Förhållande

När partnern slår...

2019-01-11 20:41 #0 av: Lona

Det här gäller inte mig utan en nära vän.
Hon och hennes sambo har haft det lite struligt ett tag, hon tycker att deras förhållande har stagnerat och att partnern varit sur och arg för det mesta (vilket han har, åtminstone när jag träffat honom).

Nu berättade min kompis att på nyår när de var på middag med andra vänner så hade hennes partner lappat till henne "för att hon var dum".
De har absolut inte det där "klassiska misshandelsförhållandet" där mannen på olika sätt bryter ner partnern både fysiskt och psykiskt, snarare är det min kompis som är mentalt starkast av dem.
Men...för mig är ett slag ett slag för mycket, då tar man sina saker och går (eller rättare sagt, slänger ut partnerns prylar och sparkar ut honom genom dörren om man har möjlighet). Eller?
Personer som inte kan hantera sin ilska och som dessutom blir arga för småsaker har jag ingen som helst respekt för. Kan de dessutom lappa till någon så är de långt över gränsen! Har det samband med alkohol så sjunker min aktning ännu lägre, åtminstone om man egentligen inte har problem med spriten. Blir man otrevlig och förbannad när man dricker så låter man bli!!!

Det har alltid varit solklart för mig, men när det plötsligt gäller personer man känner väl och bryr sig om så är det inte lika svart eller vitt längre...
Jag vet inte riktigt vad jag vill med det här inlägget, kanske bara skriva av mig, men förmodligen få bekräftat att jag tänker rätt när jag tycker att hon ska lämna honom.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-01-11 20:44 #1 av: koppargaller

Ja, du tänker rätt.

Anmäl
2019-01-11 21:14 #2 av: MonicaLagerquist

Ett slag är ett för mycket.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-01-11 21:40 #3 av: Stallmima

Håller helt och fullt med dig!  Har du pratat med din vän om detta?

Anmäl
2019-01-11 22:02 #4 av: Spectabile

#0 Du har helt rätt, ett slag är ett slag för mycket

Anmäl
2019-01-11 22:19 #5 av: BlåPastell

Ett slag är för mycket och att göra det för att hon var "dum" är inte okej. Det kommer inte sluta

Anmäl
2019-01-11 22:27 #6 av: Loris M

Helt klart tänker du rätt! Utan tvekan.  Stannar hon kvar kommer han att slå igen. 

Jag reagerar på det här: "De har absolut inte det där "klassiska misshandelsförhållandet" där mannen på olika sätt bryter ner partnern både fysiskt och psykiskt, snarare är det min kompis som är mentalt starkast av dem."

Är du säker på det? Det är ofta så subtilt att varken den som misshandlas eller omgivningen förstår det. Inte i början i alla fall. Det sker successivt och gränserna för vad som är är okej flyttas hela tiden och till slut slutar det som för din vän. Sen är ju den som blir misshandlad ofta "duktig på" att dölja vad som pågår bakom stängda dörrar. 

Sen är det också så att det klassiska är inte att den som misshandlar är den starke - mentalt och på andra sätt. Det är oftare tvärtom och  styrkan i den som blir misshandlad triggar igång och skrämmer den som misshandlar, som ofta är svag och osäker.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2019-01-11 22:29 #7 av: Emptymoment

Det mest önskvärda skulle vara att..."ta" hans händer ifrån honom. Hoppas hon finner styrkan och modet att lämna honom.

That body doesn´t have a Monado anymore, who knows how much life it´s got in it?

Anmäl
2019-01-12 13:02 #8 av: wildfire

#0 Du tänker helt rätt och hon borde bara kasta ut karlen. Är inne i samma tankar som Loris för det är så det går till.

Sen vet vi inte vad som händer bakom deras fyra väggar,sånt här har en förmåga att inte synas utåt för den som drabbas kan ha svårt att prata om det oavsett hur goda vänner den har så är det ofta en skam med i bilden,skam och skuldkänslor fast offret är helt utan skuld.

Tycker du ska försöka prata med henne och håll ögon och öron öppna. Kolla in hur hon mår om hon förändras eller om du ser blåmärken och att hon berättade för dig kan också vara ett rop på hjälp så håll ögon och öron öppna för ofta ligger mer bakom än vad en person visar och säger.

Att få en smäll för man är dum låter i mina öron väldigt konstigt för tänk om alla skulle springa runt och lappa till alla för dom är dum hur skulle det se ut och hur illa skulle människor må. Är nån dum så tar man det i ord som lägg av eller säger helt sonika att nu är du dum men slag nä där går gränsen för vad man ska acceptera.

Hoppas innerligt det ordnar sig för din vän för ingen ska behöva ta emot ett enda slag och som du skriver själv så är ett slag ett för mycket Blomma


Anmäl
2019-01-12 23:16 #9 av: spiritoffalconer

Ett slag för mkt.

Anmäl
2019-01-13 11:38 #10 av: OlgaMaria

Tycker det är klokt att inte se saker helt svart och vitt, för deras problem går säkert djupare än att bara han har problem att hantera sin ilska. Men, att han slår till henne är ju ett kvitto på att deras relation inte fungerar. Men - man kan bryta ner en annan människa på andra sätt än genom våld - och våld har en tendens att komma fram när inget annat fungerar. Jag tycker inte man kan se ensidigt på saken - det låter inte som att det är ensidigt i det här fallet. Men däremot kan det mycket väl vara så att hon behöver lämna för deras relation fungerar inte - men man behöver ändå inte se svart och vitt på saken.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2019-01-18 19:36 #11 av: Machinelife

Jag tänker att ett slag ger rum och risk för att det ska eskalera och bli värre och ännu grymmare.  Att "ribban höjs". Fyfan.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.