Grannar

Granne som glor så fort man går i trapphuset

2013-02-11 14:24 #0 av: Yolle

En av mina grannar ska alltid öppna dörren och titta på en när man går förbi. De första gångerna så tänkte jag att jag kanske klampade lite högt eftersom jag ändå lyssnade på musik, då hör man ju inte sig själv.

Men nu har det gått över ett år, och varje dag ser man henne stirra på mig. Jag har tagit upp det med henne, eller försökte då jag bara fick svarat "ingen svenska, ingen svenska" tillbaka. Har även pratat med hyresvärden om detta. Det känns ju inte tryggt när hon gör så, annars hade jag ju inte brytt mig.

Hur ska jag få henne att förstå att det inte är okej?

Anmäl
2013-02-11 14:50 #1 av: annikanyfiken

men oj! Står hon verkligen innanför sin dörr och vaktar så fort någon går förbi hennes dörr. Eller bara just när du går förbi? verkar konstigt.

Tyvärr vet jag inte om det är så mycket att göra åt sålänge hon inte rent gör något mer konkret än att stå och titta

Anmäl
2013-02-11 14:52 #2 av: vinteralvan

Som #1 säger, så länge hon inte gör något så är det inget du kan göra. Att stå och glo är mycket udda men inte olagligt. Jag skulle ignorera henne bara.

Anmäl
2013-02-11 14:55 #3 av: Hera

Jobbigt om hon inte förstår vad man säger.

Ställ dig och stirra tillbaka utan att säga något? Kanske fattar hon vinken då.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-02-11 16:02 #4 av: Yolle

#1 Jag har sett henne öppna dörren och glo på andra, vet inte i vilken utsträckning hon gör det för då skulle jag själv få stå och lurpassa vid min dörr :P

#3 Har försökt med detta oxå, då lät hon nästan rädd när hon sa "ingen svenska", dock sade jag ju inget utan tittade bara tillbaka. Ibland blir man sådär misstänksam och undrar om hon påstår att hon inte kan svenska bara för att slippa konfronteras. Men sedan inser man själv hur dumt det är att tänka så.

En kompis till mig tyckte att jag skulle måla igen hennes titthål på dörrn, men då blir det väl jag som åker dit på egenmäktigt förfarande av allmän egendom eller något annat dumt.

Anmäl
2013-02-11 16:17 #5 av: Maria

#4 Måla igen titthålet kan väl inte behövas när hon uppenbarligen står och gläntar på dörren. Så det är nog ingen bra idé

Det är nog inte mycket man kan göra åt detta. Du får börja vinka eller le åt henne.

/Maria

 

Anmäl
2013-02-11 16:21 #6 av: Yolle

#5 Jo, ingen vidare idé någonstans med andra ord :P

Ibland lämnar hon dörren vidöppen (oftast när hon lagar mat) Kan ju gå in med knav, gaffel och en korg bullar sätta mig till bords oh ge henne bullarna :P

Anmäl
2013-02-12 00:42 #7 av: Paimon

Om du kan lista ut vad hon talar för språk kan du lära dig nån fras på hennes språk och säga "God dag" eller liknande....alternativt "vad tittar du på"

Eller börja fråga henne saker bara för skojs skull "visst är jag snygg i håret idag" o dyl. Le och vinka.

Anmäl
2013-02-12 07:43 #8 av: Gur4m1

Eller sluta bry dig om henne? (eller är hon attraktiv?). Detta är kanske en sån där kulturell skillnad, finns väl inget att vara rädd för eller känna sig själv utpekad- eftersom hon gör så med alla. Utifrån var hon kommer från, kanske de tär en sån inbiten vana så det blivit en tvångshandling att hålla koll på folket i huset- gör henne trygg eller så. Tycker svaret om att bara vinka och le åt henne var det absolut bästa.

Anmäl
2013-02-12 08:46 #9 av: Yolle

Det är svårt att sluta bry sig. Det känns ju som om hon tittar ut en, väntar på att man ska ta med sig olika killar hem så hon kan anmäla för prostitution eller något.

Anmäl
2013-02-12 09:20 #10 av: Gur4m1

Varför tänker ud så negativt? :) Sen bor ni ju båda två där. Kan inte minnas lagar mot sådant beteende även om det inte är speciellt...normalt beteende så är den vare sig farlig eller olaglig :) Som jag förstod så tittar hon även ut andra så jag skulle inte ta det så perosnligt, du kan nog i lugn och ro ta hem precis hur många kompisar/killar du vill :) Tror inte krigsföring i form av att trakassera henne tillbaka på olika vis förbättrar det hela (ja, att måla för hennes glugg vore en dum idé- som ett exempel)

Förstår att det är störande men omöjligt att förbjuda eller åtgärda, så mitt bästa råd är helt enkelt att 1. Ignorera 2. Ändra tankesätt runt det, dvs gå från negativt till, kanske inte positivt men iallafall förståelse. Hon har sina orsaker till beteendet, varför kan du ju inte få veta eftersom hon inte förstår svenska.

Istället för "hon kanske ska yxmörda mig eller anmäla mig för att jag gillar sex!" så testa "hon är från en annan kultur, kanske hon blivit våldtagen och misshandlad, sett hela hennes fmialj släpas iväg av Gestapo-liknande snubbar (WHO KNOWS, right?) så det minsta jag kan göra är att le och se vänlig ut, kanske slutar hon då. :> Typ så tänker jag. Hon är kanke bara störd eller med en freaky kontrollbehov, vilket som är det inte förbjudet, det hon gör. och det STÖR ju inte dig egentligen, hon GÖR ju inget- förutom håller koll på vad osm sker utanför hennes hem (vilket jag delvis kan förstå). Gör du något förbjudet så anmäler hon dig, kanske, vem vet. så låt bli :>

Här är det alltså lättare att du accepterar läget än att få henne att försåt att "det inte är okej" (vem som nu bestämde det- det är snarare bara väldigt ovanligt beteende). Jag gissar att hon är sjuk på något sätt som gör att detta ger henne trygghet, mer än att hon "kontrollerar" dig. Att le och vinka och göra det till ett trevligt möte är mitt bästa förslag och det bästa jag läst i denna tråd.

Anmäl
2013-02-12 09:29 #11 av: Yolle

En annan del av problemet är ju att det beteendet påminner om min farmors, och därifrån får jag ju mina referenser.

Jag tror att hon är serb, hennes man heter ******* (hennes namn står inte på brevinkastet). Tycker iaf jag låter serbiskt. Tyvärr kan jag inte mkt om den serbiska kulturen, eller om det ens varit krig där

//Namn borttaget med hänvisning till PUL!

Anmäl
2013-02-12 09:49 #12 av: mynameislova

Så länge hon är tyst och inte skriker saker när man går förbi eller viftar med en kniv eller nåt så skulle jag bara gå förbi och tänka att hon nog inte har bättre för sig på dagarna än att spana på sina grannar. Vissa är ju så att dom är väldigt nyfikna i andras liv, ofta för att dom själv har så himla tråkigt.

Anmäl
2013-02-12 10:37 #13 av: pyromanen

Förstår inte varför du tycker det är otryggt!?  Skulle kunna vara tvärtom, du vet att hon alltid har koll på vad som rör sig i trapphuset, det kan vara en trygghet.  Förstår att hon inte är svensk och kanske kommer hon från ett land där det på riktigt är mindre tryggt och det är därför hon kollar.  Le och hälsa och låt henne vara tycker jag, det handlar ju inte om att glor in hos er eller tränger sig på.

Anmäl
2013-02-12 11:06 #14 av: Yolle

#13 som jag skrev ovan så påminner hennes beteende väldigt mkt om min farmors. Och min farmor har jagt mig med en sax för att klippa av mig håret (hon ansåg att det var bättre att vara flintis än grönhårig) och försökte slita ut en piercing ur ansiktet på mig. Jag har undvikit min farmor i 4 år nu. Men när någon hela tiden ska spionera, precis som farmor gör, då får man flashbacks.

Sedan har jag varit utsatt för både mordhot och mordförsök, och vi bor i ett samhälle där alla känner alla, killen kan lätt få reda på vart jag bor. Och då känns det ju inte tryckt när det känns som om varenda aktivitet man gör är övervakad. För tänk om hon känner nån, som känner nån som är vän med den här killen.

Anmäl
2013-02-12 11:47 #15 av: pyromanen

Det låter som att du har problem med att känna dig trygg, och det är inte så märkligt om du varit med om både att bli förföljd av en farmor med sax och mordförsök. Kanske ta hjälp? Om du på riktigt lever under hot söka skyddat boende via en kvinnojour? Inte rimligt att din historia skairiktas mot grannar som inte gjort något.

Anmäl
2013-02-12 11:55 #16 av: Yolle

Killen kmr inte göra något sålänge han och jag har annat folk runt oss. Han blev ju polisanmäld, men f*n vad den killen kan ljuga alltså. Han släpptes fri. Finns ingen kvinnojuor där jag bor. Och jag har inte problem med att känna mig trygg, det är om någon gör något som jag reagerar. Annars hade jag inte ens vågat gå ut, vilket jag gör dagligen. Det är ju inte jag som gör fel så jag förstår inte varför jag ska ändra på mig. Hon borde ju ha lyssnat på hyresvärden. Och om det är så otryggt för henne bör hon ju inte bo i ett såhär dåligt område när det finns billigare och tryggare i kommunen.

Anmäl
2013-02-12 11:59 #17 av: Gur4m1

Vilken kille talar vi om och om hon bara kan serbiska så ser jag inget problem :) Tråkigt med din farmor men där är det du som har problem, inte den som håller uppsikt över sitt trapphus.

När du berättat allt detta känns det nästan soma tt du är en lika stor, potentiell fara för den serbviska kvinnan som hon är för dig. Lugna dig, förstår att det är störande och väcker associationer men ta det för vad det är- hon är inte din farmor och har ingenting investerat i dig. Ni kan ju inte ens kommunicera på samma språk. 

Känner att jag har missat något när du börjar prata om en kille, gömmer du dig för någon? Då känns det ju dumt att bo kvar i ett litet samhälle där alla känner alla.

Anmäl
2013-02-12 12:13 #18 av: Yolle

Han som mordhotade mig. Han som försökte mörda mig har flyttat från kommunen för två år sedan. Och jag kan inte flytta. Detta eftersom jag har min arbetsterapeut här (som hjälper mig med sömnen), och har min skola här. Skulle jag flytta så skulle jag behöva byta landsting, vilket i sin tur att man måste kämpa i flera år för att komma in på öppenpsyk igen. Vilket skulle innebära flera år utan tillfredsställande sömn. Vilket i sin tur skulle leda till att jag misslyckas med skolarebtet och jag hamnar hos soc. För utan utbildning kommer jag inte få något jobb. Det är en rörig historia det hela.

Och hon kan svenska, gick ut med soporna och hon stod och skrek på någon kille vid porten, inte klockren svenska, men ändå så att man mer än väl förstod vad hon sa. Vilket ju i sin tur betyder att hon förstår vad jag sagt till henne, hon skiter bara i det.

Killen är känd som kommunens idiot numera. Alla vet vem han är, men alla hatar honom. Det gör det rätt säkert för mig, han har typ tre vänner i hela kommunen. Vet ju dock inte vilka det är.

Anmäl
2013-02-12 12:15 #19 av: Gur4m1

#18 låter rörigt. Förstår att en flytt inte är så lockande. Har du fått byta efternamn eller har hemligt nummer osv? Hjälper kanskeitne så mycket...

Jag skulle inte oroa mig över grannen om jag var du. :)

Anmäl
2013-02-12 12:24 #20 av: Yolle

Skulle inte hjälpa, alla kan peka ut vad jag heter och hur gammal jag är och vad mina senaste fem partners har hetat. Längtar ju till man kan flytta kan jag säga. Så man blir lite anonym igen :P

Anmäl
2013-02-12 12:53 #21 av: LinaLj

Jag förstår inte riktigt vad din granne har med killen att göra. Visst är det inte ett helt "normalt" beteende. Men som andra påpekat så kan det ha att göra med hennes egna rädslor. Om hon nu gör så med alla så är det ju inte dig hon spionerar på.

Bor man i ett hyreshus med flera andra hyresgäster så kommer man förr eller senare att möta någon vars kultur och beteende skiljer sig markant från sin egen. Så länge man inte stör varandra eller påverkar varandra negativt så är det tyvärr något man får ta. 

Jag, personligen, ser inget hotfullt i hennes beteende. Men jag förstår att du som har andra upplevelser kan uppfatta situationen annorlunda. Men försök att att tänka att den här grannen inte är din farmor och att bara för att de har vissa saker gemensamt så kan man inte dra slutsatser av det. Hon kan ju vara en jätte trevlig, om dock osäker, kvinna. 

När jag bodde på gotland så bodde jag i ett kedjehus. En av mina grannar var en äldre dam som skrev ner varenda registreringsskylt på bilar som parkerade på den gemensamma parkeringsplatsen. Vilket jag tyckte var väldigt mysko. Men så en dag träffade vi på varandra och började prata om katter som vi båda var väldigt förtjusta i. Det ena ledde till det andra och hon bjöd in mig på kaffe. Vi blev "vänner" och efter ett tag fick jag reda på att hon hade tidigare bott på fastlandet med sin man på en gård. Det hade kommit ett gäng ungdomar för att stjäla från dem och de hade misshandlat både henne och hennes man. Efter det flyttade de till gotland för hennes dotter bodde där. Hennes man hade gått bort men hon kunde inte släppa det som hade hänt och hennes sätt att hantera det på var att anteckna alla registreringsskyltar. För om något skulle hända med någon i huset så skulle hon kunna ge dem till polisen. en riktigt rar tant som jag helt missförstod från början då jag trodde hon bara var nyfiken och la näsan i blöt.

Anmäl
2013-02-12 13:20 #22 av: Maria

#11 Det är INTE ok att skriva ut någon annans namn. Du vet ju själv med din historia om "hot" att man inte röjer någons identitet.

En kvinna som dessutom inte gjort något mer än tittat ut från sin dörr i tid och otid.

/Maria

 

Anmäl
2013-02-12 13:30 #23 av: Wide Awake Dreamer

Jag förstår att du upplever hennes beteende som jobbigt och störande. Det skulle säkert jag också tycka. Men om det enda hon gör är att öppna dörren och titta på folk som går förbi så tycker jag att det verkar ganska harmlöst. Är det verkligen värt mödan att göra något annat än att heja kort när du går förbi eller bara ignorera henne totalt? Varför skapa osämja om det inte finns någon där från början? 

Anmäl
2013-02-12 19:45 #24 av: StickyKitten

Jag hade inte heller tyckt om ifall en granne höll på sådär, man ska inte behöva känna sig övervakad av en helt främmande människa. Däremot vet jag inte om det finns så mycket att göra.

Jag tänker mig att du borde skaffa/låna en stor hund, så kanske hon inte vågar sticka ut sitt nyfikna nylle var eviga gång. Eller försök byta lägenhet inom byggnaden, så att du inte behöver gå förbi hennes dörr. Ja, jag vet faktiskt inte.

Anmäl
2013-02-12 19:50 #25 av: emoflickan

Nu har jag inte läst jättenoga men såg något om att le vänligt och vinka. Jag tror absolut att det är ett bra sätt. Om denna personen inte kan bra svenska så har hon antagligen inte bott i sverige särskilt länge. Att komma till en ny kultur och ett nytt land måste vara oerhört skrämmande. Att hon står och tittar ut genom dörren kanske är hennes sätt att "lära känna omgivningen", och kanske bara är nyfiken på allt och alla, det skulle jag också vara! Genom att vara vänlig och visa förståelse så kan man komma långt..

Anmäl
2013-02-12 21:57 #26 av: Yolle

#22 Ett, det är inte hennes fullständiga namn. Jag mixade ihop två av de fem namn (min hyresvärd sätter ut mellannamnen). Detta gjord jag för att folk inte ska kunna spåra henne. Namnen tillhör dessutom hennes make. Och jag frågade om de va serbiska, detta för att kunna ta reda på mer om hennes kultur. Man kan med andra ord inte spåra henne, vilket jag noga kontrollerade innan jag skrev ut det. Ingen vet vem namnen tillhör eftersom jag mixade ihop dem själv. Och ingen vet ens i vilket län jag bor i så det ska inte att gå via mig heller.

Anmäl
2013-02-13 05:21 #27 av: Gur4m1

#26 Räcker väl med en enirosökning eller ratsit. De är gifta, man har efternamnet, vem är gift/ogift. Voilá. SÅ svårt är det inte att hitta folk- nu är jag själv ingen sådan- men det finns märkliga människor som roar sig med att söka reda på folk och användares identiteter. Yup. Inte mött någon sån här på ifokus dock. Men ta Flashback, där hänger sådant folk :>

Anmäl
2013-02-13 07:51 #28 av: Maria

#26 Det är fullkomligt ointressant vad hon heter, det har ju knappast med problemet att göra.

Jag förstår att du tycker det är märkligt att bli "spanad" på i trappuppgången men själv gör du en liknande spaning nu när du kollar upp kvinnan fast du gör det i smyg.

Det låter som om grannen tillhör de minst bekymren.

Hoppas att allt löser sig för dig.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.