lära om energier, deras rörelsemönster och hur vi påverkas av dem. Allt består av energier. Färger, dofter, former och kanske den starkaste energikällan är våra tankar.

Vi är vad vi tänker.

Med våra tankar, skapar vi världen.

-Buddha

Man använder sig mycket av symboler inom Feng shui och säkert har ni hört talas om draken och den trebenta grodan med mynt i munnen. Det är  kraftfulla symboler i Kina men det man ska tänka på när man ger sig in och vill arbeta med feng shui i sitt eget hem, är det viktigt att välja symboler som DU kan relatera till. 

Sovrummet, ett rum som inte sällan samtidigt fungerar som kontor, tv rum och träningslokal. I sovrummet ska man koppla av. Inget annat! Och att somna i sängen med tv:n på, ger dig garanterat ytlig sömn, morgontrötthet och antagligen mindre sex.

Ställ dig i dörröppningen till ditt sovrum och fråga dig själv; Vad säger det här om min livssituation? Låter jag sovrummet ta hand om mig på det sättet det ska?

Blått är många människors favoritfärg, men att ha blått i sovrummet kan ha förödande konsekvenser för kärlekslivet. Blått är en kall kommunikationsfärg. Det går att ha blått, om man har mycket sexuell energi som kan väga upp mot det kalla, men det är inte många som har outtömlig lust.

 Sovrummet ska vara varmt, inbjudande och få oss att vilja koppla bort tankarna och ge oss hän åt känslorna. Jordfärger är att föredra i sovrum. Chokladbrunt, terracotta/tegel, mossgrönt, aprikos, dimrosa och rött är några exempel. Rött ska man vara försiktig att inreda med, eftersom rött är den färg vars energier vibrerar snabbast  och kan upplevas som stressande och blodtryckshöjande i för höga doser.  Använd rött i små portioner som t.ex. kuddar, ljus och blommor till vardags men bädda gärna med röda sängkläder när du vill ha lite mer action mellan lakanen.

Belysningen ska vara mjuk och väl genomtänkt. Införskaffa dimmer till taklampan och inred med några vackra ljusstakar för stearinljus eller värmeljus och tänd de istället för tv:n.

När ni ska välja tavlor och andra detaljer till sovrummet, ska ni inte vara blyga. Välj tavlor med erotiska, sensuella motiv. Kanske köper ni  två vita målardukar och lite färg och målar varandras nakenportträtt efter några glas vin en lördagskväll och hänga ovanför sängen? Eller införskaffar en fallossymbol i trä och har på byrån? Eller så plockar ni fram kameran och tar estetiska, svartvita kort på den kroppsdel som ni tycker bäst om hos er partner och ramar in vackert och har på nattduksbordet?

Ha kul och våga skapa ett sovrum som andas lust!

Även om ni har barn, och inte vill ha nakenkonst på väggarna så kan man med lite finurlighet och finess inreda så att sovrummet blir en oas för avkoppling och närhet, och inte ser ut som en förlängning av vardagsrummet med lego på golvet och dockor mellan huvudkuddarna.

Det finns dock några saker som är "förbjudet" om man vill främja erotiken i vardagen. Det är foto på barnen och släkten. Det är romantikdödare och de passar bäst i live-version, utanför sovrummet.

Dofter kan också hjälpa till att mjuka upp sinnet och hjälpa dig att varva ner efter en stressig dag. Jag har läst att män ska tydligen vara extra svaga för vaniljdoft. Vilken doft som skulle vara kvinnors svaga punkt förtäljde inte historien.

Det finns erotiska dofter som ylang ylang, ros och jasmin som väcker lust och glädje. Sandelträ och kardemumma väcker sensualismen och vill man ha det riktigt hett ska man välja dofter som svartpeppar eller ingefära. Det finns aromaoljor och brännare i bl.a. hälsokostbutiker och Indiska och doftljus kan man köpa lite varstans.

När man inreder,  och inte bara i sovrummet, så ska man sträva efter att ha saker i par eller jämnt antal. Tre eller udda är inte bra ur kärleks- och relationssynpunkt. Två ljus, två kuddar, två likadana blommor, två människor på tavlorna etc etc. Detta är på grund av att två symboliserar par och tvåsamhet.

Något att fundera över, nu när du ska ge dig i kast med att förvandla sovrummet till ett kärleksnäste är

  • Vad är sinnlighet och sensualism för dig?
  • Vilka tyger och material längtar du efter?
  • Vilka dofter och smaker hungrar du efter?
  • Vilka färger kopplar du samman med sensualism och närhet?
  • Vilka ljud och vilken musik slappnar du av till?

Dina sinnen är vägen in till själen. Föd dem med vackra, lena tyger, sprakande eld, mustiga viner, glada skratt, passionerade kärleksmöte eller bara stilla varande.

" The bedroom is shaped by the peace of sleep, the flights of dream, and the charged energies of sexuality...the bedroom contains unfathomable mysteries and power" - Anthony Lawlor

 

 

 

Anmäl
2007-10-17 03:50 #1 av: vanessa

Blev först lite lättad när jag läste detta, för jag har jordfärger. Sedan föll det med konsten. För jag har konst, men det är minneskonst efter de som lämnat jordelivet. Men vill ha dem nära så att säga. Annars så tror jag att vi klarade det hela. Intressant. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.