Grannar

Hyresvärdens nya kärring

2012-10-25 17:07 #0 av: CelsiusT

Ja jag bor i en lägenhet på en gård och har en trevlig hyresvärd och jag trivs bra. Så nu i somras så gick han och skaffade sig en ny kärring. Jag hejar artigt och glatt som jag gör till alla på gården, alla hejar/nickar alltid tillbaka och vi har liksom en sådan gargong på gården att man hejar på varandra, men den här kärringen har aldrig tittat på mig och aldrig sagt ett ljud. Jag vet att hon både hört och sett mig för jag hejar ljudligt och glatt eftersom hon aldrig svarat har jag dessutom slängt upp handen i luften och ler när hon tittar, men aldrig att hon varit en fluga för när att säga något eller nicka tillbaka eller så...

Jag har ju även djur här på gården, två hästar och en hund vilket gör att jag vistas mycket på gården och jag brukar oftast ha min hund med mig, ofta lös. Han håller sig intill mig och brukar inte gå fram till någon om dom inte hälsar på honom och inne på gårdsplanen där det ibland rör sig folk så har jag honom alltid under kommando eller håller i halsbandet/kopplet så att han inte ska råka springa fram, han är lydig och dessutom inte särskilt intresserad av människor. Jag har bott här lite mer än ett år och om det varit något så har hyresvärden kommit och pratat med mig och vi har löst det på ett trevligt sätt utan problem, så vi har en väldigt öppen dialog.

Så idag så kom kärringen utfarandes och började skrika åt mig, utan att heja och utan att tilltala mig vänligt började hon plötsligt att skrika med väldigt upprörd ton att hunden ska hållas kopplad på hela gården. Jag blev väldigt förvånad (hade hunden i koppel vid just det tillfället) och sa 'jaha, okej, javisst'. Eftersom hon lät så upprörd så frågade jag om något hade hänt (med mjuk och vänlig ton, om än något förvånad). Hon undvek att svara på min fråga och fortsatte bara att skrika att hunden skulle hållas kopplad för att det fanns barn på gården. Har aldrig haft honom lös när barn har varit ute. Hon kommenterade även att hennes kattunge går lös på gården, vi har flera katter på gården och min hund vågar aldrig gå i närheten av dom och han är dessutom mkt lydig och säger jag till så rör han inte. Jag frågade igen och igen om något hänt, men fick inget svar. Varje gång skrek hon bara att hunden skulle hållas kopplad, och varje gång hon sa det så sa jag med frågande ton 'okej, inga problem, jag ska ha hunden kopplad, men jag vill bara få veta om något har hänt'. Eftersom hon lät så upprörd så blev jag ju orolig att något hade hänt som jag missat.

Bläää jag blir bara så ledsen. Jag har inte gjort henne något ont så jag förstår inte varför hon skrek så på mig. Hon kunde ha sagt det i lugn ton så hade det inte varit några problem. Och om hon inte vågar prata med mig (vissa har ju svårt att säga ifrån så jag tänker att hon kanske därför jagade upp sig) då kan hon väl ta det genom hyresvärden, han har ju inga problem med att prata med mig. Är så ledsen just nu så jag vill bara flytta härifrån, vet att jag tar väldigt hårt vid mig av sånt här och jag försöker arbeta på min egna mur, men samtidigt tycker jag att man inte beter sig så mot folk som hon gjorde, det finns ingen anledning. Gha.. kände bara att jag ville skriva av mig, sitter bara och gråter just nu...

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-10-25 18:11 #1 av: Hera

Prata med hyresvärden och berätta vad hon gjort. Fårga om han kan tala om vad som är problemet.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-10-25 19:13 #2 av: Devya

Jag personligen gillar inte då människor går med hunden utan koppel eftersom jag blir rädd. Kanske hon har samma problem?

Anmäl
2012-10-25 20:01 #3 av: CelsiusT

Blää hade skrivit ett jättelångt svar så dog datorn =(

#1 Japp, det är helt klart planen. Om inte annat så vill jag att han ska veta hur hon beter sig mot hans hyresgäster.

#2 Ja fast då kunde hon ju pratat med mig om det. Jag har inte klagat på henne för att hon vill att jag har hunden kopplad. Anledningen till att jag blir ledsen är ju för att hon helt utan anledning (vad jag vet), helt från det blå dundrar på och skäller ut mig. Det är nog dom första orden hon säger till mig sedan hon flyttade hit i somras.

Detta är ju liksom dessutom "hemma på gården". Hon har bott här sedan i somras och jag har bott här i över ett år, varken hon eller någon annan har någonsin tidigare sagt något om att jag har hunden lös. Hyresvärden är väldigt förtjust i min hund och brukar alltid ropa till sig honom för att kela/leka med honom och han tycker det är så trevligt med djur på gården. Det har liksom varit helt okej att jag har honom lös. Dessutom har jag alltid visat respekt för andra människor genom att ta hunden i halsbandet/koppla hunden när vi passerar folk på gården och om det bara är folk i andra änden av gårdsplanen så kanske jag bara har bett hunden gå vid min sida, men jag har iaf hela tiden visat att hunden är under kontroll och han har aldrig gått fram till någon utan att den personen först bett honom komma fram.

Jag beklagar mig inte för att hon ber mig koppla hunden, det är helt okej (precis som jag sa till henne och som jag skrev i #0), det som är mitt problem är att hon attackerar mig och skriker på mig med hetsig och upprörd ton. Jag har inte gjort henne något och vad jag vet så har jag inte misskött mig, så jag ser inte att hon har någon som helst anledning till att skälla på mig.

Är hon rädd för hunden så kan hon säga det till mig i vänlig ton, vågar hon inte det kan hon säga det till hyresvärden som isf kan prata med mig. Hon har ingen som helst anledning att skrika på mig på det viset, oavsett hur rädd hon är (speciellt inte när hunden vid detta tillfället var kopplad).

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-10-25 20:03 #4 av: Hera

#3 Håller helt klart med dig att det var ett riktigt dåligt sätt av henne.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-10-25 20:11 #5 av: CelsiusT

Det finns en "grej som hänt" som skulle kunna vara en utlösande faktor i det hela, ingen aning om det är så men det är det enda jag kan komma på. Det var nämligen så att sist jag mötte henne var när hon kom in i stallet (som jag hyr). Jag hade hunden uppbunden eftersom jag stod och grejade med hästen. Hon passerade och hade sin medelstora kattunge i släptåg. Kattungen blev nyfiken på hunden och traskade fram mot honom. Men eftersom jag vet att min hund är lite avvaktande mot katter då han vet att dom kan göra ont (som sagt, han rör aldrig katterna på gården) så ville jag skydda honom. Jag såg även att katten inte verkade hundvan då katten sköt rygg osv. Jag var rädd att katten skulle av nyfikenhet gå fram, men riskera att anfalla om den plötsligt blev rädd när den var för nära. Jag ville inte utsätta min hund för att bli anfallen av en katt när han sitter uppbunden (jag var alltså rädd om hunden, katten vet jag hade klarat sig för hunden gör inget ont mot katter), därför gick jag emellan och ställde mig som ett skydd och sa att det nog inte var så bra att katten gick fram till hunden. Hon verkade bli lite nervös och lockade då med sig katten och gick ut igen när hon fått med sig sin ved som hon skulle hämta.

Jag vet inte, men det är det enda jag kan komma på. Just eftersom hon drog upp det här med att hennes kattunge går lös på gården som ett argument för att jag skulle koppla hunden.

Men som sagt, egentligen spelar det ingen roll. Ledsamt att jag inte får ha hunden lös, men finns det en orsak till det så visst... fine. Men hon har fortfarande ingen som helst anledning till att skrika på mig och jag blev så ledsen att jag grät när jag kom in, tycker det är så obehagligt när folk skäller på mig =(

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-10-25 21:54 #6 av: teezan

Förstår att du tycker det känns orättvist av henne att göra så. Jag avskyr också när folk skäller sådär när man inte gjort någonting.

Har jobbat i kassan i butik och där kan man verkligen få sina utskällningar fastän man är hur trevlig som helst och knappt förstår varför kunderna är upprörda, eller att man åtminstone inte ligger bakom det de är arga för. Den känslan är... väldigt jobbig. Man känner sig väldigt orättvist behandlad.

Försök att inte ta åt dig för du vet att du inte gjort något fel med tanke på att du inte fått reda på detta tidigare och på ett bättre sätt !

Anmäl
2012-10-25 22:05 #7 av: CelsiusT

#6 Tack! Jo jag vet. Men det är svårt för mig att inte ta åt mig (har ju mina diagnoser dessutom som försvårar sånt här), jag är så känslig och blir så ledsen. Har alltid jobbat med att bygga upp den där muren, men det är så fruktansvärt svårt att stå emot.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-10-26 01:43 #8 av: pinku

Usch jag känner verkligen med dig. Jag är också sådär känslig och skulle definitivt också börjat gråta.

Jag har också problem med en grannkärring som kommer och ringer på då och då och skriker på mig. Det är hemskt! Och man tänker att man ska tuffa till sig, eller som du skriver "bygga upp en mur", men det är så fruktansvärt svårt. Speciellt som man aldrig är beredd på sina här grejer.

Men din plan att prata med hyresvärden är väl bra, han verkar ju vara vettigare.

Kram på dig iallafall!

Anmäl
2012-10-26 02:06 #9 av: CelsiusT

#8 Ja, det är ju just som du säger, att man inte är förberedd på attackerna som är det svåraste. Men jag behöll iaf lugnet vilket kändes bra. Nu har jag ju "mitt på det torra". Men jag skulle behöva bättre "verktyg" för att verkligen jobba med hur jag ska låta bli att ta åt mig.

Min sambo gjorde sin sista dag på jobbet idag och vi skulle fira när han kom hem. Men det som hände idag gjorde att resten av min dag blev förstörd. Satt ju och grät tills sambon kom hem och fick trösta mig. Orkade inte gå ut och äta eller laga mat så vi fick åka och hämta mat, men det kändes ju inte som något firande direkt =( Som sagt, hela kvällen blev förstörd och nu sitter jag här eftersom jag inte kan sova.

Jag tror jag ska berätta för hyresvärden hur otroligt hårt detta tog på mig och hur ledsen jag blev, och hoppas på att han berättar det för henne så hon kan förstå att hon faktiskt påverkar människor i sin omgivning med sitt beteende. Samtidigt är det svårt för det innebär att lämna ut sig själv väldigt mycket, men jag ska nog fundera på det.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-10-26 07:01 #10 av: Devya

Det var ju förstås inte precis passande av henne att börja skrika så där. Jag tycker att sådant är opassande oberoende vad det är för situation.

Det jag funderar på är att hon kanske just den dagen hade en väldigt dålig dag. Det kan vi inte riktigt veta, även om det inte är en ursäkt. Men vi är ju bara människor och reagerar opassande med jämna mellanrum.

Det att hon annars inte säger hej och liknande är kanske bara sådan hon är. Jag själv säger aldrig någonsin hej till mina grannar och fast vi bor i ett och samma höghus så vet jag inte hur någon av dem ser ut och kunde inte bry mig mindre. Jag sköter mitt och så får de sköta sitt. Men jag skulle förstås aldrig börja skrika på någon.

Jag tycker att du ska försöka sluta tänka på det där. Man kan inte komma överens med alla. Vissa är mer osocial än andra och en del är även väldigt ohövliga. Det man kan göra är att försöka låta bry sig om sura människor. Det finns ju ändå så många av dem.

Om du går till hyresvärden och berättar så kanske det kan göra situationen ännu värre. Så håll det även i åtanke. Svårt att förutspå hur de här "sura människorna" kommer att reagera.

 

Anmäl
2012-10-26 11:16 #11 av: CelsiusT

#10 Fast jag har svårt att tro att det är att hon hade en dålig dag, hur trevlig jag än varit mot henne tidigare så har hon alltid snörpt ihop och vänt om.

Att säga hej till sina grannar, nej det kanske man inte behöver. Men när det kommer en ny människa på gården som man ska interagera med så hade det väl varit lite passande om man iaf en gång, från början liksom, kunde sträcka sig till att säga ett hej (och jag tycker även att man presenterar sig, men det är väl olika kanske). En sak är att bo i lägenhetshus och inte bry sig om grannarna. Men att bo på en gård där vi alla är ute på gården och träffar varandra, hon kommer hit som hyresvärdens sambo och dessutom börjar sig på att "agera hyresvärd" med att sätta upp regler, då känns det änna som att det är på sin plats att säga hej till hyresgästerna iaf, om inte annat innan man hoppar på och skriker på hyresgästerna.

Jag har god kommunikation med hyresvärden. Har svårt att tro att det inte skulle gå att prata med honom. Han är bra på att ta människor och han känner ju den här kvinnan, så han vet nog hur han ska medla.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-10-26 13:32 #12 av: [RadioMG]

Det låter mer som hon är svartsjuk på dig. För att få ut sin ilska mot dig så skyller hon på hunden.

Hade jag varit som du hade jag pratat med hyresvärden och henne samtidigt. Frågat rakt ut om hon tror något.

Jag är inte dyslektiker, jag skriver bara snabbt och därav mina fina stavfel som dyker upp ibland.

Anmäl
2012-10-26 17:15 #13 av: Devya

#11 Eller så är hon bara en otrevlig människa. Om hon nu beter sig på liknande sätt mot andra?

Som sagt, vissa människor är bara otrevliga och kan inte socialisera med andra. Det här har jag stött på ett par gånger då jag bodde hemma med min mamma. Det fanns alla olika typer, de flesta var trevliga men det fanns en eller två surkarter.

Det är bra om du kan prata med hyresvärden men det jag menade är att det kan gå åt andra hållet, att hon blir ännu mer otrevlig om hon får veta att du har pratat med honom. Men det där är svårt att säga på förhand hur det blir.

Oberoende så hoppas jag att det ordnar upp sig på ett eller annat sätt.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.