Allmänt

Accepterande av droger

2014-12-03 00:06 #0 av: [JenniN]

Hur accepterande är ni av droger? 

Jag satt nyss på en chatt och förespråkade att man inte ska använda droger och att om man gör det så tappar man ofta hjärenceller. Och då blir jag kickad pga olämpligt beteende. 

Det här kan verka lite smått sådär med tanke på andra djupa diskussioner det brukar finnas här inne, men det fick mig att börja fundera, kränker jag drogmissbrukare när jag skriver så? 

Anmäl
2014-12-03 00:22 #1 av: kattgate12

Kränker är kanske fel ord men att säga att om man använder droger tappar man hjärnceller är ganska konsigt sagt då det oftast inte stämmer. Droger är ett samlingsnamn och många droger dödar inga celler. Man kan inte använda argument tagna ur luften med källa antidroglektion i årskurs 6.

Jag har tagit droger och ofta när man pratar droger med folk som inte knarkat eller har bristande kunskap blir det väldigt frustrerande.

Att argumentera mot droganvändning är bra men tyvärr är argumenten dåliga och felaktiga. Så vill man bli tagen på allvar måste man läsa på. Läsa info som är vinklad åt båda hållen, all info är vinklad. 

Anmäl
2014-12-03 00:28 #2 av: [JenniN]

men man tappar väl hjärnceller av alla droger? Inklusive alkohol? 

Anmäl
2014-12-03 00:34 #3 av: Lia

I rimliga mängder tolererar jag alkohol och rökning och koffein. Snusare har jag svårt för, men det går väl an.

Vad gäller illegala droger är jag strängt emot det. Det har jag alltid varit, men sen förra året har jag helt sagt upp alla kontakt med människor som överhuvudtaget ens rör något sådant vidrigt. Jag bryr mig inte om hur lätt eller tung den drogen är. Jag vill inte ha med människorna i fråga att göra över huvud taget, och det markerar jag mycket tydligt. Förra året avled en vän till mig på grund av detta. Usch nej fy, säger jag bara!

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2014-12-03 00:57 #4 av: kattgate12

Nej många droger dödar inga hjärnceller. Alkohol är däremot en drog som gör det. Tex cannabis, enligt moderna studier, dödar inga hjärnceller. Gammal fakta/forskning visade att cannabis tog död på celler men denna studie är länge kastad i soporna då hjärncellerna dog pga syrebristen de utsattes för under inhaleringen av cannabisröken (som varade i 3-5 min i mer än 1 månad om jag minns rätt, utan ett andetag syre).

Jag har missbrukat "tunga" droger men är ren nu och ska förbli det då jag verkligen inte förespråkar eller förskönar ett liv som missbrukare.

Anmäl
2014-12-03 07:18 #5 av: pyromanen

Jag vill alla gångar argumentera mot droganvändning. Alla droger har negativa effekter på fysisk och/eller psykisk hälsa. vilka droger som just dödar hjärnceller eller inte är enligt mig mindre intressant.
nån ovanför nämner att Hasch inte dödar hjärnceller. Mycket möjligt, jag vet ej, men jag vet att personer som rökt på mycket ett tag beter sig somom de är ofantligt sega i hjärnan. Nej tack till att förstöra den enda och fina kropp ( inklusive hjärna) man fått!

Anmäl
2014-12-03 07:49 #6 av: Hayabusa

Jag växte upp med en äldre bror som missbrukade droger. Började med Cannabis i ung ålder, tror att han med tiden testade det mesta som fanns att tillgå.  Jag fick med andra ord uppleva droger på nära håll under en rätt lång tid. Är personligen helt övertygad om att droger påverkar hjärnan negativt. Jag har inget positivt att säga om droger och dess missbruk. 

Anmäl
2014-12-03 11:13 #7 av: [JenniN]

Kan ingen länka till källan som säger att cannabis inte förstör? =) 

Anmäl
2014-12-03 11:56 #8 av: Skogsraah

Nej, det är ju bara att kolla vad anledningen till många brott, våld och mord är etc. Droger, droger, droger... Finns ingen anledning överhuvudtaget. Förespråkar man droger är man nog (förmodligen) i skiten själv.

Anmäl
2014-12-03 12:33 #9 av: Hayabusa

#7 Gör man en snabb sökning på nätet så finner man ett antal undersökningar/rapporter som påvisar att Cannabis påverkar hälsan negativt. Sedan kan man alltid visa precis vad som helst med statistik, men det är en annan femma. Drogromantiker finns det gott om, men har man som jag sett skiten på nära håll så vill jag bestämt påstå att det påverkar hjärnan negativt.

Anmäl
2014-12-03 15:05 #10 av: Scorpio97

Beror på vem det är och vilken drog det är. Jag växte upp med en alkoholist samt har flera i släkten, och jag har väldigt svårt för att vissa ungdomar i min närhet dricker, just för att jag vet hur det kan gå. Att en vuxen människa tar beslutet att dricka kan jag acceptera, men jag tycker det är hemskt när folk i min ålder eller yngre dricker för att det är "coolt".

Att föräldrar dricker/snusar/röker i sina barns närhet har jag också otroligt svårt för. Båda mina föräldrar är/var rökare, och jag kommer ihåg att jag blev skräckslagen ibland när jag var yngre, när dom hade riktig rökhosta. Jag var nämligen helt säker på att dom skulle dö. Jag får fortfarande ångest-liknande känslor när jag börjar tänka på hur mycket min mammas rökning kan skada henne. Dessutom är det ju så att det gör det mer okej för barnen att själv börja. 

Men vad andra vuxna främlingar gör bryr jag mig faktiskt inte om. Jag tror inte någon drog är bra, oavsett hur lätt eller tung den är, men jag anser att det är deras val. Dock skulle jag bli orolig och vilja hjälpa om någon i min närhet skulle börja. 

//Jessie

Anmäl
2014-12-03 16:10 #11 av: ChristineL

Alkohol är okej, i övrig accepterar jag inga droger.

Anmäl
2014-12-03 16:11 #12 av: Gronstedt

#0, 2: Man "tappar hjärnceller" av många saker, som att utöva idrott där skallen utsätts för stötar samt att åldras. Talar du för att man ska undvika det också?

Viktigare problem med drogbruk är att det kan påverka omdömet, personligheten, prestationsförmågan med mera, mer eller mindre långvarigt. Men inte ens det fungerar på samma sätt för alla droger. En del av dessa saker kan påverkas även av beroendesjukdom, oavsett vad det är man missbrukar eller om man missbrukar någonting alls.

Anmäl
2014-12-04 00:02 #13 av: [JenniN]

12#Ja visst kan man tappa hjärnceller om man slår i huvudet när man utövar sport. Men man brukar väl alltid försöka undvika att slå i huvudet? 

Anmäl
2014-12-04 07:41 #14 av: [VampireGirlElvira]1

Jag har ett stort problem när det gäller just dom som tar droger.

Jag avskyr sånt!

Har aldrig provat, och jag ser ingen mening med att prova det heller!

Anmäl
2014-12-04 09:01 #15 av: Gronstedt

#13: Poängen är att eventuella tappade hjärnceller inte är en viktig parameter i fråga om drogbruk och inte är ett skäl att sätta näsan i vädret och se ned på dem som trasslat in sig i missbruk av olika slag.

Drogbruk medför många problem, både för den brukande och för omgivningen. Flera i den här tråden förklarar att ni är höjda över alla sådana risker och att de som brukar droger är avskyvärda idioter som ägnar sig åt meningslöshetet utan anledning. Det är ett ensidigt sätt att se på saken och det finns människor som lever i andra verkligheter. Det är lätt att känna sig präktig och förakta människor som använder partydroger, men missbruk är mycket större än så och har mycket större konsekvenser än så, på alla plan, i samhället och för individen. Ingen missbrukshistoria är den andra lik. Att onyanserat döma och förakta utan kunskap är inte en väg mot att minska missbruket.

Läs gärna på Beroenden.iFokus.se för att se några andra sidor av myntet.

Anmäl
2014-12-04 09:09 #16 av: Thiah

Jag har en anhörig som hellre röker en joint än dricker alkohol. Han är oftast den vettigaste på fester där det varit mycket alkohol. Så jag vet helt ärligt inte hur jag ska se på det jag kallar lätta droger.

Sen anser jag att ett missbruk är ett problem oavsett beroende. Men som #15 säger är inte problemet svart vitt eller enkelt.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2014-12-04 09:25 #17 av: Hayabusa

Som jag tidigare skrivit, så har jag upplevt drogmissbruk på nära håll.  Det var ren och skär terror & helvete. Det sätter sina spår och jag sannerligen svårt att ha förståelse eller ha ett öppet sinne för droger. Det handlar inte om att sätta sig på höga hästar eller att se ner på andra - jag önskar bara att ingen annan ska behöva uppleva detta helvete.

Efter att ha haft ett drogmissbruk så nära inpå mig, under så lång tid - då är det svårt att inte känna ett förakt.

Anmäl
2014-12-04 09:55 #18 av: Gronstedt

#17: Jag har inte förordat att man ska acceptera eller ignorera de problem missbruk för med sig. Många missbrukare beter sig som svin och använder sin drog som en ursäkt för att göra det. Att avsky och förakta en sådan person är helt normalt och ganska rimligt. Att du föraktar till exempel din bror för all skit han utsatt sin omgivning för är befogat. Hänsynslösa människor förtjänar inte respekt, antingen de är missbrukare eller absolutister.

Men därifrån är steget långt till svepande, onyanserade uttalanden om "droger" eller "missbruk", som om det var ett homogent problem. Ett medelålders butiksbiträde som försöker hantera ett läkemedelsberoende efter ogenomtänkt läkarförskrivning är en annan sak än en alkoholiserad hemmahitler som använder spriten som ursäkt för att plåga familjen. Men båda är drogberoende och missbrukare, båda får en släng av sleven i fraser som "Droger, droger, droger... Finns ingen anledning överhuvudtaget. " eller "Jag avskyr sånt! Har aldrig provat, och jag ser ingen mening med att prova det heller!"

För dem som missbrukar FINNS det anledning. Den som väljer missbruk gör det för att man just då, av olika anledningar, inte förmår välja något annat. Att kalla missbrukare för idioter hjälper dem inte att välja annorlunda.

Förståelse för att missbrukaren från sin horisont haft anledning att välja missbruk är absolut ingen garanti för att man kan påverka personen att välja annorlunda. Men utan förståelse för att mekanismen finns är chansen att påverka enormt mycket mindre.

Anmäl
2014-12-04 10:31 #19 av: Hayabusa

#18 Jag förstår vad du skriver. Det finns säkerligen flera olika anledningar till att människor hamnar i missbruk. Exakt vad det är som driver människor till missbruk, det har jag inget bra svar på. Min bror fick all förståelse, stöd & hjälp  som man rimligt kan begära.  Dock var det helt meningslöst, han valde alltid drogerna före en utsträckt hand. På grund av min bror kom jag, ofrivilligt, i kontakt med ett antal missbrukare. Kanske var jag "enögd", men det var svårt att bortse från vissa gemensamma mönster. De valde t ex alltid drogerna före familj & vänner. 

Har väldigt svårt för de som romantiserar droger eller på något sätt tycker att det är coolt & häftigt. Att det är ofarligt, bara man vet hur man hanterar saken rätt.

Av olika anledningar har jag tillbringat en hel del tid på Barnsjukhuset i Lund. Där träffade jag på barn i olika åldrar med diverse sjukdomar, en hel del obotliga och dödliga. De hade inte valt sitt öde och de hade endast en enda önskan. För de flesta uppfylldes aldrig den önskan. Som missbrukare är det säkerligen svårt att välja sitt öde, men det går trots allt. De kan göra ett val, något som de sjuka barnen aldrig kunde göra. Det är något som jag ofta tänker på.  

Anmäl
2014-12-04 11:02 #20 av: Gronstedt

#19: Missbrukare kan välja och gör det. För den som står utanför kan valet se självklart ut, men det ser inte ut på samma sätt för missbrukaren. Många väljer, som du skriver, sin drog före en utsträckt hand och före familj & vänner.

Många gånger måste man som anhörig inse att man bränner sönder sig själv på att gång på gång sträcka ut händer. Medberoende är fruktansvärt sönderslitande. Ibland är det enda man kan göra att låta missbrukaren falla. Det är ofta så att missbrukaren inte förmår välja bort missbruket förrän hen nått botten, och var botten finns är olika för olika personer. Utsträckta händer från omgivningen kan till och med göra det lättare att välja att fortsätta, eftersom det kan upplevas som ett stöd för den livsstil man har och ger missbrukaren möjlighet att skylla på andra i stället för att se sig själv tydligt. Men varje missbrukarhistoria är unik.

"Har väldigt svårt för de som romantiserar droger eller på något sätt tycker att det är coolt & häftigt. Att det är ofarligt, bara man vet hur man hanterar saken rätt." Där håller jag oreserverat med dig.

Anmäl
2014-12-04 11:23 #21 av: Hera

Jag låter folk göra sina egna val. Vill dom droga ner sig får dom, men inte i min närhet.  Har du att ingen jag står nära gör det. Sånt är tuffr för de anhöriga. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2014-12-04 11:54 #22 av: Hayabusa

#21 Ett av problemen med missbruk är att det drabbar så många andra i hans/hennes närhet. Fast det tycker de, många gånger, inte själv. De har ofta en inställning typ; "Sköt du ditt, så sköter jag mitt".  Att de ställer till ett helvete för andra människor har underordnad eller ingen betydelse. 

Anmäl
2014-12-06 20:06 #23 av: [Twiggys]

Är själv uppväxt med ett fyllo, min käre far stampade på min mors ben tills det bröts samtidigt som han skrek att hon var en hora. När han var nykter så var det sååå synd om honom och egentligen var det min mors fel när hon fick stryk ( not)
Alkohol dödar hjärnceller inget snack om den saken!

Anmäl
2014-12-06 20:15 #24 av: Henrique

Alkohol dödar hjärnceller om du dricker dig full svar ja men inte annars väl? En öl till middagen kan väl inte döda några hjärnceller.

Anmäl
2014-12-06 22:26 #25 av: ru4real

Allt (nästan) i måttliga mängder är väl helt ok. Problemet är vad som är en måttlig mängd. Men tyvärr har olika typer av droger alltid en baksida, få personer klarar av att hantera dem ordentligt (vilket hänger ihop med drogen och hjärnans belöningscentra).

Men, ett par glas vin i veckan är säkerligen helt ok, om du inte har problem med alkoholism, en öl eller en nubbe då och då är inte heller skadligt.

När det gäller t ex cannabis, så är det så vitt jag vet en drog som lagras i fettet i kroppen, och för många är det säkerligen helt riskfritt att röka ngn gång i veckan, för en del t o m bra (vissa sjukdomar), men, ... det kan komma bakslag många år efteråt. T o m om man slutat helt.

Resten av alla droger säger sig säkerligen självt, kokain funkar ibland, men du vill ha mer och är sen fast i ett beroende, samma med den skit du måste använda spruta för att få i dig. Och rökheroin är nog fan inte nyttigt ngnstans.

Anmäl
2014-12-07 09:55 #26 av: molam

Avskyr droger, accepterar det inte för fem öre

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus och Autism ifokus

Anmäl
2014-12-13 17:37 #27 av: Aleya

#24 levern är det ju som får ta smällen. Och dricker man varje dag en öl så lär inte levern må så bra. Och sen är det en bra grund till att starta ett beroende om man ska sitta och dricka öl varje dag.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2014-12-20 00:40 #28 av: dave76jkpg

Halloj!
Har en liten fråga om det som diskuteras!?undrar lite hur ni som skriver att droger är skit skit skit,anses alkohol som drog i denna fråga?är samtliga nykterister?

Anmäl
2014-12-20 00:45 #29 av: [VampireGirlElvira]1

Jag är nykterist på grund av att jag tar starka mediciner mot min Crohnes.
Men jag vill såklart ta en cider ibland, men det går inte. :P

Jag tror att alkohol kan ses som en drog på grund av att man blir "beroende" av det. (Rätta mig ifall jag har fel.)

Anmäl
2014-12-20 07:53 #30 av: Devya

#29 Man kan bli beroende av datorspel, choklad, forum etc. Är det droger också? 

Att man kan bli beroende av något gör inte automatiskt att det är en drog. :) Sen tycker jag nog att alkohol är en sorts drog såklart. Men det brukar kanske vara bättre att prata om alkohol och narkotika istället för allmänt om droger för då kan man undvika missförstånd bättre.

Anmäl
2014-12-20 08:15 #31 av: wingren

Berusningsmedel = drog, eller har jag fel? Minns att vi pratade om det i skolan för herran massa år sedan så kan vara felaktigt

Anmäl
2014-12-20 10:54 #32 av: obstitant

Jag är negativ till droger (pga läst för mycket neurologi) och ja, jag tycker alkohol har en alldeles för upphöjd och viktig roll i vårt samhälle. Det skulle vara helt ok för min del om det också förbjöds.

Grejen med droger (och i viss mån alkohol) är att hjärnor är olika och reagerar olika, och man vet inte i förväg hur just ens egen hjärna kommer att reagera. En del klarar utmärkt att röka lite hasch någon gång då och då utan att det påverkar dem resten av tiden alls. Andra blir beroende direkt. Och en del har närmare än andra till att utveckla psykoser, och då kan ett drogrus bli det som utlöser psykosen.  Därför funkar inte argument som går ut på att visa upp personer (sig själv eller andra) som använder droger utan att få några problem av det. Din sanning är inte alla andras sanning.

Och omfattande användning av droger leder ALLTID till problem, även om de ofta samtidigt sänker omdömet så att man själv tycker allt är finemang. Liksom även omfattande bruk av alkohol alltid ger negativa konsekvenser, beroende eller inte.

Anmäl
2014-12-20 11:06 #33 av: Devya

#32 I andra delar av europa så klarar de av att dricka alcohol nästintill varje dag utan att det är några större problem. Min italienska vän berättade att det är vanligt att båda unga och vuxna dricker vin till mat. Sen så är det sällsynt att de dricker så pass mycket att de knappt kan stå på benen. Hon blev chockad över hur folk dricker alkohol här. Vi tycks inte kunna hantera alkohol (jag själv har dock inga problem, jag dricker för att det är gott och dricker inte för att bli full).

Det är naivt att tro att det skulle hjälpa något om man förbjöd alkohol. Har ni inte koll på vad som hände då man tidigare förbjöd alkohol? 

Narkotika är förbjudet men det används likaväl. Man kommer ingenstans med förbud. Visst, det kan försvåra saker och ting men de som verkligen vill ha det lär nog alltid få tag på det.

Anmäl
2014-12-20 12:06 #34 av: dave76jkpg

Frågar igen!?är alkohol en drog?klassar man en alkoholist som missbrukare?eller räknas alkoholen in i en egen klass?tycker det är rent hyckleri att anse att alkohol skulle vara något annat än en tung drog,,om man ser till vad den kostar samhället och hur mycket våld,våldtäkter,misshandlar,trafikdöda mm mm listan går att göra lång så finns de väl inte mycket mer att säga!?
Själv varit missbrukare många år av mitt liv men nyckter sedan 4 år tillbaka,men kan säga att skillnaden att vara en smutsig pundare och en vardags alkoholist som är helt legat och ses på helt annat sätt är grymt stor!!
Antingen får man finna sig i droger eller inte och då menar jag samtliga droger å hoppa över hyckleri snacket om att något är bättre än det andra

Anmäl
2014-12-20 12:09 #35 av: dave76jkpg

Så till er som skriver att droger är bajs!?så ni är nyckterister vad det gäller samtliga droger?eller delar ni in droger och missbrukare i kategorier?

Anmäl
2014-12-20 12:28 #36 av: ChristineL

#34 - Du kan nog inte räkna med att få svar på en gång bara sådär ;) låt det gå några dagar.

Ja, alkohol är en drog enligt mig, och om du läser i tråden så har flera skrivit separat om just alkohol. Jag har knappt druckit alls de senaste fem åren. Först eftersom vi försökte få barn, sen blev jag gravid, sen ammade jag och nu känns det bara fel att sitta med alkohol i närheten av ett litet barn, dessutom är jag gravid nu igen så det går ju helbort. Sen jag slutade amma i våras har jag druckit alkohol max tre gånger.

Anmäl
2014-12-20 12:32 #37 av: Maria

#34 Svår fråga.

En alkoholist är ju helt klart en missbrukare men om alkohol räknas som drog är klurigt då vi har ett samhälle som har en hög acceptans för alkohol med statligt systembolag t.om.

Det blir nog en tolkningsfråga som beror på ens egna erfarenheter och referenser.

/Maria

 

Anmäl
2014-12-20 15:01 #38 av: molam

#28 Naejj Jag är inte nykterist, jag är absolutist, och ogillar allt som har med droger alkohol och tobak att göra, men Alkohol och tobak tolererar jag till viss mån, men Droger tolererar jag inte för fem öre

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus och Autism ifokus

Anmäl
2014-12-20 20:40 #39 av: pyromanen

Alkohol är en drog. Användandet sv alkohol har en flera tusenårig tradition i denna del av världen, är därför mer socialt accepterad och laglig. Men rent kemiskt är det definitivt en drog och kanske den vi har störst problem med i Sverige.

Anmäl
2014-12-20 22:34 #40 av: IceTee

Jag personligen hade känt mig som en hycklare x100 om jag påstod att jag var emot alla droger. Jag är emot TUNGA droger, helt klart. 

Men jag har käkat amfetamin (utskriven medicin och åt endast dosen jag fick utskrivet!) supit en del (förut) och rökt en del cigaretter. Så nej, jag är inte emot lätta droger då jag personligen hade tyckte det vore hyckleri av mig själv. Nu är jag rätt insatt i farorna med cannabis och att de är färre än farorna med alkohol och nikotin, så därför är jag för cannabis (då det dessutom skulle lindra många av mina neuropsykologiska problem, utan att behöva knapra 4 tabletter och må rätt dåligt av det pga att jag inte kan äta och rasar i vikt, och sen får testa något nytt som gör samma sak)
Däremot tycker jag att alla får ha sin åsikt, så länge de faktiskt lyssnar på andra sidans åsikter och fakta, vilket tyvärr många väljer att inte göra och bara gapar sitt budskap (från båda sidor). 

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2014-12-20 23:32 #41 av: Hayabusa

Droger & missbruk kommer i många olika skepnader. Är det någon som haft en missbrukare nära in på sig? Som verkligen fått uppleva baksidan av droger & missbruk? När min bror rumlade runt i bostaden och ställde till fan för övriga i familjen - då kan jag ärligt säga att jag inte brydde mig ett skit om vilka droger/alkohol/vad-fan-som-helst han hade proppat i sig. Jag önskade enbart att det skulle upphöra. Efter att ha växt upp med dessa "upplevelser" så är min acceptans för missbruk väldigt låg.  

Den som vill ta droger eller dricka alkohol kan göra det för min del. Det är OK, var och en tar sitt beslut om sitt eget liv. Problemet är att missbrukare i regel även tar beslutet att dra in övriga familjemedlemmar & anhöriga i missbruket. Ungefär som passiv rökning. Om min sambo vill börja röka så är det hennes val - men om hon resonerar att; "Nu ska jag börja röka och kommer att göra det inomhus vilket per automatik gör dig & övriga i familjen till passiva rökare. Det beslutet har jag tagit, att ni härmed blir passiva rökare".

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.