Off Topic

Påsk

2013-03-27 10:24 #0 av: Hera

Nu är vi i startgroparna för påsken.
Känner du till varför vi firar påsk?
Firar du påsk?
Vad ska du i så fall göra under påskhelgen?


Glad Påsk Partajar

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-03-27 10:29 #1 av: citytjejen

Är väl inte helt på det klara med varför det firas påsk, vill minnas att Jesus dog och återuppstod lite kort på långfredagen för att sedan trilla av pinn för gott. Eller nåtSkrattar

Firar påsk är väl fel ord i vårt hushåll, men jag uppskattar de extra lediga dagarna som påsken medför! Vi ska mest hålla oss hemikring, ta promenader, laga god mat och dricka lite gott vin. Och så ska vi visst åka till Uppsala på fredag och hämta ett PA-system, så en liten road-trip blir det också.

Glad påsk Sol

Anmäl
2013-03-27 10:38 #2 av: dejtbar

Nej vi har aldrig gjort något speciellt på påsken. Vi ska väl laga till nåt gott att äta och njuta av att vara lediga bara. Men det gör vi ju vanliga helger också. Den enda högtid vi egentligen firar är julen. Påsken känns mycket mindre av nån anledning.

Glad Påsk Ler

Anmäl
2013-03-27 10:42 #3 av: Hera

Hemma hos mina föräldrar åt vi alltid den vanliga påskmaten (den som vi äter vi alla högtider i Sverige) Men vi firade ju egentligen inte påsk för att vi är troende.

I år är mamma i Thailand med min bror och svägerska. Så det blir inget hemma hos dom.

Men på fredag är vi bjudna till min svärmor på middag. Hoppas det inte blir den vanliga maten, är ganska trött på den. Men jag får nog räkna med det Skrattar

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-03-27 12:26 #4 av: pyromanen

Brukar alltid ha nåt knyt-påsk-middag med kompisar firande.  Nåt sånt blir det nog iår också. Och påskägg med godis som "påskharen" gömmer så dom får leta, på påskaftons morgon.

Anmäl
2013-03-27 12:28 #5 av: Afturelding

Ja, det är Jesus fel att vi firar påsk. 

Vi brukar passa på att ha middagar under påsken, men det är inte för att det är påsk utan för att det är långledigt. Imorgon åker vi ner till mina föräldrar :)

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2013-03-27 19:51 #6 av: Snovit79

Då vi firade med familjen så började påsken med ölsoppa och skorpor. Sedan mer påskmat på påskafton och godis för de små. 

Nu är det bara jag och min son, så jag ska göra en liten smörgåstårta till mig. Traditionell påskmat mer än något kaviarägg är uteslutet, då min son hatar kokt ägg - och ingen av oss äter sill, kallrökt lax osv. 

Har satt lite ris med fjädrar på gården. Grannarna har satt fjädrar i sina buskar och träd. Barnet får ett påskägg. 

Är inte kristna av oss, så inget sånt bryr vi oss i. Fast barnet går i kristen skola och har fått gå på en massa om Jesus nu som han suckar högt över. Skrattar


Anmäl
2013-03-27 20:42 #7 av: Fridaaaa

Firar ej påsk.
Ska till mina föräldrar och äta middag på lördag.
Men inget påskpynt här hemma osv Glad

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-03-27 23:29 #8 av: Gur4m1

Jo jag vet varför påsken firas (av mig)! Solen kommer!Sol

Jag firar påsk som i att jag firar Bjiejjies återkomst! inte den där nykomligen, vaheter han nuigen, jo Jesus eller något ;)))

Dvs för mig är det något människan (förmodligen vi i norden) firat under lång tid innan kristnandet och skulle firat med god mat och fesltigheter ännu idag med eller utan kyrkans hjälp. Så ja jag vet varför "jag" firar påsk, för att jag är så himla glad att våren är påväg!

Jag ska hem till min kristna väninna (som firar jesus död och uppståndelse antar jag) och bjudas på god mat och sedan ska jag spendera en hel del tid på gymmet och jobba men mest ska jag försöka hålla mig ute i solen och njuta av, förhoppningsvis, varmare och ljusare vårkvällar.

http://www.youtube.com/watch?v=_FzEpXNOjCY&list=RD02rkmJjpijc0Q

Anmäl
2013-03-28 08:54 #9 av: ChristineL

Har väl skaplig koll på varför vi firar påsk, men tror att många bara tänker på det som en högtid då man målar ägg och äter lite god mat tillsammans. Jag älskade påsken när jag var liten! När man fick gå utklädd till påskkärring och tigga godis ;)

Den här påsken spenderar jag ensam, mannen åkte tidigt imorse iväg på släktkalas och kommer inte hem förrän på söndag kväll och själv så jobbar jag lördag och söndag sent. Idag ska mamma komma hit och hjälpa till att tapetsera, ev stannar hon till imorron.

Anmäl
2013-03-31 14:21 #10 av: LinaLj

Jag vet helt och hållet varför påsken firas. Den firas för att Judas förrådde Jesus på skärtorsdagen, Jesus korsfästes och dog på långfredagen för våra synders skull (varför man enligt gammal svensk tradition inte ska göra något roligt alls den dagen utan "pinas" tillsammans med Jesus) var på vi väntar i två dagar (påskafton och påskdagen) för att sedan fira på annandag påsk att Jesus är uppstånden från de döda och därmed befäster sin egen gudomlighet och våra "vanliga dödligas" löfte om att vi alla ska återuppstå på den sista dagen. 

Påsken är dessutom en av de få "genuint kristna" högtiderna i den kristna kalendern som faktiskt inte bygger på en hednisk tradition (även om dessa genom åren har smugit sig in i forma av harar, ägg och kycklingar). 

Det är även orsaken till varför påsken är "flytande" och inte fast. De tidiga kristna ville inte att den skulle förknippas med den judiska påsken (fy för den Skämtar) och man beslutade därför att påsken skulle infinna sig den första söndagen efter den första eclaistiska fullmånen (inte det samma som den astrologiska) som inträffar efter den 20:e mars. (Varför göra saker och ting enkla?).

Allt detta är också varför jag inte firar påsk Skrattar

 Jag firar vårdagjämningen som inföll ungefär en vecka innan.

Däremot så träffar jag gärna släkten och äter god mat under påsken eftersom det är enkelt att träffas då de flesta är lediga.

Anmäl
2013-03-31 14:49 #11 av: Gur4m1


mm ..pskriset är också hedniskt! :D

Min mmor berättad eom hur dödstråkiga långfredagen var när hon var liten, inge nöje alls på radion och tv, bara psalmer och annat religiöst som inte var så latjolajbans när man var barn (knappast ens som vuxen heller).

Anmäl
2013-03-31 15:03 #12 av: LinaLj

#11 Alla "pynt" som vi tar fram till påsk bygger på hedniska traditioner och har inget med påsken att göra egentligen. Det är ju inte så populärt att pynta huset med bilder på en torterad man. Då är kycklingar gulligare Skämtar

Men även om de är hedniska så slår de an på samma symbolik, det vill säga liv efter döden. Våren är ju den tid då naturen "återuppstår" efter vintern. Därför så används mycket fertilitetssymboler just på påsk för att verkligen fira livet.

Anmäl
2013-03-31 15:04 #13 av: Gur4m1


och det tankesättet fanns ju före Jesus, ganska intressant.

Anmäl
2013-03-31 15:36 #14 av: LinaLj

#13 Absolut, men då firade man inte påsk Skämtar

Judarna firar även dem "påsk" då kallas det Pesach och börjar första fullmånen efter vårdagjämningen. Men de firar ju inte heller Jesus utan befrielsen från Egypten. 

Att just den kristna påsken hamnade där det gjorde är för att enligt traditionen så fängslades Jesus natten innan fastan som leder fram till den judiska påsken. därför kunde man "tidsbestämma" korsfästelsen till en viss årstid till skillnad från till exempel hans födelse.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.