Att leva tillsammans

kvinnor, släck lampan!

2013-03-18 22:15 #0 av: KallaMigMimmi

Jag tänder och min sambo går efter och släckerSkrattar..eller blir riktigt iriterad  -Det lyser HÄR! kom hit och släck.Att du ALDRIG lär dig!!!Arg

Ja att jag aldrig lär mig.. blir också arg på mig själv varje gång. jag som pratar om energi och miljösparande varför kan jag inte komma ihåg att trycka knappen när jag lämnar ett rum!?Förlägen

Jag tror det er många kvinnor som känner igen sig,? vad tror ni, varför kan inte kvinnor släcka?

Anmäl
2013-03-18 22:19 #1 av: m4rkus93

jag kan inte släcka och min tjej blir arg ibland och ber mig släcka så... det finns åt båda hållen ;P vet ej dock varför :(

Anmäl
2013-03-18 22:25 #2 av: Portie

Här är det tvärtom, sambon släcker ALDRIG efter sig! Han lämnar tänt på toan och han tänder i alla rum fast att det är dagsljus, såå onödigt! Dessutom så brukar han tända upp i minst 2 rum (bor i 3a) innan han går till jobbet varje morgon (oftast mellan 5-6), otroligt störande eftersom jag då måste gå upp och släcka (behöver inte gå upp lika tidigt) för annars stör jag mig på att det lyser in.

Anmäl
2013-03-18 22:40 #3 av: KallaMigMimmi

Ha! där sprak min teori att det är en typisk tjejgrej att glöma lampan Lipar här är det bara ett rum där det allid er tänt då vi er hemma) +kök och hall där jag glömer att släka minst en gång om dagen:/ men toaletten glömer jag konstigt nog aldrig! 

Anmäl
2013-03-18 23:10 #4 av: ChristineL

Varför skulle det vara en tjejgrej? Min man är jättedålig på att släcka lampan efter sig och en tjej på mitt jobb släcker alla lampor helt maniskt :P

Anmäl
2013-03-18 23:21 #5 av: Sarah

vilka dumheter... vad har dte med kön att göra? 

Anmäl
2013-03-18 23:29 #6 av: Hera

Hahaha, undrar verkligen var du fått iden från om att lampsläckning skulle vara könsbundet ;) själv har jag aldrig stött på problemet från något håll.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-03-18 23:36 #7 av: Snovit79

Jag är tvärtom. Vill ha släckt överallt. I det rummet jag inte är behövs ingen lampa. Och sitter jag vid datorn eller teven, så behöver jag ingen heller. Sonen därimot har en tendens att tända och "glömma" släcka efter sig. 

Tycker det är mycket mysigare med mörker!


Anmäl
2013-03-19 00:40 #8 av: Gur4m1


Är helt främmande för mig så jag tror inte det är typiskt kvinno-beteende. Jag har aldrig lampor tända i ett rum där jag inte vistas, utom ibland, så man inte ska snubbla och fallaihjäl sig när det är mörkt. Men jag är också uppvuxen med en väldigt el-medveten far. Så att "glömma" Tv, lampor och dylikt är ett big no no.

Släcker även efter mig på ofentliga toaletter och liknande. För min del är det om uppfostran, lite som att man lärt sig att alltid ha på sig cykelhjälm eller att ta på sig bilbältet. Man släcker alltid lampan. Sen är jag lite sån att jag tycker mörkret är skönare för ögonen så jag har inte ens fönsterlampor som jag ser många har.

Anmäl
2013-03-19 01:55 #9 av: Lamina

Dethär med att folk inte släcker lamporna är något jag kan irritera mig något fruktansvärt på.

Jag bor själv just nu, och dom få gånger jag skulle råka glömma bannar jag migsjälv när jag upptäcker det. Men jag är ofta (dagligen, då dom är dagmatte åt min hund) hemma hos föräldrarna, och där slarvas det med både lampor, TV-apparater och datorer. Ibland när jag kommer dit sitter syrran på övervåningen och läser, medan alla lampor är tända och båda TV-apparaterna är på på nedervåningen. Jag fattar verkligen inte hur det kan vara så svårt att släcka och stänga av när man går?

Och inte spelar det någon roll hur mycket man tjatar, det går inte in hos någon. Gud, jag kommer bli galen nu när jag ska flytta in hos syrran... Nörd

Anmäl
2013-03-19 06:31 #10 av: Fridaaaa

I detta hushåll är det jag som släcker, och min sambo slarvar :)
Jag tycker inte att det är ett typiskt kvinnobeteende.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-03-19 07:36 #11 av: oh-la

min sambo (man) är värdelös på att släcka lampor, så jag får gå efter honom och släcka  i tid och otid... blir tokig! framför allt badrummet har han svårt för, och det ska vara släckt när ingen är där.

Anmäl
2013-03-19 08:33 #12 av: [typellisch]

Mitt på dagen behövs inga lampor där fönster finns, alltså är det ett av våra badrum som lampan måste tändas.

När det mörknar föredrar jag små lampor som ger ett mysigt sken istället för taklampor. Att famla runt i mörker är inte min grej, blir galen på det!

Anmäl
2013-03-19 09:04 #13 av: [glitterglam]

Här är det tvärtom. Min kille tänder alla starka taklampor, jag släcker och tänder myslamporna istället.

Anmäl
2013-03-19 09:09 #14 av: Greigh

Jag avskyr lampor rent allmänt, då jag är extremt ljus-känslig och får ont i ögonen. Ändå skall min sambo envisas med att tända upp alla lampor i hela lägenheten, så jag går runt och släcker och då blir båda irriterade. Vi har pratat om det så många gånger, men hon tar inte åt sig av det. Hon tycker att jag fjantar mig, och sedan skall ju hon vara energi och miljövänlig också? Lyckat! ;)

Anmäl
2013-03-19 09:18 #15 av: [Zorita]

Jag brukade vara jättedålig men nu har jag blivit bättre. Då var det sambon som gick runt och släckte efter mig. Nu går jag runt och släcker efter andra om jag tex är hemma hos familjen på besök.

Anmäl
2013-03-19 11:39 #16 av: [rumelle]

Ingen av oss brukar lämna lampor på om vi inte är i rummet. Däremot är vi lite oense om när lamporna ska vara på. Min sambo har gärna mörkt när han sitter vid TVn/datorn, medan jag vill ha lamporna på. Jag brukar vinna. :3

Anmäl
2013-03-19 12:02 #17 av: Piggelina7

Jag kan väl erkänna att både min sambo och jag vill ha ett ljust hem (när det är mörkt ute alltså, inte i dagsljus förstås) Vi har tänt i hallen köket datarummet och vardagsrummet konstant på kvällarna. Jag vistas sällan i samma rum speciellt länge heller så skulle jag tända och släcka för varje gång blir det många gånger under en kväll. + att jag inte vill att husdjuren ska ha mörkt om dom är i ett annat rum. Badrummet och sovrummet är de enda rum där vi släcker när vi går därifrån.

Anmäl
2013-03-19 12:47 #18 av: Afturelding

Det är alltid tänt i badrumet hos oss på grund av min ångestsjukdom, men annars är vi ganska bra på att släcka lampor båda två :) Vi har sol nästan hela dagen, och mycket fönster. Det blir inte mörkt förrens runt 18-19 såhär års. Så det enda som tänds framåt kvällen är lampan i vardagsrummet. Och bordslampan i sovrummet, men den släcks ju när vi ska sova.

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2013-03-19 15:21 #19 av: citytjejen

Det där känner jag inte igen alls, har överhuvudtaget inte tänkt på det. Så här hemma tänds och släcks det utan problem med andra ord!

Anmäl
2013-03-19 15:46 #20 av: Devya

Jag känner inte alls igen det där. Här är det alltid jag som släcker lampan då min gubbe alltid glömmer att göra det. Jag kan blir så arg då jag märker på morgonen att lampan är på i vardagsrummet.

Urlöjligt att det där skulle vara könsbundet. :)

Anmäl
2013-03-19 18:27 #21 av: pistenbully

Haha, klassiskt! :-D

Här hemma är det dock jag som är tjej som springer efter min manliga sambo och släcker, han gör mig verkligen galen :-P ändå är det jag som är mörkrädd.

Så det kan vara, lite komiskt :-D

Anmäl
2013-03-19 18:33 #22 av: Aniara4

Här är ännu en ljusskygg kvinna som släcker efter en man! När det mörknat ute vill jag ha tänt i hallen och där jag är, och gärna en fönsterlampa i de andra rummen. Min man däremot tänder gärna när han går in i ett rum och låter det sen vara tänt, även i gäst-/arbetsrummet där vi sannolikt inte kommer att gå in mer den dagen. Han tänder också gärna lysrörslampan i köket, och eftersom vi har öppen planlösning badar då både kök och vardagsrum i starkt ljus.

Han ser bättre då, dessvärre gör grannarna det också ju!

Så det handlar både om att han vill ha det ljusare generellt (ibland undrar jag om det är han som har dåligt mörkerseende eller om det är jag som är onormalt ljuskänslig), och om lathet eller tankspriddhet som gör att han glömmer eller struntar i att släcka.

Anmäl
2013-03-19 18:37 #23 av: pyromanen

Här är det mannen som släcker. Men då är han också énergi- och miljöingenjör och "arbetsskadat". han byter också alla lampor han kommer i närheten av mot såna läskiga lågenergilampor som drar nästan ingen ström (och inte är mysiga för 5 öre alternativt ger nåt slött ljus så det känns som att man går runt i en dimma Arg).  Han är praktiker och förstår inte att vissa lampor har man mest för mysfaktorn och då är alltså inte LED något hit!  Lampor vid badrumsspegeln ska enligt mig helst ge så mycket ljus att man ser sina finnar...  Ja ni hör, vi är inne på ett konfliktområde.  Vissa kompromisser har ingåtts Skrattar

Anmäl
2013-03-19 23:35 #24 av: KallaMigMimmi

<verkar helt klart vara blandad kompott av män och kvinnor! 

det va så att jag pratade om det med några tjejvänner och vi alla(3) glömmer att släcka och både vi själva och våra samboende kan inte förstå varför det er så svårt att bryta vanan!? sen såg jag också ett pogram på tv där två killar pratade om att dom alltid fick släcka efter deras flickvänner,.så då tänktejag att det kanske har ett samband..men så var det alltså inte..

Min teori att jag glömmer att släcka er att jag gör många saker samtidigt, och gör inte klart en sak i ett rum innan jag går och gör eller hämtar något i ett annat rum och så tänker jag att jag ska tillbaks till det rummet men så kommer det något imellan (ofta att min sambo vill jag ska göra något eller kolla på något,fort) och jag kommer inte tillbaks till det andra rumet


Anmäl
2013-03-20 00:12 #25 av: Gur4m1

#24 sen kan du börja tänka hur mycke ström ni kan spara om du släcker lampan efter dig osv. Kan handla om några hundralappar eller mer, per år då, beroende på vad för lampor ni har. Sen ser man över HUR vi producerar stor del av vår el idag, det är inte alltid så speciellt miljövänligt. Många kan int göra mycket men att släcka lampor där man inte behöver ha tänt är en stor gest i en liten handling. För oss som är ganska bortksämda med elektricitet.

Anmäl
2013-03-20 10:37 #26 av: Aniara4

En anledning till att jag ofta inte tänder när jag går in i ett rum för att hämta något är att vi har energilampor som är lite sega, så innan lampan är helt tänd har jag ju redan hämtat saken och gått ut ur rummet igen! Det kan möjligen också vara en bidragande orsak till att min man inte släcker när han går ut - har han väl tänt lampan kan den väl lika gärna få fortsätta vara tänd. Och det är väl iofs vettigt att inte hålla på och tända och släcka sådana lampor hela tiden.

Anmäl
2013-03-20 14:49 #27 av: viktoria91

Här är det tvärtom, mannen släcker och jag frågor om det brinner i lägenhet för det är ljust överallt!Gapskrattar

Anmäl
2013-03-20 21:48 #28 av: KallaMigMimmi

#25 jag tänker i vanliga fall på elräkningen och miljön. är helt klar dumt att slösa el i onödan! stänger alltid av och drar ur kontakter innan jag går ut och när vi ska sova, det lyser aldrig en endaste lampa eller apparat då jag lämnar huset! men när jag är hemma lyser det plötsligt överallt!


#26 inte för att hitta en bortförklaring för att inte släcka men är det inte så att det tar mer ström om man tänder och släcker LED lampor.

Anmäl
2013-03-20 23:06 #29 av: Aniara4

#28 Kollade just upp det, och enligt Energimyndigheten är det tydligen en myt och effekten av att tända och släcka ofta är försumbar. Då menar jag lågenergilampor alltså, den "gamla" sorten som vi har.

LED-lampor ska tydligen vara ännu mindre problem med att tända och släcka.

Så nu kan jag säga emot min man när han försöker försvara sin lathet! Djävlas

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.