Grannar

Mina rättigheter?

2019-11-28 08:20 #0 av: Randomel93

Hej! Jag är inte helt säker på om det är rätt forum, om någon vet en mer passande så får ni gärna tipsa.

Kort om min situation, jag hyr lägenhet privat sedan tre år tillbaka och fastigheten ligger på hyresvärdens tomt, vi är alltså grannar. När jag flyttade in så var dem ett par och det var ordning och allt fungerade men dem har nu skiljt sig och det är bara karln kvar sedan ca 2 år tillbaka. Nu tar saker lång tid att fixas, internet krånglar hela tiden, elen krånglar hela tiden, vatten krånglar hela tiden osv, sånt som man gärna vill ska fungera där man bor. Jag säger till direkt något krånglar men det kan ta veckor innan något görs, ibland lovar han dagar att lösa det men sedan får jag veta att han behövde just den dagen som vilodag.

Jag förstår om han är ledsen efter att ha blivit singel och så, jag har ett hjärta, men samtidigt betalar jag full hyra och har nu gått i tre veckor utan tvättmaskin då den gått sönder.

Jag har hittat en ny lägenhet och ska skriva papper imorgon (jag har inte sagt till nuvarande hyresvärd ännu då jag vill ha papper påskrivna innan jag säger upp denna) och nu lovade han en ny tvättmaskin snarast.
Jag är orolig att han skiter i tvättmaskin när jag förhoppningsvis säger upp den här lägenheten imorgon så jag undrar, vart ligger mina rättigheter? Det står inte specifikt om tvättmaskin i kontraktet men den ingick ju vid inflytt. Hur mycket kan jag i så fall kräva av på hyran om han inte vill ordna det innan jag flyttar ut?

Anmäl
2019-11-28 08:21 #1 av: Randomel93

Kan tillägga att jag inte får tillträde till den andra lägenheten förrän 1/2

Anmäl
2019-11-28 08:35 #2 av: Shamall

Om du inte är med i hyresgästföreningen är det ett tips. Dem kan kräva att du får ersättning för det som inte fungerat, samt nedsatt hyra under den tid saker inte finns att tillgå eller inte fungerar. Dem kan även kräva att du får kortare uppsägningstid då han inte sköter sina skyldigheter.

Vi var i en liknande situation och fick då flytta omedelbart utan uppsägningstid pga bristerna.

Anmäl
2019-11-28 08:41 #3 av: Ljungåsen

Kortfattat så anses möjligheten att kunna tvätta ingå i lägsta godtagbara standard för hyreslägenheter. Se svar från Lawline nedan.

https://lawline.se/answers/hyresvardens-skyldighet-att-tillhandahalla-anordning-for-hushallstvatt

https://lawline.se/answers/10077

Typisk ersättning för brist på tvättmaskin i lägenheten (om det inte finns tvättstuga någon annan stans) verkar vara 10%.

https://lawline.se/answers/ersattning-for-brister-i-hyresratt

Om du är med i hyresgästföreningen så rekommenderar jag en kontakt med dem.


Anmäl
2019-11-28 09:20 #4 av: Randomel93

Nu tecknade jag medlemskap i hyresgästföreningen, det känns tryggare, tack för tipset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.