Förhållande

Äldre män som har förändrats.

2019-11-18 10:22 #0 av: Wonnalesan

Jag låg och läste om en kvinna vars äldre man hade förändrats så mycket, de var väl i 75 års åldern. Han hade varit världens snällaste förr, men nu börjat härja och slog henne bla i ryggen med en bok.

Jag kom att tänka på allt som man hört och hör av äldre väninnor, släktingar samt min mammas äldre väninnor då de levde.

Min pappa var en ömhjärtad man, men blev knepig, sparsam med allt. Mamma fick inte ha Adventsljusstakarna tändatvingades gå i mörkret och snubbla., dessutom älskade hon dessa ljusstakar. Hon berättade för oss flickor , hon ville nog vi skulle säga till pappa. Men vi tyckte naturligtvis-det är väl bara att tända dom-.

Han tvingade henne att lägga sig samtidigt för att ha kontrollen över henne. Det slutade med att mamma kastade en stol på honom, då blev han ett offer. De rymde åt varsitt håll och syrran och jag fick leta.

Knuffar, slag, kontroll, skrik och elaka ord är det jag minns av andras berättelser.

Min egen man har fått spariver på småsaker, kontroll. Det gäller att markera i tid att sådant inte går för sig. Men är man svag kan det vara lätt att ge efter för galenskapen.. -Tjata inte-  är något alla kvinnor får höra, då de inte gör de enkla saker som man ber om.

Men det ska visst startas en organisation som ska hjälpa äldre kvinnor i svåra förhållanden.

Först tar vi hand om barnen, så föräldrarna, sedan våra sjuka män. Beundrar dessa starka kvinnor som sliter och far illa i det tysta...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-11-18 10:30 #1 av: Maria

Fast det låter ju inte normalt. Snarare en begynnande demens kanske.
Det är ju ofta små förändringar som smyger sig på och drabbar både män och kvinnor.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-18 10:36 #2 av: Wonnalesan

Nej inte är det normalt, men vanligt tror jag?

Min pappa blev dement av stroke. Men nu minns jag inte hur många kvinnor det var som blev slagna och mördade av sina äldre män. Var det inte nyss en 80 årig man som slog ihjäl sin gamla fru?Jag generaliserar inte utan bara tänkte på detta då jag läste -Hemmets journal-.

Visst förändras vi alla med åldern, gränserna flyttas och man har inte samma gräns som när man var yngre. Men män som inte varit våldsamma som förändras är nog rätt många som man hör. Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-11-18 10:48 #3 av: Maria

En människa som aldrig varit våldsam och som på äldre där utvecklar ett våldsamt beteende är med högsta sannolikhet sjuk. Det finns ju olika sorters demens som yttrar sig på olika sätt.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-18 11:03 #4 av: Wonnalesan

Ja det är väl troligt, men jag menar inte bara våld utan andra olater som extrem sparsamhet, njugghet, kantighet, spydigheter och kontrollbehov.

Det kan väl bottna i ångest, sjukdom osv. Men jag läste om mäns testosteron att då det sjunker så påverkas de av det i sin personlighet.

När de pensioneras så flyttar de ofta över kontroll till hemmet och ska börja ändra på saker, de blir ofta sysslolösa och saknar sitt arbete vilket kan resultera i depression  mm. Jag bara minns allt som jag hört, det var ingen vetenskap...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-11-18 11:17 #5 av: Maria

Fast de "olater" du beskriver är ju små personlighetsförändringar som just är olika former av begynnelsen på demenssjukdomar.

Ångest och depression är ju också sjukdomstillstånd.

Jag tror absolut inte detta är ett slags "normaltillstånd" men har man alltid varit kontrollerande, snål osv så är det väl snarare ett personlighetsdrag. Det kanske blir tydligare när man som pensionär är ledig och man är tillsammans hela dagarna.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-18 11:43 #6 av: Wonnalesan

Ja då kanske det är så att min man som var väldigt generös, blivit så snål. Nu blev jag lite rädd faktiskt för hans mamma är döende i Alzheimers, hon är 90 år, hennes systrar fick också det och mamman till dom. Men de blev aldrig elaka vad jag minns.

De insjuknade vid 65 årsåldern ca.

Att gubben är snål får jag väl leva med? Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-11-18 11:46 #7 av: Tullipan

Jag minns hur min morfar förändrades på äldre dar. Eller egentligen ska jag inte säga att jag minns så mycket, jag var ju ganska ung då, men mamma har berättat mycket. Det här med snålheten kom tvärt och att inga lampor fick lysa. Jag minns att när jag kom till mormor och morfar på vintern så kunde de sitta framför TVn och det var alldeles svart i hela huset i övrigt. Inga fönsterlampor tända alls. Och satt morfar och läste en tidning vid köksbordet så skulle övriga huset vara helt nedsläckt och bara kökslampan fick lysa. Mormor stod ofta i mörkret och diskade.

Vad jag vet var han inte dement och han körde ju bil tills sitt sista levnadsår och hade inga problem att hitta i trafiken. Vad mamma har berättat så var han inte alls så tidigare år med att man inte fick tända lamporna. Det var något han fick för sig senare.

Anmäl
2019-11-18 12:15 #8 av: Wonnalesan

#7#

Precis så beskrev många av dessa kvinnor det. Männen ville börja styra i det lilla, med elen, telefon, ja allt som kostade. Men att köpa ny bil gick bra.

Minns att de också kommenterade kvinnans figur i negativa ordalag och på fester bjöd de upp unga flickor utan kritiskt tänkande. Fruarna såg pressade ut.

Många märkliga beteenden som de själv ansåg helt normala, mina mostrar berättade egendomligheter som att tex dra ner rullgardinen då frun ville se ut. Makt och kontroll som det känns. Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-11-19 07:37 #9 av: Draknästets_Reptiler

Första tanken som slog mig när jag läste var att det låter väldigt mycket som Vaskulär demens eller Frontallobsdemens ?

Personlighetsförändring, aggressioner, kontrollbehov, kan vara indikationer på detta.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-11-20 14:42 #10 av: Åsa S

tror också sånt där kan vara början på demens och det finns kvinnor som blir lika förfärliga när de blir äldre. Jobbar i butik och har varit med om flera riktigt arga och elaka gamla tanter med som skriker fula ord till sina makar och smäller till dem med handväskan ifall de inte gör allt till belåtenhet.

Anmäl
2019-11-20 16:00 #11 av: Scorpio97

I min närhet har jag sett ungefär lika många kvinnor som män som förändrats på sättet som beskrivs i tråden. Så enligt min erfarenhet har det inget med kön att göra.

Oavsett är det naturligtvis hemskt, och det måste vara jobbigt för partnern eller familjen, och förmodligen även för personen själv. Jag skulle nog försöka få personen att kolla upp det eller söka vård. Beror det på underliggande sjukdom kanske den går att behandla med effekten att även symtomen försvinner/blir mildare. 

//Jessie

Anmäl
2019-11-20 16:18 #12 av: Wonnalesan

Ja nog kan kvinnor bli elaka också. Men i statistiken är de som misshandlar 98% män, de är starkare och små äldre kvinnor som blir slagna får ofta svåra skador som brutna lårbenshalsar mm. De springer inte så ofta på varuhusen. Angående otrevligt bemötande kan man ibland baxna över anställda som är otrevliga. Oavsett om vi äldre damer är vänliga.

Jag arbetade på vår stads största anstalt för gamla. Sambyhov heter det. De våldsamma var i regel män. Men alla ser vad de ser och jag tänkte enbart på det jag upplevt. Ingen värdering i det!

Anmäl
2019-11-20 17:52 #13 av: Hayabusa

#11 Instämmer. Det har inget med kön att göra utan snarare något som sker med människor som blir äldre. Personlighetsförändring samt att den "inre spärren" som censurerar och sätter gränser löses upp. Såg det på min egen mor och nu även klara tendenser på min moster (som ännu lever). 

Vad det gäller män & våld så ska man komma ihåg att en betydande andel män INTE är våldsbenägna. Cirka 10% av alla män står för 90% av allt våld mot kvinnor OCH män. Det är alltså en liten klick som står för, nästan, allt våld. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.