Skilsmässa

Skilsmässa och ekonomin

2017-10-23 16:12 #0 av: Hansernst

Nu har vi alltså äntligen kommit fram till att separera inför en skilsmässa. Det känns faktiskt bra eftersom vi knappt kan prata några normala meningar med varandra längre.

Tyvärr är det ju så att vi i början på året köpte ett gemensamt hus, och vi lånade en del pengar för det. Sen gick pannan sönder och vi lånade mer pengar. Ekonomin är ansträngd redan nu. Jag jobbar heltid och hon tar några vikarietimmar ibland. Jag kan absolut tänka mig ändra på mina arbetstider så att vi kan ha våra två gemensamma barn växelvis.

Planen är att jag flyttar och låter henne och fem barn (två är mina) bo kvar där. Det var det hon själv önskade sig. Barnen kan inte vara ensamma, minsta barnet är 4, äldsta 13.

Men jag har egentligen  inte råd. Jag hörde någonstans att man inte får hjälp av socialan så länge man inte är skild. Men hur ska det gå då att skilja sig om jag inte har råd att bo i ens en enkel lägenhet? Jag kommer ju dessutom behöver betala underhåll, vilket jag såklart vill göra.

Hoppas att ni kan ge mig några bra tips innan vi har tid på socialtjänsten.

Tack på förhand

Anmäl
2017-10-23 16:17 #1 av: Hayabusa

Är det tanken att din hustru ska få huset och inte "köpa ut" dig?

Anmäl
2017-10-23 16:27 #2 av: Hera

Men om du jobbar heltid är det väl klart du har råd att hyra en lägenhet? Socialbidrag kommer du ju inte få även om du skulle vara skild.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-10-23 16:36 #3 av: Loris M

Undrar samma som #1. Om ni köpt huset tillsammans och lånat pengar tillsammans, så kan ni antigen sälja eller så får en av er köpa ut den andra. Du jobbar heltid så det låter rimligare att du köper ut henne. Hur ska hon ha råd att bo kvar om hon vikarier bara ibland? Jag skulle snarare säga att det är hon som inte har råd att varken bo eller köpa något eget om hon inte tänker jobba mer.

Jag hoppas verkligen att du med "låter henne bo kvar" inte menar att du ska skänka bort huset till henne. FunderarVem ska betala av lånen? 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-23 16:46 #4 av: Maria

Det känns som om ni borde ta in en rådgivare i detta så att du inte blir blåst på konfekten så att säga.

/Maria

 

Anmäl
2017-10-23 16:47 #5 av: Hansernst

i nuläget är det jag som betalar alla lån, alla försäkringar, all el. Hon ville ha eget konto, hon är ganska förtegen om hennes ekonomi så jag vet faktiskt inte hur mycket hon har eller inte. Jag tänkte inte skänka huset till henne, nej.

Anmäl
2017-10-23 16:55 #6 av: Hayabusa

#5 Då torde följande vara rimligt:

1: Få huset värderat, din hustru får betala 1/2 den summan

2: Vem står som låntagare? Är det båda parter så ska lånesumman fördelas lika.

Med andra ord, om din hustru köper ut dig så bör du kunna lösa in din del av lånen och bli skuldfri (förenklat, beroende på flera faktorer).

Anmäl
2017-10-23 16:56 #7 av: Hera

Står alla lån på dig? Annars är det dags att hon börjar betala. 

Sov bryr sig inte om huruvida man har lån eller ej. Även om du skulle ha noll kronor kvar efter dina lån är betalda får du inte pengar. Och får du nu en större summa pengar när huset säljs kommer du få använda dom före du får bidrag. Som sagt tjänar man för mycket för att vara aktuell för socialbidrag. Det är till för folk som verkligen inte har något.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-10-23 19:31 #8 av: pyromanen

Ta juridisk hjälp på direkten innan ni bestämmer något. Om du inte ska bo i huset ska det säljas antingen till henne eller någon helt annan. Be juridisk expertis hjälpa med detta så det blir rätt gjort.
Om hon inte har råd att köpa ut dig/inte får ta över lånen för banken så blir det hennes problem att hitta sig en bostad hon har råd med. När du är av med lånen och har ett heltidsjobb lär du ha rpd med en bostad åt dig själv.

Anmäl
2017-10-23 19:40 #9 av: _Fisken

Snälla du, ramla inte in i "dåliga-samvete" fällan så du blir den som försörjer allt o alla. Det kommer dagar då du vill köpa barnen nåt o då måste det finnas pengar. 

Ta hjälp av en advokat som delar upp allt så det blir lika o rättvist. Sen får var o en rätta sig efter utfallet. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.