Att leva tillsammans

Problem med inneboende

2018-03-20 14:55 #0 av: rebeckalena

Hej.

Jag ska försöka uttrycka min åsikter och känslor på ett så bra sätt som möjligt...jag och min pojkvän som har varit tillsammans i 4 år, har tillsammans flyttat till en egen lägenhet för ca 2,5 år sen. Det är en bostadsrätt och det är han som tog köpte lägenheten och äger den, jag står inte som ägare på lägenheten men när jag har pluggat klart (går på Komvux) och får ett fast jobb så ska jag börja betala hälften och skriva in mig på lägenheten. Så han äger den men han säger att när han köpte den så skaffade han den tekniskt sett till mig och han.

Förra sommaren påbörjade min pojkvän en soldat utbildning i södra Sverige som pågår till den här sommaren. Han sa upp sig från sitt jobb och den enda inkomsten han får nu är bidraget från utbildningen fram till sommaren. Han kommer hem varannan helg. Men detta ställde till det litegrann, för jag som studerande och vikarie som hoppar in och extra knäcker ibland har inte haft råd att betala hela hyran. Så valet var antingen att han skulle hyra ut den i andrahand till någon främling som behövde en lägenhet i 1 år fram till han är klar med utbildningen, och då hade jag bott hos min pappa under den här tiden. Eller att jag hyrde den tillsammans med någon kompis som ville bo med mig och vi kunde dela på hyran. Sagt och gjort så flyttade min bästa vän som jag känt i 16 år in med mig, vi bor i en 2,5a så hon fick ju såklart ett eget rum och hon har ju lika mycket rätt att utnyttja allt i lägenheten precis som oss och ta hem folk osv. Min kille diskuterade med banken och lyckades även sänka kostnaden med några tusenlappar så vi betalar väldigt lite i hyra, förmånligt lyxpris att ha för att bo i den här lägenheten skulle jag säga :)

Nu till problemet då...jag visste redan att min kompis var, vad ska man säga, ganska stökig av sig och inte speciellt brydd i städning. Medans jag är en väldigt pedant person som vill ha det rent och fint och ordning i lägenheten och mår dåligt när det är stökigt och äckligt runt omkring mig. Vi pratade om detta och hon sa att trots att hon inte bryr sig om städning så ska hon hålla efter sig och städa mer här eftersom att jag och min kille vill att lägenheten ska hållas fräsch.

Men problemet är att, hon har inte alls hållt vad hon sagt. Hon har dammsugit totalt kanske 4 gånger och det har gått nästan 1 år, och 3 av gångerna är det för att jag sagt åt henne att hon måste dammsuga. Hon har inte städat badrummet en enda gång, hon plockar i och ur diskmaskin IBLAND men hon har aldrig riktigt städat i köket. Och på det så har hon även sin kanin här och hon håller inte helt rent runt buren heller. Plus att hon är väldigt oförsiktigt med saker i lägenheten och verkar inte heller bry sig om det.

Både jag och min kille har pratat med henne flera gånger om att det måste bli bättring. Hon har sagt flera gånger att hon ska bättra sig men det händer aldrig, och nu är jag less på att vara hushållerska och mitt tålamod har försvunnit nu och jag går runt och är skit irriterad jämnt vilket inte är kul. Min pojkvän är också besviken på henne. För inte bara det att hon totalt struntar i städning och vad vi säger åt henne. Hon har även sagt till mig att hon inte tycker att min pojkvän har någon rätt att säga åt henne och när han säger åt henne (även fast han säger det på ett snällt sätt) så ryter hon i princip ifrån och beter sig väldigt drygt och nonchalant. Så hon ignorerar allt vi säger och har även en väldigt dålig attityd mot min pojkvän. Och det har blivit skador i lägenheten också, bland annat så använde hon en del till grillen som vi har på balkongen som askkopp. Och den var i plast så nu har den smält sönder och även smält sönder träbordet som står på balkongen....så min kille är inte glad över det. Jag röker också men det där var ju inte en särskilt smart idé.

Det som gör läget så svårt är att hon är min vän och jag har alltid sett henne som en väldigt snäll, generös och omtänksam person i alla dessa år. Men nu har jag sett en helt annan sida av henne och jag förstår inte varför hon är såhär hänsynslös, nonchalant och varför hon har sådan attityd. Tycker det är supertråkigt och det här tär på våran vänskap nu...om jag utgår från mig själv nu, hade jag varit tillfälligt inneboende hos en kompis och dennes pojkvän/flickvän som äger lägenheten, så hade jag ju respekterat hur dom vill ha det. Och även om jag hade varit en stökig person i grunden så hade jag hållt efter mig i det hemmet och lyssnat på dom och inte blivit sur och haft en dålig attityd, känns bara ganska naturligt att man tänker på det sättet.

Långt inlägg men jag hoppas någon orkar läsa...så mina funderingar är väl, vad hade ni gjort i min situation? Jag tycker ju att man bör prata med henne och få henne att förstå en gång för alla. Min pojkvän tror inte att det är någon idé eftersom hon förmodligen bara lär säga ifrån eller nicka och hålla med men i slutändan har hon ändå inte tagit till sig något och blir bara ännu mer tjurig på han. Jag är osäker på hur hon kommer reagera men det skulle vara skönt att lätta på allting.

Men hur hade ni gjort? Vilket är det bästa sättet att ta upp detta på i så fall, några tips och idéer?

Och trots att hon lovade igen att börja dammsuga oftare (för att bara sopa upp hö och annat som kaninen sprätter ut räcker ju inte) så har det inte hänt. Hon har dammsugit en gång för att jag sa åt henne. Och en gång var jag sjuk och mådde dåligt i några dagar och orkade inte ta hand om hemmet (hon var fullt frisk då och hade energi, eftersom hon for och träffade vänner då osv), då blev det jätteskitigt i badrummet och i köket och högen med disk växte och det var allmänt stökigt. Hon gjorde alltså inte någonting. Så hade jag inte varit noga och städat hade lägenheten förmodligen varit ett fall för Rent Hus nu eller nånting.

Många funderingar men främst på hur man ska hantera situationen som helhet. För jag är jättebesviken och trodde inte detta om henne och nu har jag helt tappat humöret så jag orkar knappt prata med henne. Och min pojkvän ignorerar hon bara och säger inte ens hej till och han är riktigt irriterad på henne...

Alla funderingar och tips & råd är välkomna!

Anmäl
2018-03-20 15:16 #1 av: MonicaLagerquist

Vad står det i ert kontrakt?
Jag skulle om möjligt be henne flytta.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-03-20 15:17 #2 av: Gaara

Ställ ultimatum. Få henne att förstå allvaret. Att hon måste dela på hushållssysslorna med dig annars får hon flytta ut. Hon kanske behöver få in rutinen, gör ett städschema så hon vet vad som krävs av henne och vad du kommer göra. Jag och min fästman städar mycket bättre när vi har ett schema att gå efter än om vi bara ska städa på frihand. Så det är ett tips. :)

Anmäl
2018-03-20 15:24 #3 av: Maria

Är det nu denna sommaren som hon ska flytta? Då kan du i alla fall vara glad över att det inte är så lång tid kvar.

Jag tycker det är oförskämt av henne att inte lyssna på era önskemål då din kille faktiskt är hyresvärden.

/Maria

 

Anmäl
2018-03-20 15:26 #4 av: rebeckalena

#2 Ja det är ett jättebra tips faktiskt, ett städschema :) Men sen går detta ju lite längre också eftersom jag är besviken på hennes attityd också och att hon inte verkar ta till sig något som jag eller min kille säger och fortsätter göra tvärtemot, och som jag skrev att hon sa till mig att hon inte tycker att han ska säga åt henne eftersom hon betalar sin del av hyran. Självklart har man rättigheter och det har hon ju, hon har ett eget rum och får ju självklart nyttja lägenheten hur mycket hon vill. Men det ger ju inte henne rätten att göra vad och hur hon vill med lägenheten...

Min pojkvän sa att han tycker det är hänsynslöst av henne att inte tänka efter och indirekt göra så att saker går  sönder eller slits i onödan. Som till exempel bordet på balkongen som nu är sönder, han såg att det var knivmärken eller liknande på träbänken i köket och det kostar ju en del att lägga om det...och det finns fler saker som han sagt som hon gjort tvärtemot. Och han sa att hon verkar inte tänka på att om saker går sönder så är det han eller jag som får lägga ut pengarna för det i slutändan när lägenheten ska fixas till...

Anmäl
2018-03-20 15:27 #5 av: Maria

#4 Hade ni inte skrivit ner någon överenskommelse innan kontraktet?

/Maria

 

Anmäl
2018-03-20 15:31 #6 av: rebeckalena

#1 Grejen är det att vi har inget kontrakt :/...hon hyr inte i andra hand eller är skriven här eller någonting, utan hon flyttade bara in sina saker och bor här med mig och betalar hälften av hyran.

Min mamma tycker också att jag ska prata med henne och be henne flytta hem pga detta inte fungerar. Och att om jag får problem med hyran så kan hon hjälpa mig ekonomiskt fram till sommaren så att jag kan bo här själv till min kille flyttar hem igen...men det som gör det så svårt är att hon är min barndomsvän och jag tycker det är jättesynd att detta eventuellt förstör våran vänskap. Så jag har inte riktigt hjärta att bara "slänga ut henne"...vill försöka prata med henne och få fram budskapet på ett bra sätt men så hon ändå förstår allvaret.

Anmäl
2018-03-20 15:33 #7 av: Maria

#6 Usch vilken tråkig situation.

/Maria

 

Anmäl
2018-03-20 15:34 #8 av: MonicaLagerquist

Jag tycker att hon förverkat rätten att få vara din vän. Sådär gör inte vänner.Hon utnyttjar dig.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-03-20 15:36 #9 av: rebeckalena

#3 Jo det är den här sommaren, så det är lite det jag känner att jag försöker hålla ut. Men vi är ju vänner så länge och det känns väldigt ledsamt om detta har förstört våran vänskap nu...men jag trodde verkligen inte hon skulle bete sig såhär så jag är chockad också.

Ja det är ju oförskämt, som sagt jag hade inte gjort och betett mig så om jag var inneboende hos någon. 

Vi har inget kontrakt, hon bor här med mig "svart" kan man väl säga? Men bara för att vi inte har något kontrakt så ger det ju inte en människa rätten att stöka ner och ha sönder i princip i en annan persons lägenhet? Och som sagt jag får göra i princip allt med städningen, hade inte jag tvingat henne att dammsuga så hade hon aldrig gjort det. Och hon sa en gång till mig att hon har tänkt städa badrummet flera gånger men då har jag redan varit där och städat...men hur kommer det sig då att när jag var sjuk så vart badrummet sjukt smutsigt och äckligt och hon gjorde inte nånting åt det? Känns ju lite märkligt.

Anmäl
2018-03-20 15:44 #10 av: rebeckalena

#7 #8 Ja det är supertråkigt...är som sagt väldigt besviken över att det blev såhär och varken jag eller min pojkvän trodde att det skulle sluta på det här sättet, han har också alltid gillat henne som person tidigare men nu tror jag att hans bild av henne har ändrats.

Och det jag ska säga nu är ju lite OT men det gör mig ändå irriterad också. Under hösten så köpte jag en kattunge åt mig och min pojkvän, för vi har pratat om att skaffa katt länge. Vi ville egentligen ha en Ragdoll men jag föll för en liten bondkatt-kille så det blev han, världen snällaste, charmigaste, gosigaste katt...:) Och min pojkvän älskar honom också och tycker han är jättemysig, vi planerar att skaffa en ragdoll i framtiden så att han får en kompis. 

Nu till det som gör mig irriterad, när jag köpte katten åt mig och min pojkvän så hörde jag och började förstå att min kompis sa till sina kompisar att hon har skaffat en katt och skickade massa bilder? Hon får ju skicka hur mycket bilder hon vill men bara grejen att hon säger att det är hennes katt och att hon har skaffat den till sina vänner? :S

Så jag tog upp det en gång med henne och sa att vi har inte skaffat katt, du har inte skaffat en katt, jag har skaffat en katt åt mig och min pojkvän. Det är min och min killes katt. Och hon verkade bli lite sur då och hon sa att hon ser det som att vi har skaffat katt och att det är hennes också (alltså hennes och min typ) katt för att hon bor här? Och en gång när jag refererade till min kille som husse så fnyste hon till och sa "husse..." och jag bara "va? vaddå?" och hon bara "hur kan han vara husse, han är ju knappt hemma?".

Alltså låter det här märkligt för er eller är det jag som överreagerar?

Anmäl
2018-03-20 15:47 #11 av: rebeckalena

Så hon hävdar i princip att det är våran katt för att hon bor här just nu och att min kille inte kan kalla sig för husse medans han är och gör utbildningen och kommer hem varannan helg, det är först hans katt när han flyttar hem igen? Men alltså, det är ju jag som köpt katten, och jag skaffade kissen åt mig och min pojkvän?

Anmäl
2018-03-20 15:51 #12 av: Hera

Hade det varit hos mig hade hon åkt ut med huvudet före. Man sköter sitt boende. Så enkelt är det.

Men att ni inte skrivit kontrakt är idiotiskt. Tar hon sönder vasken, tex råka få loss den är det ni som får betala

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-03-20 15:54 #13 av: Gaara

#4 Självklart så borde hon ersätta er för de saker hon haft sönder oavsett om det varit av misstag eller ej. Det svåra blir ju bara att få henne att göra det. Nu är det ju inte långt till sommaren så det bästa är väl om ni kan stå ut med henne (samt införa ett städschema) tills det är dags för henne att flytta ut. 

Anmäl
2018-03-20 16:06 #14 av: rebeckalena

#12 Ja jag håller med, vi borde ha skrivit kontrakt...bra att vara efterklok..:/

Jag håller med dig fullständigt, men både jag och min pojkvän trodde ju inte att hon skulle göra såhär eftersom hon är min bästa vän. Man tänker ju att hon borde tänka efter mer och visa respekt? Känns bara som sunt förnuft att hålla efter sig. Man ska väl inte heller behöva säga åt en vuxen människa hela tiden...hon är fullt medveten om att hon ska hålla efter sig och hon borde ta initiativ till städningen själv.

Men som du säger, går något sönder är det ju vi/min kille som får stå för det. Och det är det som gör oss så upprörd också att hon inte tänker på det. :(

Anmäl
2018-03-20 16:11 #15 av: rebeckalena

#13 Ja alltså jag tror ju knappast hon tänker "nu jäklar ska jag ha sönder det och det"...alltså nej verkligen inte så tänker hon nog inte. Så det är ju av "misstag" men jag tycker ändå det är ganska nonchalant att bara ta en del av våran grill och använda som askkopp och ställa på träbordet. Även om det var av misstag borde man ju tänka efter, samma med köksbänken, spisen osv.

Ja vi känner väl att vi får stå ut till sommaren...sen vet jag inte hur våran vänskap kommer se ut i framtiden :/ Hon lär ju i alla fall kanske inte vilja umgås med min pojkvän något mer, och grejen är det att han har inte ens varit taskig mot henne! Min kille är väldigt snäll och tror inte på att säga och kalla elaka saker till människor även fast man är sur på dom, utan lösa det på ett bättre sätt...men ändå så.

Läste du mitt inlägg ang kattungen? Hade bara varit kul att veta om det är jag som är knäpp, det är ju lite OT kanske men :)

Anmäl
2018-03-20 17:12 #16 av: rebeckalena

Juste en sak till...hon går nästan aldrig ut med soporna heller. Kan nog räkna på fingrarna hur många gånger hon har gått till soprummet. Jag brukar vara snäll och gå med hennes kanins sopor som blir när hon rensat buren som hon ställer i trapphuset eller på balkongen, när jag ändå ska gå med andra sopor. Men det känns som att jag gör det väldigt ofta...hon ställer sällan upp och går med soporna :/...och när jag var sjuk och inte orkade så bara växte soporna på hög.

Anmäl
2018-03-20 17:19 #17 av: rebeckalena

Oj skriver mycket nu men glömmer saker...:) Angående hennes kanin så förstår jag ju såklart för kaninens skull att hon inte kunde sätta ut den i vinterkylan nu, eftersom hon är van innekanin, vill ju inte att det lilla djuret ska frysa ihjäl även fast jag helst inte vill ha den i lägenheten...

Men grejen är den att jag kommer ihåg att vi redan i höstas när det var varmare ute började ta upp att vi helst ser att den är ute och visade henne fina uteburar (jag kunde även tänka mig att sponsra henne med uteburen)...men då sa hon att kaninen är så social och blir isolerad på balkongen och att hon vill ha den inne. Alltså jag blir galen...

Anmäl
2018-03-20 17:47 #18 av: 134643

Jag bor som inneboende, tillsammans med min pojkvän. Vi har precis bytt jobb båda två och det har varit väldigt mycket allmänt med sena kvällar och lite tid hemma i det senaste, så igår kväll lämnade vi lite disk kvar i köket som vi tänkte städa undan idag.

På morgonen fick vi ett meddelande av en av de vi hyr av/bor med att köket var alldeles för stökigt. Jag fick vääärldens ångest och har nu storstädat hela köket, för jag vet att jag bor här på deras villkor och jag måste respektera att de vill ha det rent.

Det här är inte ens människor som står mig speciellt nära, och ändå kan jag visa den respekten. Att din vän inte kan det säger rätt så mycket, och jag tycker att det låter som att ett ultimatum kan vara på sin plats. Det är inte okej att förstöra någon annans lägenhet bara för att lan själv är lat och bekväm av sig. Prata med henne ordentligt, sätt upp ett städschema och säg till henne ordentligt om hon inte håller sin halva av avtalet.

She needed a hero, so that's what she became. Medarbetare på tonåringar och RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2018-03-20 18:16 #19 av: parsley

Som inneboende har man vissa rättigheter, bl a 3 månaders uppsägningstid. Nu har ni ju inget kontrakt. Vill hon inte flytta frivilligt så kanske du får acceptera att ha henne där tills det är dags för henne att flytta i vilket fall som helst och finna er i att betala för det hon haft sönder. https://www.hemhyra.se/tips-rad/tank-pa-det-har-nar-du-skaffar-inneboende/

Anmäl
2018-03-20 21:22 #20 av: rebeckalena

#18...Exakt, det är det jag menar. Självklart skulle jag aldrig förbjuda henne att nyttja lägenheten eller ta hem kompisar osv. Men i alla fall att hon skulle kunna respektera att vi vill ha det rent och fint hemma och hålla sig till dom "avtalen" vi gör. Egentligen borde man ju nästan säga åt henne att hon får fixa med kaninen nu eftersom att hon inte höll det hon lovade och vi har tjatat & tjatat på henne...och jag vet inte varför hon har så dålig attityd mot min pojkvän och inte tycker att han har rätt att säga till? :/ Det är ju han som äger lägenheten. Jag trodde verkligen inte det här om henne som sagt...ja det med städschema är ju en fantastisk idé! Fast då gäller det ju iofs att man håller sig till det schemat också haha...hon har ju inte hållt vad hon sagt hittills eller verkat lyssna på min pojkvän framförallt så jag är tveksam till att hon skulle följa städschemat.

Har du några tips på hur jag ska prata med henne och lägga fram allt på ett bra sätt utan att det blir för "aggressivt" så att säga? För då lär hon ju bara sätta upp väggar och försvara sig, och jag kan tendera att brusa upp mig väldigt mycket när min stubin väl tar slut och jag är less.

Anmäl
2018-03-20 21:31 #21 av: rebeckalena

#19 Hon bor här "svart" så att säga, hon hyr inte på något sätt "på papper" så att säga och vi har inte skrivit några avtal. Hon flyttade bara in sina saker och fick ett rum som sitt eget och bor här med mig och betalar halva hyran, så då gäller väl inte det där med 3 månaders uppsägningstid? Hon har ju inget att säga upp. Men vi har ju kommit överens om att hon ska flytta till sommaren då min pojkvän flyttar hem igen så.

Ja tyvärr är det som du säger att vi får stå för om något går sönder. Min killes pappa sa att "ja såhär är det att ha en inneboende, du får väl be henne flytta härifrån helt enkelt" till min pojkvän. Men det ska ju inte behöva vara såhär, vart är hänsynen och respekten någonstans? Hon är ju ändå min vän och jag har alltid sett henne som en väldigt omtänksam och snäll människa så jag trodde aldrig i mina vildaste fantasier att jag skulle skriva detta inlägg...men jag vet inte hon uttryckte ju det som att hon bor här på skoj så min killes teori är att hon tycker säkert det är skönt att komma bort från mamma och pappas hem och få lite lugn och ingen som tjatar och göra som hon vill. Men det funkade ju inte riktigt så. Jag vet ju inte till 100% om hon tänker så men eftersom att hon sa att hon bor här på skoj?

Sen blev vi även irriterade på varandra för någon vecka sen då hon sa att hon bara hade 150 kr kvar av lönen och då skojade vi och jag sa att men gud jag kan hjälpa dig med mat osv. Vilket jag såklart hade gjort. Men då kom det fram sen att hon har sparat undan en massa pengar? Och då sa jag att jamen herregud ta av dom då för att kunna leva lite bättre, det handlar ju om ca 3 månader till, och när hon flyttar hem igen så behöver hon inte betala något hemma. Så då tjänar hon ju upp dom pengarna igen direkt. Men hon vart skitsur och sa att dom pengarna vill hon väl ändå inte ta ifrån när hon bor här, dom ska hon ha till sen. Och min pojkvän och hon hade tydligen diskuterat om hyran och då hade hon inte tyckt att hon skulle ta från sina sparpengar om det behövs för att betala sin hyra utan då ska han lägga ut från sin sparpengar? Förstår inte riktigt det där, det är ju ändå hon som nyttjar lägenheten tillsammans med mig. Och man kan ju minst sagt säga nyttjar.

Anmäl
2018-03-20 23:01 #22 av: Hera

En vän beter sig inte så. Så ut med henne.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-03-21 07:41 #23 av: Geru

Som tidigare personer sagt så ut med den dåliga vännen. I framtiden rekommenderar jag starkt kontrakt, och att man faktiskt undersöker om den som ska vara inneboende kan vara lämplig eller inte, för att spara en massa problem.

Det finns alltså en chans att hon rakt ut utnyttjar situationen bara för att hon själv inte gillar att göra saker, så jag skulle slänga ut personen och sedan helt enkelt bryta kontakt.

Anmäl
2018-03-21 07:45 #24 av: MonicaLagerquist

Nej jag skulle be henne att ta sin kanin och flytta omgående.

Vill du inte det så skriv ett brev med det du vill ha sagt och lämna det till henne samtidigt som du överlämnar städschemat .

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-03-21 08:30 #25 av: JazzBass

Jag vet vänner som bott tillsammans men behövt flytta isär för att inte vänskapen ska gå om stöpet när såna här saker inte alls fungerat som önskat och man bara har blivit irriterade på varandra.

Då jag bodde tillsammans med andra under delar av studietiden så var det A och O att ha ett städschema och klara regler med hur man beter sig (t.ex. man diskar genast efter att man lagat mat och ätit, och torkar av alla bordsytor man använt), och funkar det inte så åker man ut. Det funkade alltid där jag bodde, åtminstone hyfsat väl. Så jag tror på att upprätta både ett städschema och en lista med alla regler som gäller i hushållet, som din pojkvän som officiell ägare till lägenheten tvingar din vän att skriva under om hon vill bo kvar. Har man sånt här till pappers och synligt framme (på en köksvägg till exempel), så är det också mycket lättare att se till att sköta sin del.

Givetvis ska hon ersätta eller reparera det som hon haft sönder. Men det kan vara svårare att få fram några såna pengar. (Av den här orsaken är det vanligt att hyresvärdar uppbär någon månads extra hyra i början som pant för att täcka eventuella kostnader som hyresgästen förorsakat). 

Kom och tänka på en sak till. Kan det vara så att hon tycker det är tillräckligt att hon flyttade in med dig tillfälligt för att det hjälper er ekonomiska situation, och att hon därför inte tycker hon har lika stor andel i skötseln av er lägenhet...?

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-03-21 10:43 #26 av: Gaara

#15 Läste det om katten nu och det är ju helt sjukt att hon ser den som sin... Kan säga att hade min kompis betett sig på det sättet så hade jag kickat ut den direkt. Det är en sak att vara slarvig med städning men en helt annan sak att ljuga ihop för folk att man skaffat ett djur fast det är de man bor hos som gjort det. Och att fnysa över att din kille är husse... Det är skitsamma om han så bara skulle träffa katten en gång. Han är ändå husse eftersom det är din katt och han är tillsammans med dig och hon kommer aldrig bli matte eller liknande till den. Skulle inte förvåna mig om hon kommer bli skitjobbig när det är dags för henne att flytta ut. Typ att hon vägrar flytta eller att hon kommer försöka kräva att få katten eller att få ha "delad vårdnad" om den då hon anser att den är lika mycket hennes som din...

Anmäl
2018-03-21 12:06 #27 av: Amandla

Skriv ett kontrakt där det står hur mycket hyra hon ska betala och när, när hon senast ska ha flyttat ut, att hennes kanin ska skötas om ordentligt (och vad det innebär inklusive soppåsar) och att det är enbart hennes ansvar, att hon själv står för sin matkostnad och andra utgifter hon har. Gör ett städschema och inkludera i kontraktet (specificera vad som ska göras, även sånt som att gå ut med soporna dit där de ska vara).  Hon SKA skriva under det bums, annars får hon flytta hem till sina föräldrar snarast. 

Även om det bara är några månader  kvar så skulle det ju kunna eskalera ordentligt att hon missköter sitt boende, det är ju inte du och din kille som är hennes föräldrar men det är precis så hon uppför sig. 

Lycka till!Glad

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2018-03-21 15:10 #28 av: Tuulikki

Säger precis som Hera. Hade det varit hos mig hade hon åkt ut med huvudet före.

Sluta dalta med henne! Du säger att du inte vill säga ifrån "aggressivt" och att du har kort stubin och det kanske är det som behövs? Ut med henne!

↠ Just keep swimming ↠ 

Anmäl
2018-03-21 17:10 #29 av: rebeckalena

#26 Fast det är ju inte en sak att vara slarvig med städning? Det är en sak om man är lite slarvig först...men att låta allt bli äckligt i lägenheten om inte jag gör något åt det och inte lyssnar alls på vad vi säger och går sin egen väg. Och blir bara tvär när min kille säger åt henne. Tycker du att det är "en sak" (du har väl löst mitt första inlägg ordentligt)...bara nyfiken? 😊

Men det med katten håller jag helt och hållet med dig, bra skrivet! Exakt så jag tänker och känner :/

Anmäl
2018-03-21 17:36 #30 av: rebeckalena

#25 För att svara på det sista i ditt inlägg. Hon flyttade in för egen skull också för hon tycker ju att det är jätteskönt att bo hemifrån. På henne lät det först som att hon hoppades på att bo ännu längre än sommaren men nu är hon medveten om att hon ska flytta när min kille är klar med utbildningen.

Även fast man betalar hyra har man ju ingen rätt att vara oförsiktig med en annan människas lägenhet? Och låta mig hålla efter allting, hon vet ju hur vi vill ha det. Och hon skulle ha kaninen inne för att HON vill att den ska vara där...alltså det är ju sjukt?
Och säga att min kille inte borde säga åt henne osv, vad är det liksom?
Det finns något som heter hänsyn och respekt, vilket jag trodde hon hade. Hade jag varit inneboende hade jag hållt efter mig och lyssnat på vad ägaren säger vad gäller lägenheten, även om jag hade varit stökig i mig själv så får man tänka om när det inte är ens eget hem.
Tycker du att hon har rätt att slippa städa och hålla efter sig och lyssna på oss bara för att hon betalar hyra, på riktigt? Plus vara oaktsam.

Eller var det bara en fundering att HON kanske tänker så? 😊 oavsett om hon tänker så är det ju väldigt konstigt.

Anmäl
2018-03-22 08:34 #31 av: molbojse

Jag var inneboende hos en kvinna som var som du beskriver din vän, och ännu värre. Den lägenheten var ett fall för Maniska Samlare.. Man fick kliva över saker i hela lägenheten och hon hade dessutom fyra katter vars lådor aldrig rensades. Det stinker kattpiss i hela lägenheten och du får ha skor på dig inomhus för att slippa byta strumpor när du lämnar hemmet... Jag var den enda som städade och vi bodde tre personer där. Jag var den enda som plockade undan, dammsög, skurade golven, rensade kattlådorna, plockade undan disk, höll efter på köksbordet osv. Jag stod vid ett tillfälle i tre timmar och skurade fogarna i köket med en gammal tandborste och det borsthuvudet var kolsvart när jag var klar. Det var så skitigt och stökigt i det hemmet att man kunde hitta 10 år gammal möglig post i ett hörn.

En gång, när kvinnan i fråga, varit och jobbat på en festival i fyra dagar så hade jag passat på att röja upp i heeela lägenheten så det såg ut som ett hem igen. När jag var klar så såg man golvet, man kunde gå fritt i hela lägenheten, rent köksbord, ingen disk eller skräp på köksbänkarna, rena mat- och vattenskålar til katterna, rena lådor, osv. Slängde otaliga soppåsar med rent skräp och höll igång i drygt 12 timmar per dag, varje dag. När jag var klar var klockan sent och jag orkade inte gå ut med den sista lilla futtiga soppåsen (sopnedkast utanför huset) 23:30 på kvällen när jag skulle upp 6:30 dagen därp. Jag lämnade därför den i hallen men ve och fasa! Gissa om jag fick en rejäl utskällning dagen efter för att min hyresvärd kommit hem mitt i natten och snubblat på påsen... >.> 

Anmäl
2018-03-22 11:48 #32 av: JazzBass

#30 - Ja, det där sista jag skrev var bara en fundering hur hon möjligtvis kan se på saken, och ja, jag håller helt med dig. Med tanke på allt det där om katten och kaninen också (som jag inte läste allt om före jag skrev inlägget) så är ju hennes beteende helt sjukt och oacceptabelt. Ut med henne bara. 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-03-24 07:35 #33 av: MonicaLagerquist

Hur går det?Har din inneboende bättrat sig?

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-03-24 16:43 #34 av: rebeckalena

#33 Nej verkligen inte...vi båda har jobbat och haft annat att göra så jag har varken haft tid eller lust än att sitta ner och prata med henne, och det känns som att jag bara kommer bli förbannad när vi pratar för när man säger åt henne blir hon ju bara sur och nonchalant...vi har ju redan sagt åt henne flera gånger både jag och min pojkvän utan resultat, det har bara resulterat i att hon blir sur eller säger att hon ska ändra på sig vilket aldrig sker. Och min kille vill hon inte ens prata med längre, man märker ju det genom att hon inte ens hälsar på honom när han kommer hem.

Jag har nästan en känsla av att hon inte kommer bättra på sig även om jag sätter mig ner och snackar med henne igen, hon har ju inte gjort det hittills så? Och när min pojkvän kommer hem från utbildningen på måndag och är hemma över veckan ska jag prata med honom om att vi ska be henne antingen köpa utomhusbur åt kaninen eller att den får bo hos någon hon känner till hon flyttar hem...hon fick ju en sista chans då vi klart och tydligt sa "detta är sista chansen om den ska vara här inne, då ska du hålla efter ordentligt och det räcker inte att sopa, du måste även dammsuga upp allt hö och skit nån gång i veckan" och hon har gjort varken eller. Så eftersom hon inte höll sin del av avtalet så att säga, då ska väl inte vi hålla våran del heller..det är väl inte mer än rätt? Hon visste ju vad villkoren var...

Däremot har hon nog börjat märka att jag är rejält irriterad och less på henne.

Senast igår så kommenterade jag att hon inte städat undan höet från kaninen och hon sa ingenting och bara gick in på sitt rum irriterat. Och idag hade hon lämnat det igen så jag fick ta hand om det...jag förstår inte hur hon tänker. Hon beter ju sig som en trotsig tonåring.

En person rekommenderade till mig att göra städschema med böter. Alltså om man inte utför tex. dammsugningen som man har ansvar för den veckan senast onsdag (bara ett exempel så du förstår hur ja menar) så får man lägga 100 eller 200 kr i bötesburken. Det kanske låter löjligt, men väldigt effektivt. Det skulle nog vara enda sättet att få henne att hjälpa till.

Anmäl
2018-03-24 18:09 #35 av: [AnimeV4]

#34 Jag tror som du att hon inte kommer att bättra sig. På hög tid att slänga ut henne, tycker jag. Även om det känns elakt, för hon är ju oerhört respektlös och elak mot er fastän ni var snälla och lät henne bo där.

Det märks att hon vet att inget händer om hon bara ignorerar uppmaningarna och någon som inte vill bättra sig kommer heller inte att göra det. Hon verkar känna sig trygg i att få bo kvar tills din pojkvän är klar med utbildningen.

Ge henne ett datum på när hon ska vara ute, annars säger du att hennes grejer kommer att stå utanför dörren på det datumet. Du kan vara dryg tillbaka och sätta upp en lapp på dörren, så behöver du inte ta samtalet och bli förbannad heller.

Usch, jag spyr på sådana människor.


Anmäl
2018-03-25 00:54 #36 av: Hera

alltså varför fortsätta tramsa. hon skiter ju i vad ni säger och ni mesar och låter henne stanna. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-03-25 09:45 #37 av: Maria

Hon ska ju snart flytta och då är allt över.

/Maria

 

Anmäl
2018-03-25 11:22 #38 av: Hera

#37 efter att ha vott där över ett år. och det är några månader kvar.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-03-25 17:24 #39 av: rebeckalena

#35 Jag pratade med min pojkvän i telefon igår och vi ska ta ett snack med henne till veckan. Om hon inte tar till sig vad vi säger då och bara blir arg eller upprörd så finns det inget mer att göra och då vet jag inte hur det kommer bli med våran vänskap heller. Den står ju redan på spel efter hur hon har betett sig det här året. Min förhoppning är att hon efter detta snack då jag kommer säga hur besviken jag är och hur less jag är på det här, äntligen kommer förstå hur illa hon har betett sig och be om ursäkt både till mig och min pojkvän. Men jag är rädd för att det inte kommer bli så med tanke på hur det har varit hittills och hur hon reagerat när vi sagt åt henne...

Jag vet inte vad som har hänt med henne, och både mina föräldrar som känt henne väldigt länge och min pojkvän och jag såklart är väldigt chockade. Det här är inte den personen vi känner henne som. :( Det var ett stort, stort misstag att ens be henne in flytta in hit. Men det trodde vi ju inte när vi lät henne flytta in med mig, min pojkvän var ju också helt säker på att det skulle gå hur bra som helst eftersom att hon är min kompis och kan bete sig. Trodde vi...

Ja egentligen är det ju löjligt hur jag går runt och funderar på hur jag ska ta samtalet på bästa sätt utan att såra henne eller låta för elak. När hon uppenbarligen inte verkar bry sig alls. Saken är den att min pojkvän är en person som starkt ogillar att ta konflikter med folk och han ser helst att alla mår bra och är överens med varandra jämnt. Jag har egentligen inga problem alls med att säga mina åsikter och ta diskussioner men varför det varit så svårt just med henne är för att vi varit bästa vänner så många år...hade hon varit en främling som hyrde lägenheten med mig hade hon varit ute för längesen. Men jag har sagt åt min pojkvän att han måste ju våga sätta ner foten hårdare nu också och säga åt henne på skarpen att nu räcker det och att nu är han riktigt less, särskilt eftersom han är den som står som ägare på lägenheten också.

Anmäl
2018-03-25 17:43 #40 av: [AnimeV4]

#39 Jag förstår precis. Konflikter är inte min grej heller. Men det enda som hjälper är att sluta dalta och säga "Du får en vecka (vilket är generöst!), annars ska du vara ute (datum). Är inte sakerna borta då finns allt utanför dörren."

Riktigt svårt när det är en person som iallafall varit så nära :/ Att dalta är dock en björntjänst.

Jag vet en som är närmare 30 och han betalar hyran när det passar. Hans mamma har många gånger sagt "Du åker ut på (dag)!", men inget händer. Han har även ljugit om att han varit till soc/FK för att fixa de blanketterna han behöver för att få pengar. Han har nog inte bättrat sig.


Anmäl
2018-03-28 00:55 #41 av: nevamisse

Usch vilken situation, det är ju inte mycket annat att göra än att be henne flytta ut omgående. Du ska inte känna att du slänger ut henne, det är hon som har betett sig illa och inte respekterat reglerna som ni varit överens om, dessutom har hon ju ett hem eftersom hon ska flytta hem igen till sommaren.

Bättre att ni får ut henne nu än att fler saker blir förstörda i lägenheten. Exempelvis knivmärken i bänkskivan är ju hemskt tråkigt och besvärligt/dyrt att byta ut, helt oacceptabelt. 

Anmäl
2018-03-31 19:48 #42 av: annzoo

Sådana personer bättrar sig inte. Om din kille är hemma under en vecka så hjälp till att kasta ut henne. glöm inte att få tillbaka nyckeln.

Då hon bor svart i eran bostadsrätt så kan du och din pojkvänn råka illa ut. Detta kan du använda som argument att de kommit på detta och hon måste ut omg.

Anmäl
2018-04-03 09:24 #43 av: Gaara

Hur har det gått nu då? Angående hennes kanin så är det en dålig idé att be henne skaffa en utebur om kaninen alltid gått inne eller gjort det en längre tid. Den är då inte van vid kylan ute och även om det blir en isolerad utebur så riskerar den att bli sjuk och dö. Så om hon ska vara kvar men inte den så är det bättre be henne att låta den bo hos någon annan så länge. Men jag hoppas att även hon flyttar ut snart för er skull.

Anmäl
2018-04-04 19:55 #44 av: rebeckalena

#43 Det är väl ingen fara om hon ställer ut den på våren när det blir plusgrader heller? Det var ju det som var överenskommelsen från första början. Men hon har inte hållt sin del ang att hålla efter i lägenheten efter kaninen för fem öre, och då känner inte jag att det är rättvist att hon ska få ha kvar kaninen här inne när hon uppenbarligen inte kan ta undan efter den.

Det är fortfarande minusgrader här i Norrbotten speciellt på natten. Så om hon nu tycker att det är för kallt för kaninen att vara ute än så får hon ha kaninen hos sina föräldrar tills hon flyttar hem eller om någon kompis till henne är intresserad att ta hand om den medans hon bor kvar här. För här inne får den inte vara något mer, efter alla chanser hon fått.

Självklart skulle jag inte kasta ut kaninen om det finns risk att den blir sjuk och dör, jag är ju ingen djurplågare...men räknas det fortfarande som för kallt får den bo någon annanstans till hon flyttar hem. För nu har vi fått nog av det här...

Anmäl
2018-04-04 22:28 #45 av: IdaSoren

Släng inte bara ut kaninen, släng ut henne också! Om både du och din kille är så trötta och har fått nog som du skriver så borde valet vara LÄTT. Jag hade aldrig tagit sådan skit under så lång tid, människor som beter sig sådär är inga riktiga vänner och förtjänar absolut inte den gästfriheten ni har gett henne. Om relationen är viktig för dig så går den kanske att reparera i efterhand, men ju längre tid du låter henne stanna, desto mer tror jag att er relation förstörs och går kanske aldrig att reparera istället. Jag tror inte att du vinner något på att låta henne stanna kvar, det är endast hon som gör det - och hon verkar inte vara ett dugg tacksam.

Anmäl
2018-04-05 00:47 #46 av: [AnimeV4]

#44 Jag tycker att det låter som en bra plan att låta henne lösa ett annat boende för kaninen! Jag tycker även som många andra att hon bör bli utslängd också.


Anmäl
2018-04-06 21:23 #47 av: rebeckalena

#46 Liten uppdatering om hur det har gått...jag tänkte prata med henne idag om först och främst situationen med hennes kanin men även det viktigaste av allt vilket förstås är hela situationen med att ha henne boendes här...men hon hade ganska bråttom för hon skulle iväg och vara med någon kompis så jag hant bara prata om kaninen snabbt.

Jag sa bara rakt ut att du får börja fundera på att ta ut din kanin härifrån för det funkar inte. Och förvånande nog så sa hon inte emot, utan hon sa bara att visst jag kan köpa en utebur och sätta den på balkongen....nu är det inte för kallt så länge buren är isolerad och har värmelampor, sa hon. Plus att hon nämnde att hon hade ju gått med på det när vi gjorde överenskommelsen, alltså att hon skulle ta ut den till våren när den klarar av att bli utekanin.

Och på tal om överenskommelsen då. Jag behövde verkligen lätta mitt hjärta med allt jag velat säga till henne och då sa jag ju att det är inte bara för att det börjar bli vår som den ska ut, utan även för att du inte följt överenskommelsen vi gjorde. Hon stod först bara tyst som ett frågetecken. Och då sa jag att dels har du inte dammsugit en enda gång sen vi snackade om det här sist (vilket var månader sen) vilket du lovade att börja göra, och sen städar du fortfarande inte undan höet osv efter dig hela tiden. Angående dammsugningen så sa hon att vi är mycket mer pedant än henne och att hon inte har tyckt det är stökigt och något problem. Men det är ju för f*n inte det det handlar om...vi sa klart & tydligt att hon måste börja dammsuga men hon har struntat i det. Hon ryckte bara på axlarna och sa väldigt drygt "ja men jag ska börja kolla efter en utebur nu". Och sen hävdade hon att hon visst har städat undan höet efter sig ordentligt med sopen...men jag har ju varit hemma och sett att hon INTE har gjort det xD Herregud...

Och sen frågade hon hur lång tid hon har på sig att köpa en utebur, och att om det är väldigt panik att kaninen ska ut så får hon väl flytta hem till sina föräldrar och ta kaninen med sig dit på en gång. Och då sa jag precis som jag bestämde tidigare att hon får 2 veckor på sig att fixa allt för kaninen därute, för ger man inte en tidsgräns så LOVAR jag, då kommer det inte ske...

Men alltså. Hon försvarar sig på ett ganska korkat sätt, sa att hon hade ifrågasatt om min kille var dum i huvudet angående en annan sak, rycker bara på axlarna och svarar väldigt nonchalant. Inte ett enda "okej förlåt, nej jag vet att jag varit slarvig...". Nej, ingenting. Lika dryg som när man alltid diskuterat med henne medans hon bott här och sen sa hon att hon hade bråttom och ska ut och stängde dörren. Väldigt besviken på henne nu faktiskt...hon brydde sig ju inte ett dugg om att hon inte hade hålli sig till överenskommelsen. Men däremot så blir hon skit irriterad i fall andra inte håller sig till överenskommelser. Alltså helt otroligt...

Men jag kommer ta resten med henne också när hon har tid igen, nu måste jag få säga hur jag känner och försöka få henne att förstå. Vilket jag tyvärr tvekar på, har en känsla av att hon kommer bete sig likadant som när jag tog upp det här. Och att tillägga så sa jag det på ett lugnt sätt, var inte elak på något sätt och kom med påhopp eller liknande alls.

Anmäl
2018-04-06 21:41 #48 av: 134643

#47 Helt klart så struntar hon i att det är dina/era regler hon måste följa. Det är ni som bestämmer precis hur det ska se ut hemma och vilken nivå städningen ska ligga på. Tro mig, jag lever för tillfället med en sjukt pedantiskt människa vars syn på vad som är "stökigt" och "smutsigt" är låååångt under min. Men det är ju jag som ska anpassa mig efter dem eftersom jag bor i deras lägenhet, inget annat. 

Helt ärligt så kanske hon hade lyssnat bättre om du inte var så snäll Oskyldig Jag tycker fortfarande att hon ska ut... Hon erbjöd sig ju att ta med kaninen till sina föräldrar och bo där ett tag? Jag tycker att det lät som en bra idé haha. För helt ärligt, det tar inte mer än några timmar att fixa en utebur. Varför får hon två hela veckor på sig? Hon kan göra det imorgon. 

She needed a hero, so that's what she became. Medarbetare på tonåringar och RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2018-04-06 22:21 #49 av: [AnimeV4]

#47 Kul med uppdatering, även om hon fortfarande är en dryg jävel. Jag förstår inte varför ni inte slänger ut henne asap utöver att ni är/var vänner? Förlåt om jag missat det. Hon kommer inte att bättra sig. Åh, vad jag spyr på människor som henne! 

#48 Håller med. Jag skulle ha sagt "Bra, då ska kaninen vara ute senast söndag".


Anmäl
2018-04-07 15:16 #50 av: rebeckalena

#48 Det är exakt det hon gör, och du säger precis som jag tänker om hela situationen! Det är helt okej att ha olika grundsyner på städning eller vad man ska kalla det, och det jag tycker är stökigt kanske inte våran inneboende tycker är stökigt.  Men precis som du säger, oavsett hur stökig man själv är, får man anpassa sig om man lever i någon annans boende...men jag vet inte hur hon tänker, hon ser våran lägenhet som någon chill plats där man inte behöver göra något känns det som.

Och eftersom att det är jag och hon som bor här till min kille flyttar hem, så tycker hon väl att hon kan vara stökig om hon vill. Och jag vet inte om jag nämnde det, minns inte, men hon tycker ju inte att min kille ska säga åt henne alls. Men oavsett så är det ju hänsynslöst mot mig att bara lämna efter sig och vara stökig, då är det ju jag som får ta på mig allt vad gäller städning och att hålla efter...så väldigt dålig moral av henne där också.

Och när min kille har sagt åt henne gällande vissa saker så kan hon säga "ja okej, det kan väl JAG gå med på" på ett väldigt nonchalant sätt...eh, ja, du har inget annat val än att gå med på det och lyssna tänker jag. Men hon beter sig som att hon bestämmer i huvudsak och att hon möjligen är villig att kompromissa med oss. Alltså vafan...ska man skratta eller gråta?

Håller med, borde inte ha gett henne 2 veckor. Tänker mig fram till nästa söndag kanske. Varför det var så viktigt för mig att ge henne en tidsgräns är ju såklart därför att det inte händer annars, men med en tidsgräns så vet hon hur lång tid hon har på sig och förhoppningsvis så förstår hon att fixa det inom den tiden, annars får hon tyvärr ta hem  sin kanin till sina föräldrar och då är de ju hennes val om hon vill flytta hem med den...det har varit ganska känsligt det här eftersom hon varit min vän sen vi var små. Men jag har fått insikten nu att hon verkar ju inte bry sig alls, eller hon bryr sig inte alls, om vad jag säger, mina åsikter och hur jag känner så hon är ju den som nästan sabbar den här vänskapen. Då känner jag bara att varför ska jag gå runt och fjäska för henne och vara rädd att säga fel så inte vänskapen förstörs osv...nu är det slut med det.

Anmäl
2018-04-07 17:31 #51 av: [AnimeV4]

#50 Hejar på dig!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.